TCR Series

WTCR: Eerste seizoenszege Muller, Catsburg en Langeveld in top tien

190914 WTCR R1 Start
Start met Muller voor Ma en Azcona

Met de pole-position had Yvan Muller al een uitstekende uitgangspositie en de Franse routinier leidde vervolgens van start tot finish in de eerste van de drie FIA WTCR-races van dit weekeinde op het Ningbo Speedpark in China. Daarmee bezorgde hij niet alleen zijn werkgever Lynk & Co de eerste thuiszege, maar hij behaalde zelf ook zijn eerste winst van het seizoen. Met Hyundai-rijder Nicky Catsburg als vijfde en Niels Langeveld als beste Audi-rijder op de negende plaats eindigden er twee Nederlanders in de top tien. Tom Coronel daarentegen kwam niet verder dan de 24e plaats. Ook kampioenschapsleider Esteban Guerrieri had een lastige wedstrijd en scoorde geen punten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

In de kwalificatie werd weer eens duidelijk hoe extreem klein de verschillen in het WTCR zijn: de tijden van de eerste 21 rijders lagen binnen 0,9 seconden! Muller veroverde met de minimale marge van 0,05 seconde op lokale held Ma Quinghua de pole-position, waarmee hij voor het eerst dit jaar snelste in een kwalificatie was. Ook Ma kwam met zijn Alfa Romeo Guilietta goed voor de dag, terwijl Mikkel Azcona, snelste in de afsluitende vrije training, zich met zijn Cupra als derde kwalificeerde. Catsburg reed – met nieuwe motor voor dit weekeinde – de zesde tijd, terwijl ook Niels Langeveld als elfde een goede uitgangspositie had.

Guerrieri, de leider in de tussenstand, moest na de kwalificatie al drie plaatsen terug vanwege een straf die hij nog tegoed had voor een incident met Nicky Catsburg in de vorige race in het Portugese Vila Real. De Argentijn startte als twaalfde, maar op de grid werd plotseling zijn brandblusser geactiveerd, waarop hij vanuit de pitstraat moest vertrekken. Muller startte sterk en nam de leiding, voor Ma en Azcona.

Zo bleef de volgorde tot aan de finish, hoewel het in de slotfase nog wel even spannend werd. Ma zette Muller onder druk, ook omdat de Fransman klaagde over een slechter wordende rechter voorband, maar Muller wist zijn positie te verdedigen en zorgde zo voor een thuiszege voor Lynk & Co. Ma completeerde het Chinese succes als tweede, terwijl Azcona ondanks druk van Michelisz in de slotfase de derde plaats naar huis reed.

190915 WTCR R1 podium
Podium met Ma, iemand van Lynk & Co, Muller en Azcona

Nicky Catsburg kwam heel keurig als vijfde over de eindstreep en zei: "Bij de start wist ik Johan Kristoffersson te verslaan in bocht vijf, daarna was het een relatief saaie race. Het was niet mogelijk om echt aan te vallen naar voren, ook omdat het mijn teamgenoot was, dus dat was niet mogelijk. Van achteren was het in het begin nog even spannend, want de Cupra van Panis kwam heel snel dichterbij, maar ook hij kon niet aanvallen en zo was het een race om naar huis te rijden. De auto was best goed, beter dan verwacht, dus we moeten proberen morgen nog iets beter te kwalificeren. Wat ons betreft was het een goede dag, ook omdat Norbert (Michelisz) veel punten gescoord heeft, dat is voor ons belangrijk."

Panis (Cupra) en Farfus (Hyundai) eindigden als zesde en zevende, voor Kristofferson als de best geklasseerde Volkswagen-rijder. Niels Langeveld hield de eer voor Audi hoog en zei: "Het ging erg goed: ik kan voor het eerst zeggen dat ik een goede kwalificatie had en dat ik eindelijk een beetje de 'pace' heb. Ik heb me als elfde gekwalificeerd, beste Audi, wat voor mij ook wel belangrijk is, en uiteindelijk tiende gestart vanwege een gridstraf van iemand voor me en als negende gefinisht. Een goede race, punten gescoord en weer beste Audi, dus superblij met dit resultaat. Ik ben voor het eerst echt tevreden met de start van het weekeinde. Morgen weer een kwalificatie en twee races, ik hoop dat we er dan weer bij zitten!"

Tom Coronel had het duidelijk lastiger: hij kwam niet verder dan de 24e plaats. "Ik rijd tien kilometer langzamer dan alle anderen op de rechte stukken", zei hij ter verklaring. "We denken dat we een motorprobleem hebben, gelijk al vanaf de eerste ronde. Ik had een goede start, ik reed naar plek 17, maar op het rechte stuk reed iedereen me voorbij! Hij doet het gewoon niet, maar we weten helaas nog niet wat het is. Ik reed 189 en de rest reed allemaal 200 of meer... Dit ritje moeten we maar gauw vergeten!"


190914 WTCR Ningbo uitslag race 1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet