Porsche Cups

Porsche Supercup: Start-finish overwinning voor Dylan Pereira op Spa-Francorchamps

pereira

Het is vaak alles of niets voor de Luxemburger Dylan Pereira. Veel puntverlies door onnodige acties en foutloze wedstrijden wisselen elkaar af. Na de winst in de ingekorte wedstrijd op Hockenheim reed de Momo Megatron Lechner Racing-rijder nu vanaf de start foutloos naar de overwinning op Spa-Francorchamps. Ayhancan Güven werd tweede voor de Nieuw-Zeelander Jaxon Evans, die voor het eerst dit seizoen op het podium mocht plaatsnemen. Roar Lindland won het ProAm klassement.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR


ten-voorde


In het fraaie 32-wagens tellende veld hadden zich zeven Nederlandse rijders ingeschreven. Larry ten Voorde verloor na een matige start één positie en moest in de beginfase flink knokken om zijn vierde plaats te behouden. Eerst wist de jonge rijder, na een zij-aan-zij gevecht met Michael Ammermüller op Raidillon, de Duitser achter zich te houden om daarna het gevecht aan te gaan met de Fransman Florian Latorre. Ook in dit gevecht bleef Ten Voorde de betere, om in het verdere verloop van de race een beetje in niemandsland terecht te komen, waardoor hij geen kans kreeg om aan te vallen en weinig druk van achteren had.


jaap-van-lagen


Vanaf de tiende startplaats kende Jaap van Lagen een raketstart. Hij won op reactievermogen meteen twee plaatsen. Julien Andlauer counterde op vermogen, maar in bocht drie koos Jaap de buitenste lijn en passeerde zo de Fransman én regerend kampioen Michael Ammermüller. Even leek ook de zesde plaats haalbaar, maar de geslepen Tio Ellinas duwde Jaap buiten de ideale lijn het vuil op. Op plek zeven begon het kat-en-muis-spel met Ellinas tot aan de finishlijn. "Inhalen op Spa is lastig in de Supercup omdat alle rijders en auto's zo aan elkaar gewaagd zijn. Mijn Porsche was van de eerste ronde tot en met de laatste ronde snel, dus als Tio een foutje had gemaakt, zat ik klaar om hem te passeren."

Max van Splunteren had in het middenveld zijn handen vol om zich te verdedigen en tegelijkertijd te moeten aanvallen voor een positie verbetering. Gestart vanaf een vijftiende plaats, dat naar zijn eigen zeggen iets beter had gekund, eindigde de GP Elite coureur op dezelfde plaats als waar hij was gestart.

hartog

De pas 16-jarige Loek Hartog eindigde op een 18de positie. Een fraaie prestatie voor de tiener, die zich na een 22ste kwalificatietijd een aantal plaatsen naar voren wist te werken. We gaan nog veel horen van dit talent. Meedoen aan zo'n competitieve serie en je staande houden in dit geweld zorgt voor een enorme boost aan ervaring.

porsche-33-spa


Ditzelfde verhaal geldt voor de andere Nederlandse tiener Lucas Groeneveld, die zijn debuut maakte in de Porsche Supercup op Spa. Vanaf een 24ste startplaats eindigde de GP Elite rijder als 21ste. Rookie Jesse van Kuijk eindigde hier één plaats achter, terwijl Michael Verhagen als 27ste werd geklasseerd.

De volgende wedstrijd wordt al aankomend weekend gehouden op het snelle circuit van Monza. Beide BWT Lechner Racing rijders Julien Andlauer en Michael Ammermüller presteerden wat minder op Spa-Francorchamps, maar maken het onderling wel erg spannend in de strijd voor de titel. Zij hebben beide 92 punten verzameld, waarbij Andlauer de kop behoudt vanwege meerdere tweede plaatsen. Ayhancan Güven en Larry ten Voorde staan daarachter ook op gelijke voet met 76 punten. De verschillen zijn minimaal, er kan in de komende wedstrijden nog veel veranderen.

Uitslag
1. Dylan Pereira (Momo Megatron Lechner Racing) 11 ronden in 26:46.632
2. Ayhancan Güven (Rookie) (martinet by ALMERAS) +0.268
3. Jaxon Evans (FACH AUTO TECH) +0.688
4. Larry ten Voorde (MRS GT-Racing) +4.317
5. Florian Latorre (FACH AUTO TECH) +5.011
6. Tio Ellinas (Momo Megatron Lechner Racing) +5.174
7. Jaap van Lagen (martinet by ALMERAS) +5.799
8. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing) +6.644
9. Julien Andlauer (BWT Lechner Racing) +7.277
10. Mikkel O.Pedersen (Dinamic Motorsport) +8.439
15. Max van Splunteren (Rookie) (Team GP Elite) +21.114
18. Loek Hartog (Rookie) (MRS GT-Racing) +26.397
21. Lucas Groeneveld (Rookie) (Team GP Elite) +35.048
22. Jesse van Kuijk (Rookie) (Team GP Elite) +35.875
27. Michael Verhagen (Rookie) (MRS GT-Racing) +53.249

Stand:
1. Julian Andlauer 92
2. Michael Ammermüller 92
3. Ayhancan Güven 76
4. Larry ten Voorde 76
5. Florian Latorre 69
6. Mikkel O. Pedersen 56
7. Jaxon Evans 55
8. Tio Ellinas 55
9. Jaap van Lagen 52
10. Dylan Pereira 50

spa-porsche

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet