GT

GT: Audi dubbelzege in ADAC GT Masters Hockenheim. Van der Linde/Niederhauser kampioen

Vanaf pole reed de combinatie Kelvin van der Linde/Patric Niederhauser met de HCB Rutronik Audi R8 LMS naar een overtuigende overwinning. Voor de 23-jarige van der Linde betekende het zijn tweede ADAC GT Masters titel. Eerder behaalde hij die in 2014 samen met René Rast. De Orange 1 by Grasser Lamborghini Huracan GT3 van de combinatie Rolf Ineichen/Franck Perrera eindigde als tweede gevolgd door de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Dries Vanthoor/Riccardo Feller.

2019 Start Van der Linde nam direct bij beide starts het commando.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Audi dubbelzege in ADAC GT Masters Hockenheim. Van der Linde/Niederhauser kampioen
Vanaf pole nam Kelvin van der Linde direct met zijn HCB Rutronik Audi R8 LMS de leiding. Maar nog voordat de wedstrijd één ronde oud was moest er evenals gisteren opnieuw afgebroken worden. En andermaal was de Callaway Corvette C7R het slachtoffer. Na de startcrash van gisteren was de Callaway-crew erin geslaagd om de Corvette volledig opnieuw op te bouwen. Een veertiende startplek was het resultaat. Direct na de start werd Kirchhöfer door de BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS van Stefan Mücke aangetikt en ging hard de bandenstapels in. Mücke werd voor zijn actie op de Corvette met de zwarte vlag uit de wedstrijd gehaald en gediskwalificeerd.

2019 Corvette  2
Voor de tweede maal schroot dit weekend. De Callaway Corvette.

Voor de tweede maal dit weekend was de Callaway Corvette schroot. De No 48 AMG Mercedes Benz GT3 van de combinatie Fabian Vettel/Philip Ellis werd na de crash van gisteren overigens niet meer opgebouwd. Het HTP Mannfilter Team zag voor de rest van het weekend van deelname af.

2019 Leiders
Frank Perrera kon alleen in de beginfase de HCB Rutronik Audi R8 LMS onder druk zetten.

Evenals tijdens de wedstrijd zaterdag kon er na een onderbreking van ruim twintig minuten opnieuw gestart worden. En weer nam Kelvin van der Linde direct de leiding. Achter van der Linde volgden de Lamborghini van Christian Engelhart in de Grasser Lamborghini, Dries Vanthoor in de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS, KLaus Bachler in de KÜS Team 75 Bernhard Porsche GT3, de Team ISR Audi R8 LMS van Frank Stippler en de gloednieuwe SSR Porsche 911 GT3 van de combinatie Matt Campbell/Marco Seefried. Eveneens een nieuw team dat voor 2020 de ADAC GT Masters aan het aftasten is.

2019 Perrera Ineichen
Derde plek voor Ineichen/Perrera.

Tot aan de reguliere pitstops veranderde er weinig in de wedstrijdvolgorde. Engelhart/Bortolotti die na hun overwinning gisteren met 30 kg. meer reden vielen zelfs naar de elfde plek terug. Hoewel Bortolotti nog van alles deed om het verloren terrein geod te maken zat er niet meer dan een achtste plek in. En daarmee was de titelstrijd voor het seizoen 2019 definitief beslist.

2019 Max Gotz
Met een zevende plek een tweede Top 10 Resultaat voor de combinatie Indy Dontje/Maximilian Götz

Een prachtige actie van routinier Frank Stippler in de Sachkurve op de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Christopher Mies leverde het Tsjechische ISR Team met een vijfde plek haar beste seizoensresultaat op. De HTP Mercedes AMG GT3 van de combinatie Indy Dontje/Maximilian Götz eindigde als zevende. Voor de tweede maal eindigde de Zakspeed Mercedes AMG GT3 van Jimmy Eriksson/Daniel Keilwitz in de top 10. Een negende plek was het resultaat.

2019 Snoeks
Dertiende plek voor Kelvin Snoeks.

Of de progressie van de No 21 Mobil1 Zakspeed Mercedes met de komst van oud ADAC GT Masters kampioen Daniel Keilwitz te maken heeft valt moeilijk te beoordelen. De combinatie Kelvin Snoeks/Mick Wishofer eindigde als dertiende en hinkte gedurende de wedstrijd een beetje tegen de Top 10 aan. Een dertiende plek was het eindresultaat.Na de reguliere stops waren er nog weinig wedstrijdveranderingen. Alleen Montaplast by Land Motorsport-coureur Riccardo Feller wist zijn landgenoot Rolf Ineichen nog te verschalken. Daarna veranderde er weinig meer in de volgorde.


2019 Coming home
The champion is coming home.

Uitslag
1. Niederhauser / van der Linde – HCB Audi R8 LMS #31 1.09.35.091 gem 119.2 km/u 30 ronden
2. Feller / Vanthoor – Land Audi R8 LMS #28 + 5.158 secs
3. Ineichen / Perera – Grasser Lamborghini Huracán GT3 #82 + 12.443 secs.
4. Bernhard / Bachler – KÜS Porsche 911 GT3 R #17 + 12.690 secs.
5. Salaquarda / Stippler – ISR Audi R8 LMS #33 + 15.243 secs.
6. Renauer / Preining – Herberth Porsche 911 GT3 R #1 + 17.276 secs.
7. Dontje / Götz – MANN-FILTER Mercedes-AMG GT3 #47 + 18.388 secs.
8. Engelhart / Bortolotti – Grasser Lamborghini Huracán GT3 #63 +18.757 secs.
9. Keilwitz / Eriksson – Zakspeed Mercedes-AMG GT3 #21 +25.063 secs.
10. de Leener / Cairoli – KÜS Porsche 911 GT3 R #18 + 27.076 secs.

2019 Kampioenen 3
De nieuwe ADAC GT Masters kampioenen. Patric Niederhauser en Kelvin van der Linde. Voor het eerst in de geschiedenis van de ADAC GT Masters werd het kampioenschap voortijdig beslist.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet