NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick wint Brickyard 400. 16 Playoff kandidaten bekend

Voor de tweede maal sinds 2003 wist Kevin Harvick de Brickyard 400 op zijn naam te schrijven. Clint Bowyer en Ryan Newman wisten de laatste twee plekken voor de Play-offs te verwerven terwijl Jimmie Johnson sinds de introductie ervan in 2004 voor het eerst niet meespeelt voor de titel. De wedstrijd werd gekenmerkt door opvallend lege tribunes en veel crashes.

Kevin Harvick
De Mustangs waren dominant op de Brickyard.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kevin Harvick wint Brickyard 400. 16 Playoff kandidaten bekend
Voor SHR-coureur Kevin Harvick betekende het zijn derde seizoenszege en zijn tweede op de Brickyard sinds 2003. De kwalificatie vond enkele uren voor de wedstrijd plaats waarbij Harvick zich op de pole wist te kwalificeren. Vanaf pole nam Harvick de leiding en lag een groot gedeelte van de eerste 50 ronden op kop.

De eerste neutralisatie volgde nadat Daniel Suarez in de elfde ronde de muur schampte maar zonder al teveel problemen zijn weg wist te vervolgen. Na twee neutralisaties nam Penske-coureur Joey Logano de leiding maar het eerste segment werd onder neutralisatie beëindigd nadat de JGR-Toyota van Erik Jones loose was waarvan Brad Keselowski het slachtoffer werd. Beide coureurs bleven ongedeerd maar de Penske-rijder ging hard de bandenstapels in en uitte na afloop nogal wat kritiek op de veiligheidsnormen op de Brickyard. Het wedstrijdsegment moest zelfs met een Code Rood onderbroken worden.

2019 Elliott Slecht geparkeerd van Chase Ellliott

In de 86e ronde ging een groot aantal deelnemers voor hun reguliere stop naar binnen. Een opgeblazen motor van Kyle Busch zorgde andermaal voor een neutralisatie. Voor Busch maakte het weinig uit. Zijn plek in de Play-offs ligt vast en de reguliere titel wist hij al een week eerder in Darlington op zijn naam te schrijven. Vanwege brokstukken op de baan werd ook het tweede segment onder neutralisatie beëindigd en ging de zege naar Harvick gevolgd door Larson en Blaney.

Direct bij de start van het derde segment ging het mis voor Jimmie Johnson. De zevenvoudige kampioen en zijn Hendrick Motorsports William Byron raakten elkaar waardoor Johnson de muur inging. Byron kon zijn weg nog vervolgen maar ook Kurt Busch en Daniel Hemric waren erbij betrokken. Toch bleef Johnson er vrij nuchter onder.

2019 Logano
Sterke wedstrijd van Joey Logano.

Jimmie Johnson: " Teleurstellend maar we hadden een sterke dag maar toen Kurt Busch in de bocht in de problemen kwam kreeg ik onderstuur. Toen was er nauwelijks ruimte meer." Inmiddels moet de Hendrick Motorsports-rijder het al twee seizoenen lang zonder overwinningen stellen maar hij krijgt de komende tien weken nogmaals de kans om iets aan zijn indrukkende palmares toe te kunnen toevoegen.

Na de herstart namen Harvick en Blaney de leiding terwijl Larson voor een vrije lange stop binnen stond. 32 ronden voor het einde knalde hij ondanks een sterke inhaaljacht in de muur en zorgde andermaal voor een neutralisatie.

2019 Menard Busch
Paul Menard in gevecht met Kyle Busch.

Vervolgens ging het evenals bij de voorgaande herstarts mis. Ditmaal ging Alex Bowman in de fout en ging na contact met Denny Hamlin in de rondte. Daarna namen Harvick en Logano opnieuw de kop. Veertien ronde voor het einde kwam de laatste neutralisatie toen Matt Tifft in de muur knalde.

Bij de herstart wist Harvick zijn positie uitstekend te verdedigen en versloeg Joey Logano met een voorsprong van 6.118 secs. Bubba Wallace eindigde verrassend als derde en mist nipt de Play-offs.

Kyle Busch
Reguliere titel voor Kyle Busch.

Uitslag
1. Kevin Harvick Ford 160 ronden
2. Joey Logano Ford 160 ronden
3. Bubba Wallace Chevrolet 160 ronden
4. William Byron Chevrolet 160 ronden
5. Clint Bowyer Ford 160 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 160 ronden
7. Ryan Blaney Ford 160 ronden
8. Ryan Newman Ford 160 ronden
9. Chase Elliott Chevrolet 160 ronden
10. Paul Menard Ford 160 ronden

Playoff kandidaten
Deze zestien gaan vanaf volgende week de titelstrijd uitvechten.

Stand kampioenschap
1. Kyle Busch 2045 punten. 2. Denny Hamlin 2030 punten. 3. Martin Truex Jr. 2029 punten. 4. Kevin Harvick 2028 punten. 5. Joey Logano 2028 punten. 6.Brad Keselowski 2024 punten. 7. Chase Elliott 2018 punten. 8. Kurt Busch 2011 punten. 9. Alex Bowman 2005 punten. 10. Erik Jones 2005 punten. 11. Kyle Larson 2005 punten. 12. Ryan Blaney 2005 punten. 13. William Byron 2001 punten. 14.Aric Almirola 2001 punten. 15.Clint Bowyer 2000 punten. 16.Ryan Newman 2000 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet