V8 Supercars

V8 Supercars: Record 17e overwinning voor Scott McLaughlin tijdens ITM Auckland Supersprint

DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin behaalde afgelopen zondag zijn 17e seizoensoverwinning in het Australische Supercars kampioenschap en verbrak daarmee het 23 jaar oude record van Supercarlegende Craig Lowndes. Red Bull Team Holden-coureur Shane van Gisbergen die afgelopen zaterdag de eerste wedstrjd op zijn naam schreef, eindigde in zijn Holden Commodore als tweede. De derde plek was weggelegd voor Tickford-coureur Chaz Mostert in een Ford Mustang.


2019 Supercar legendes
Twee Supercar legendes Scott McLaughlin en Craig Lowndes.


Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske/Kelly Racing/Tickford/PR/Red Bull

Record 17e overwinning voor Scott McLaughlin tijdens ITM Auckland Supersprint
Vanaf een vijfde startplek behaalde Scott McLaughlin zijn 17e overwinning onder wat controversiële omstandigheden. Door een foute safetycar procedure werd het veld flink door elkaar geschud en aantal frontrunners zakte terug naar de staart van het veld. Jamie Whincup en Fabian Coulthard waren enkele van de slachtoffers. I.p.v. leider Scott McLaughlin op te pikken positioneerde de safetycar zich voor de Ford Mustang GT van Lee Holdsworth. Voor Fabian Coulthard, die als derde gestart was, een klein persoonlijk drama want hij zakte naar de twaalfde plek terug.

2019 Start Start van de eerste wedstrijd in Auckland.

De Kiwi's McLaughlin en Van Gisbergen vochten een prachtig duel om de kop uit. Met een voorsprong van 1.8976 secs. ging McLaughlin uiteindelijk als eerste over de eindstreep. SVG mocht in de openingsfase slechts even aan de leiding ruiken maar daarna veranderde er weinig meer. In de 14e ronde kwam de Holden Commodore van David Reynolds plotseling tot stilstand waardoor een safetycar interventie noodzakelijk was.

2019 SVG Race
SVG met twee wielen van de grond. Spectaculair zoals altijd.


Het resultaat was een opeenhoping van blunders. De safetycar wachtte om Whincup als leider op te pikken, alhoewel die niet op kop reed. Vervolgens passeerde Whincup de safetycar wat hem een tijdstraf opleverde. Red Bull Team Holden Team baas Roland Dane bekritiseerde niet alleen de wedstrijdleiding maar ook zijn rijder. "Ik begrijp de verwarring maar de lichten van de safetycar waren aan"

2019 Simona de Silvestro
Eindelijk in de juiste richting. Simona de Silvestro.

Goed resultaat Simona de Silvestro
Met een zevende plek behaalde de Zwitserse Simona de Silvestro haar beste Supercars resultaat tot nu toe. De safetycarsituatie viel wel een beetje haar kant uit. Van haar engineer kreeg zij de auto die zij wilde. "Vandaag is het bewijs dat we in de juiste richting werken. Erg verheugd voor het team. Wij werken allemaal hard en het is werkelijk "cool" voor iedereen om een positief resultaat te behalen. Hard werken wordt beloond.


2019 McLaughlin winnaar
McLaughlin zorgt voor records in de geschiedenisboeken van Team Penske.

Scott McLaughlin: "Dol gelukkig om dit op thuisgrond behaald te hebben. Voor vandaag hebben we de auto zoveel beter gemaakt. Mijn team is werkelijk ongelofelijk en ik ben erg gelukkig dat ik voor hen mag uitkomen. Ongelofelijk om het record van Craig Lowndes te verbreken. Zeker hier in Nieuw Zeeland. Dit maakt het wel heel bijzonder. Erg trots om dit vandaag voor elkaar gekregen te hebben.

Shane van Gisbergen behaalde in de eerste wedstrijd van ITM Auckland Supersprint een fraaie thuisoverwinning en doorbrak daarmee voor de tweede maal de Mustang hegemonie. Na de tweede pitstopcyclus nam SVG defintief de leiding. Aanvankelijk leek het Red Bull Team Holden een dubbeloverwinning behaald te hebben maar Jamie Whincup werd na een incident met Nick Percat in de openingsfase van de wedstrijd naar de zesde plek teruggezet.

Voor de eerste maal dit seizoen kwamen de DJR Team Penske Ford Mustangs er in R23 van het Supercars kampioenschap niet aan te pas. "Slechts" een vierde en een zesde plek voor Scott McLaughlin en Fabian Coulthard. Vanaf pole nam SVG direct de leiding gevolgd door de Mustangs van Cameron Waters, Will Davison, Chaz Mostert, Scott McLaughlin en Fabian Coulthard. SVG wist al in de openingsfase afstand van Cameron Waters te nemen en verbeterde het baanrecord in de vijfde ronde.

2019 SVG Podium
SVG won de prestigieuze Jason Richards Trophy

Een safetycar voor de gestrande Mark Winterbottom(geen brandstof) zorgde voor verschillende wedstrijdstrategieën. Het veld werd met strategieën van 90 en 120L brandstof een beetje in tweeën gesplitst.


2019 Tickford
Podium voor Chaz Mostert.

Gedurende de tweede pitstopcylcus bevond Shane zich nog ongeveer 10 secs. achter zijn teamgenoot Whincup maar na de reguliere stops kwam hij voor Jamie weer terug op de baan met het commando "Positie behouden" De Tickford Mustang teamgenoten Cameron Waters en Chaz Mostert raceten iets te hard tegen elkaar waarvan Mostert het slachtoffer werd. Teambaas Tim Edwards "was not amused" "Dit had gewoon niet mogen gebeuren. Achteraf bekenden beide teamgenoten dat ze te hard tegen elkaar geracet hadden.

Uitslag R1

Uitslag R2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet