Formula Regional European

Formula Renault Eurocup: Victor Martins en Oscar Piastri verdelen de beste podiumplaatsen op de Hungaroring

winnaar-piastri-zon


Het was glibberen en glijden tijdens de eerste wedstrijd, die eigenlijk geen race genoemd mag worden. Victor Martins werd na drie ronden achter de safety car als winnaar uitgeroepen en kreeg daarvoor toch nog halve punten. Kampioenschapleider Piastri kwam niet verder als de formatieronde. Op zondag onder prachtige weersomstandigheden liet Piastri zien dat hij dit seizoen de beste Formule Renault coureur is en won zijn zesde wedstrijd. Voor de titelstrijd is Martins iets ingelopen op koploper Piastri, maar met nog zes wedstrijden te gaan is hun onderlinge verschil toch al 37,5 punten. Ook Alexander Smolyar op een derde plaats is nog zeker niet kansloos, met 42 punten achterstand op de koploper.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: Renault Sport


regen-zat


Race 1
Hevige regenval teisterde het asfalt van de Hungaroring. De leider in het tussen klassement Oscar Piastri raakte tijdens de formatieronde al van de baan en kwam niet meer aan de start. De race was voor de Australische rijder, die zich op een zesde plaats had gekwalificeerd, al over voordat de wedstrijd was gestart. Hetzelfde overkwam Ugo de Wilde (JD Motorsport) en Brad Benavides (FA Racing by Drivex). De race begon achter de safety car, in de hoop dat de omstandigheden beter zouden worden. Helaas werd het alleen maar erger en de wedstrijdleiding besloot om de wedstrijd na vijf ronden te stoppen. De uiteindelijke uitslag werd bepaald na het rijden van drie ronden. MP Motorsport rijder Victor Martins werd als winnaar uitgeroepen voor Alexander Smolyar en Lorenzo Colombo. De rijders kregen halve kampioenschapspunten voor de moeite.

  podium-zat

Uitslag Race 1start-zondag

Race 2
De weersomstandigheden waren op de zondag een stuk beter. Onder een heldere blauwe lucht ging het veld van start. Alexander Smolyar probeerde tevergeefs Oscar Piastri na de start te passeren. Zoals gebruikelijk is de eerste rechterbocht op de Hungaroring vaak scherprechter bij formulewagens. Het was nu niet anders. Er was gebrek aan ruimte tijdens het insturen, waarbij een aantal wagens elkaar raakten. Frank Bird (Arden Motorsport) moest gelijk opgeven terwijl Leonardo Lorandi, Amaury Cordeel en Brad Benavides (FA Racing by Drivex) naar de pits strompelden.

  piastri-actie-zat

Oscar Piastri had een prima herstart en nam gelijk afstand op Alexander Smolyar, die in gevecht was met Victor Martins. Daarachter passeerde Caio Collet Kush Maini nadat hij al drie plaatsen had goed gemaakt in de openingsronde. In een race vol met gevechten door het gehele veld, kwamen Patrick Schott (M2 Competition) en Xavier Lloveras (Global Racing Service) in hun strijd voor de tiende plaats met elkaar in contact. De race werd wederom door een safety car periode onderbroken. Oscar Piastri trok zich nergens wat van aan en nam na de tweede herstart gelijk weer een flinke voorsprong.

De volgorde bleef hetzelfde tot aan de finishvlag waarbij Oscar Piastri naar zijn zesde overwinning reed in dit seizoen voor Alexander Smolyar en Victor Martins. Vierde werd Caio Collet die wederom de beste rookie was. Kush Maini hield Lorenzo Colombo (MP Motorsport) achter zich en eindigde als vijfde. Petr Ptáček (Bhaitech Racing) en João Vieira (JD Motorsport) waren de volgende in de top tien, terwijl Lucas Alecco Roy (M2 Competition) en Alex Karkosik (FA Racing by Drivex) de laatste punten binnen sleepten in deze Formula Renault Eurocup race.

Uitslag Race 2

Stand

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet