Formule 1

Formule 1: Leclerc pakt pole in bizarre kwalificatie op Monza

Leclerc

De kwalificatie voor de Grand Prix van Italië is geëindigd in een bizar staaltje amateurisme. De slipstream was zó belangrijk op Monza, dat in de slotfase niemand als eerste de baan op wilde gaan. Iedereen was zo druk met elkaar kijken en van het gas gaan om maar niet voorop te gaan, dat uiteindelijk iedereen te laat over start/finish kwam en niemand zijn laatste rondje kon rijden. Een lachwekkende vertoning, met Charles Leclerc uiteindelijk als lachende laatste. Hij was in de eerste run de snelste, voor Hamilton, Bottas en Vettel. En start dus morgen op pole in Ferrari's thuisrace.

Voor Max Verstappen was de kwalificatie een formaliteit, want hij start met zijn nieuwe motor morgen achteraan. Hij koos voor één rondje in Q1, maar in die ronde deed nota bene zijn nieuwe motor het niet naar behoren.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Ferrari

Slipstreamen
De kwalificatie op het korte, snelle Monza heeft een extra dimensie, omdat de slipstream hier extra belangrijk is. Op het rechte stuk levert een goede slipstream 0,2 seconde op. Het kan het verschil maken tussen uitvallen of doorgaan. Zelfs de Ferrari's zijn er in Q1 al mee bezig, terwijl ze normaal gesproken toch met alle gemak Q2 moeten kunnen halen. Verstappen, Gasly en Norris kunnen hun teamgenoten gerust helpen, want zij weten al zeker dat ze morgen achteraan gaan starten.

De eerste uitvaller is Sergio Perez. Hij staat 17e als zijn auto stilvalt en de rode vlag wordt uitgehangen. Er is daarna nog tijd voor één snelle ronde. Verstappen heeft nog geen tijd gezet, en gaat dat ook niet doen. Zijn motor verliest vermogen in die ene snelle ronde. Geluk bij een ongeluk dat hij toch al achteraan start.

De Williamsen staan stijf achteraan, met Kubica een beschamende seconde achter Russel. De Pool verbetert zijn tijd wel in zijn laatste poging, maar geeft nog steeds een halve seconde toe.

Grosjean is de laatste uitvaller – hij klimt heel even van 16 naar 15, maar wordt door Stroll weer snel teruggezet. Het is voor Stroll ook meteen de eerste keer dit seizoen dat hij Perez verslaat in de kwalificatie.

Q2
In Q2 is het slipstreamen een stukje belangrijker. Met nog twee minuten te gaan gaat iedereen tegelijk de baan op – iedereen slipstreamt bij elkaar en het is zo druk dat de outlap een minirace voor de ultieme positie wordt. De ongelukkige man op kop is Alex Albon, die ook nog eens geen teamgenoot heeft om te helpen.

Stroll, Norris, Giovinazzi, Gasly en Räikkönen moeten aan de bak om ook aan sessie 3 mee te mogen doen. Twee van hen slagen in die missie: Stroll en Räikkönen, met 0.019 en 0.002 marge. Met name voor de Canadees is dat een enorme opsteker. Magnussen en Kvyat zijn de slachtoffers.

Ferrari's moment
Sebastian Vettel is de eerste die in Q3 zijn tijd zet. Zijn 1:19.457 is niet echter genoeg. Leclerc klokt een 1:19.307 en dat is nét wel genoeg. Hamilton geeft 0.039 toe, Bottas is 0.008 langzamer dan zijn teamgenoot. De vier komen net op tijd over de streep, want vlak na Bottas wordt de rode vlag uitgehangen. Kimi Räikkönen gaat van de baan, voor de tweede keer deze kwalificatie. Hij spint in de Parabolica en eindigt achteruit in de bandenstapel.

Bizarre formatie
Als de baan weer vrij is, wordt er nerveus naar elkaar gekeken. Niemand wil als eerste de baan op. Renault knippert als eerste, met nog twee minuten te gaan; Hülkenberg gaat op kop. Hij denkt slim te zijn door de chicane vervolgens niet te halen, maar het hele veld achter hem gaat op de rem om achter hem aan te sluiten. Iedereen zit bij elkaar en niemand durft op het gas te gaan. Maar dan keert het tij, want plotseling komt het besef dat de klok voorbij tikt. Ineens krijgt iedereen haast en zit iedereen elkaar in de weg. Het resultaat is dat Carlos Sainz op kop gaat en als enige op tijd over start/finish komt. De rest is allemaal te laat, wat een grap.

Leclerc lacht echter als laatste, want hij heeft pole voor zijn thuisrace. En ook Mercedes zal niet heel rouwig zijn om de situatie, want Vettel start als vierde.

Uitslag kwalificatie Italië
1. Charles Leclerc, 1:19.307
2. Lewis Hamilton, op 0.039
3. Valtteri Bottas, op 0.047
4. Sebastian Vettel, op 0.150
5. Daniel Ricciardo, op 0.532
6. Nico Hülkenberg, op 0.742
7. Carlos Sainz, op 1.148
8. Alex Albon, geen tijd
9. Lance Stroll, geen tijd
10. Kimi Räikkönen, geen tijd

11. Antonio Giovinazzi, 1:20.517
12. Kevin Magnussen, 1:20.615
13. Daniil Kvyat, 1:20.630
14. Lando Norris, 1:21.068*
15. Pierre Gasly, 1:21.125*

16. Romain Grosjean, 1:20.784
17. Sergio Perez, 1:21.291
18. George Russel, 1:21.800
19. Robert Kubica, 1:22.356
20. Max Verstappen, geen tijd*

* achteraan gezet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet