Diversen

Div: R-Motorsport en Aston Martin presenteren nieuwe merkencup voor 2020

190913 Aston 1
Presentatie van de nieuwe auto met vlnr dr. Florian Kamelger, dr. Andy Palmer en dr. Andreas Baenziger

Het Zwitserse AF Racing AG, het moederbedrijf van R-Motorsport, dat ondermeer Aston Martins in de DTM en de Blancpain GT Series inzet, komt volgend jaar met een nieuwe merkencup voor de Aston Martin Vantage V8. Dat nieuws werd aangekondigd tijdens een persconferentie op de Nürburgring, waar R-Motorsport dit weekeinde in de DTM actief is. Dr. Andy Palmer, president van Aston Martin Lagonda en zelf een groot autosportliefhebber, was op de Nürburgring om het nieuwe project te presenteren, samen met de beide eigenaren van R-Motorsport, dr. Florian Kamelger en dr. Andreas Baenziger. Na de Europese cup, die voor volgend jaar op het programma staat, is ook intercontinentale uitbreiding gepland met een Aziatische serie voor 2021, om uiteindelijk tot een totaal van vier series te komen. De cup is gericht op 'gentlemen drivers', als aankoopprijs voor de auto wordt een richtbedrag van 250.000 Euro genoemd.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

'Aston Martin Vantage Cup by R-Motorsport' is de officiële naam van de serie, die volgend jaar van start gaat met een gepland aantal van 25 auto's. "Sinds ik bij Aston Martin aantrad, was het mijn doel om een merkencup in het leven te roepen, maar we zijn een prestigemerk en dat betekent dat klanten hoge eisen stellen aan het niveau", legde topman Palmer uit. "Met R-Motorsport hebben we een strategische partner gevonden, waarmee we ons plan kunnen realiseren. Hopelijk kunnen we op termijn een status bereiken die vergelijkbaar is met de cups van een merk als Porsche. Voor amateurrijders is de Vantage een interessante propositie, terwijl we voor jonge talenten met onze aanwezigheid in GT4, GT3, DTM en zelfs de Formule 1 een eventuele mogelijkheid tot het opbouwen van een carrière in de autosport kunnen bieden."

De wedstrijdauto, waarvan een eerste prototype op de Nürburgring werd onthuld, is gebaseerd op de straatversie van de Aston Vantage V8, voorzien van vierliter twinturbo V8-motor. Het is de bedoeling dat de auto's centraal door R-Motorsport worden ingezet, maar voor de genoemde prijs van rond een kwart miljoen Euro wel door derden in eigendom worden verworven. "We werken daarnaast aan financieringsmodellen en eventuele mogelijkheden om auto's te huren", legde dr. Andreas Baenziger uit. "Ook zijn we bezig met een innovatief concept voor opslag en transport van auto's en onderdelen, waarover op een later tijdstip nadere details bekendgemaakt worden. R-Motorsport zorgt daarnaast ook voor de hospitality tijdens de evenementen."

190910 Aston 2
Aston Martin-president Andy Palmer ging uitgebreid in op de sportactiviteiten van het merk

Tijdens de persconferentie werd ook ingegaan op de ontwikkeling van de Aston Martin Valkyrie, de hypercar waarbij AF Racing een van de strategische partners is. "Verreweg de meest gecompliceerde auto waarbij ik ooit betrokken ben geweest", stelde Aston Martin-topman Palmer vast. Hij bekrachtigde de eerder dit jaar in Le Mans al gedane aankondiging dat de auto in raceversie bij de start van het FIA WEC-seizoen 2020-2021 in september volgend jaar aan de start zal staan. "Minimaal twee auto's", zei Palmer, die tevens bevestigde dat er is afgezien van hybride-technologie, niet in de laatste plaats omdat de auto ook met zijn atmosferische motor al ruimschoots het geplande vermogen levert. Over het team waarmee voor de inzet van de auto's tijdens races gaat worden samengewerkt, wilde Palmer nog geen mededeling doen, maar gezien alle verwijzingen naar de Valkyrie tijdens de persconferentie op de Nürburgring ligt het voor de hand dat dit R-Motorsport zal zijn.

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 13 september 2019 13:32

  Gaaf! Hele mooie auto. Hoop alleen niet dat dit teveel klanten weg gaat nemen van series als GT4, TCR, de nieuw aangekondigde Porsche Clubsport Trophy, McLaren GT Series of de toch al magere Audi R8 LMS Cup. Veel klassen voor dezelfde doelgroep, al is dit absoluut wel de auto met de beste looks! Enig idee in welk ‘pakket’ deze klasse gaat rijden? Zou mooi zijn om ze op Zandvoort in actie te zien!

  • 0
  • 0
   
  René de Boer 13 september 2019 13:37

  Officieel wilde de organisatie nog geen mededelingen doen over waar deze klasse gaat rijden, maar gezien de huidige activiteiten van R-Motorsport ligt DTM natuurlijk voor de hand, en wellicht ook Blancpain (hoewel die klasse volgend jaar anders gaat heten). Het is een feit dat veel partijen in min of meer dezelfde vijver van 'gentlemen drivers' vissen, maar ja, dat is vrije markteconomie.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 13 september 2019 13:53

  Ik zie deze cup als een product van de huidige hoogconjunctuur. Blancpain (met de GT Sports Club) ligt mijlen ver voor in de strijd om de gentleman rijder. Kijk bijvoorbeeld ook naar de Audi R8 Cup, dat komt ook niet echt van de grond. Leuke auto, ik hem graag in VLN of 24H Series.

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 13 september 2019 14:03

  Voor dat geld kun je toch vele malen beter GT4 gaan rijden? Of zie ik dat verkeerd?

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 13 september 2019 14:13

  Nog meer klasses...

  • 1
  • 0
   
  Gixxer17 14 september 2019 02:46

  In het bijprogramma van de DTM zou dat zeker wel kunnen passen, zeker gezien het bijprogramma niet meer het niveau van vroeger heeft. Echter blijft het altijd onzeker of dit soort klassen een lang leven beschoren is vanwege de drukte op de markt, zeg maar.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet