Porsche Cups

Porsche Supercup: Eerste winst voor Larry ten Voorde op Monza

voorde-juicht

Ayhancan Güven kwam weliswaar als eerste over de finish, maar kreeg een vijf seconde straf vanwege een tik tegen de poleposition rijder Jaxon Evans na de start in de eerste chicane. Daardoor kon Larry ten Voorde zijn eerste winst in de Porsche Mobil 1 Supercup vieren. Michael Ammermüller werd tweede en deed voor de titelstrijd goede zaken doordat zijn teamgenoot Julien Andlauer hard de vangrail raakte en moest opgeven. Joey Mawson reed naar zijn eerste podium van dit seizoen. Roar Lindland werd opnieuw de winnaar van de ProAm-Klasse.

Tekst Gerrie Hoekstra en PR
Foto's: RaceCam.de

ten-voorde


De basis voor de eerste overwinning van Ten Voorde begon al na de kwalificatie. Oorspronkelijk werd de jonge coureur als zevende geklasseerd nadat een snellere tijd werd afgenomen vanwege het overschrijden van de 'track limits'. Maar na het bestuderen van zijn onboard beelden gaf de wedstrijdleiding zijn tijd terug en mocht de MRS GT-Racing rijder de race vanaf een derde plaats aanvangen.

start2

"Ik kreeg tijdens het afspelen van het Wilhelmus gewoon kippenvel, zo prachtig vond ik het allemaal. Mijn start was perfect maar ik profiteerde natuurlijk optimaal van het geduw voor mij in de eerste bocht en kon door het terugvallen van Evans en de tijdstraf voor Güven mijn eerste wedstrijd winnen", vertelde Ten Voorde na afloop.


ammermuller

Ook blijdschap bij Michael Ammermüller, die als tweede werd geklasseerd en hele dure punten pakte voor het kampioenschap, doordat zijn BWT Lechner Racing teamgenoot Julien Andlauer er hard af ging en geen punten behaalde. De spannende beslissing in de titelstrijd valt bij de finale in Mexico-stad. In de twee races op Autódromo Hermanos Rodríguez, zijn er nog 40 punten te behalen.


kanshebbers


Ammermüller (BWT Lechner Racing, 110 punten), Ten Voorde (96 punten), de Porsche-junior Julien Andlauer (BWT Lechner Racing, 92 punten) en Ayhancan Güven (martinet by ALMÉRAS, 88 punten) maken alle vier nog kans op de titel.


van-lagen

Jaap van Lagen tot een tiende plaats. De routinier uit Ede imponeerde op het circuit van Monza met een geweldige start vanaf een tiende startplaats, maar werd daarna flink benadeeld door acties van opponenten. "Je zou willen dat de wedstrijdleiding hier strakker tegen optreedt."

Na de 2e chicane was Van Lagen al opgestoomd naar de vijfde plaats. "Maar vervolgens kwamen meerdere rijders die de chicane hadden afgesneden aan de binnenkant terug de baan op, waardoor ik op het vuile deel werd gedwongen en een aantal plaatsen verloor. Ik vind het heel vreemd dat de wedstrijdleiding niet strenger is op dit soort situaties. Met het afsnijden van de chicane behaal je een voordeel en dat zou niet moeten kunnen!"

Van Lagen eindigde als tiende en mocht zo zes kampioenschapspunten bijschrijven. "Een beetje schrale troost. In de kwalificatie maakte ik zelf een foutje, in de race werd ik de dupe van collega's die een chicane afsnijden en daarvoor niet worden bestraft", meldde Jaap zelfbewust.

  splunteren

Max van Splunteren knokte flink voor een top tien resultaat, maar moest in de slotfase Tio Elinas en Jaap van Lagen laten gaan vanwege een langzaam leeglopende linker voorband. Ondanks dit ongemak reed de Team GP Elite rijder naar een 12de positie en werd derde bij de rookies. De andere GP Elite rijder Jesse van Kuijk werd als 18de geklasseerd in het 32 wagens tellende veld.

  ten-voorde-achter

Uitslag

1. Larry ten Voorde (MRS GT-Racing) 15 ronden in 27:52.498
2. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing) +0.893
3. Joey Mawson (R) (Team Australia) +1.958
4. Mikkel O.Pedersen (Dinamic Motorsport) +3.340
5. Ayhancan Güven (R) (martinet by ALMERAS) +4.586
6. Jaxon Evans (FACH AUTO TECH) +6.324
7. Dylan Pereira (Momo Megatron Lechner Racing) +7.427
8. Al Faisal Al Zubair (Lechner Racing Middle East) +8.610
9. Florian Latorre (FACH AUTO TECH) +9.227
10. Jaap van Lagen (martinet by ALMERAS) +15.429
12. Max van Splunteren (R) (Team GP Elite) +16.571
18. Jesse van Kuijk (R) (Team GP Elite) +30.254

  ammermuller2

Stand:

1. Michael Ammermüller 110
2. Larry ten Voorde 96
3. Julian Andlauer 92
4. Ayhancan Güven 88
5. Florian Latorre 76
6. Mikkel O. Pedersen 70
7. Jaxon Evans 65
8. Tio Ellinas 60
9. Dylan Pereira 59
10. Jaap van Lagen 58

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet