GT

GT: AKKA-ASP domineert op Hungaroring, Blancpain GT World Challenge Europe morgen beslist

akka 88

De Blancpain GT World Challenge Europe krijgt morgen haar gedroomde titelgevecht in de laatste race van het seizoen. Tijdens de voorlaatste race werd de titelstrijd niet beslist, maar werden de onderlinge verschillen nog kleiner. AKKA ASP-rijders Raffaele Marciello en Vincent Abril pakten op de Hungaroring de zege, maar het was Black Falcon-rijder Maro Engel die met een inhaalactie in de laatste ronde de titelstrijd nog spannender wist te maken. AKKA ASP domineerde in Hongarije door ook in de Silver Cup en Pro-Am Cup te winnen.

Tekst: Marcel ten Caat (@marceltencaat)
Foto's: SRO Motorsports Group / Dirk Bogaerts

Voor de start van de race was het verschil tussen de leiders in het kampioenschap (Marco Mapelli/Andrea Caldarelli) en de nummers 2 (Luca Stolz/Maro Engel) acht punten. De race in Hongarije ging door de slechte weersomstandigheden achter de safety car van start. Na een kleine acht minuten mocht AKKA ASP-rijder Raffaele Marciello dan echt aan de gang en de Italiaan wist Luca Stolz en GRT Grasser Racing Team-rijder Mirko Bortolotti achter zich te houden.

engel 4

Raffaele Marciello wist weg te rijden van Stolz, die op zijn beurt de Lamborghini van Mirko Bortolotti steeds groter zag worden in zijn spiegels. In de negende ronde wist Mirko Bortolotti de Mercedes te passeren, maar hij was niet bij machte om Raffaele Marciello bij te halen. Andrea Caldarelli kwam al aan het begin van de pit window naar binnen om het stuur over te dragen aan Marco Mapelli, terwijl de koplopers in de race nog enkele ronden door gingen. Uiteindelijk kwam Luca Stolz aan het einde van de 14e ronde naar binnen, terwijl Raffaele Marciello en Mirko Bortolotti twee ronden later stopten.

Vincent Abril kwam voor Christian Engelhart naar buiten, maar het verschil tussen de AKKA ASP Team Mercedes en de GRT Grasser Racing Team Lamborghini was wel teruggelopen tot iets meer dan een seconde. Maro Engel reed op enige achterstand als derde, maar de Duitser wist langzaam maar zeker het gat te dichten. Met nog vijf minuten te gaan zat hij weer op de bumper van de Lamborghini, maar Christian Engelhart verdedigde goed en wist de Mercedes in eerste instantie achter zich te houden.

engelhart 63

In de laatste ronde wist Maro Engel zijn landgenoot toch te passeren en finishte achter Vincent Abril als tweede. Achter Christian Engelhart en de Attempto Racing Audi van Clemens Schmid en Kelvin van der Linde eindigde Andrea Caldarelli als vijfde. Hierdoor is het onderlinge verschil tussen het Black Falcon-duo en de Orange 1 FFF Racing Team nog slechts twee punten. Christian Engelhart start morgen vanaf plek twee, terwijl Maro Engel vanaf de vierde plek vertrekt.

Nico Bastian en Thomas Neubauer pakten in de Silver Cup de overwinning, nadat Bastian zijn AKKA ASP Team Mercedes in de laatste ronde voorbij de R-Motorsport Aston Martin van Hugo de Sadeleer wist te sturen. Matteo Drudi en Milan Dontje eindigden de wedstrijd als derde, terwijl Rik Breukers met zijn WRT Audi als vijfde werd afgelegd. In de Pro-Am Cup ging de overwinning ook naar het Franse AKKA ASP. Jim Pla pakte in de laatste ronde de leiding. Steijn Schothorst eindige de wedstrijd samen met teamgenoot Nick Foster als 11e algemeen.

akka 89

UITSLAG RACE 1

Stand Blancpain GT World Series Europe 
1. Andrea Caldarelli / Marco Mapelli 85
2. Maro Engel / Luca Stolz 83
3. Christian Engelhart / Mirko Bortolotti 63
4. Raffaele Marciello / Vincent Abril 62
5. Christopher Haase/Simon Gachet 56.5
6. Dries Vanthoor 40
7. Ricky Collard/Marvin Kirchhöfer 39.5
8. Charles Weerts 37.5
9. Nico Bastian/Thomas Neubauer 27

 

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet