GT

R-Motorsport Aston Martin pakt eerste winst in de Blancpain GT World Challenge Europe

aston-martin-wint

Ricky Collard en Marvin Kirchhöfer reden in de tweede wedstrijd van de Blancpain GT World Challenge Europe op de Nürburgring naar hun eerste overwinning voor Aston Martin en hun R-Motorsport team. De diverse wagens waren goed aan elkaar gewaagd en eindigden de wedstrijd met vijf verschillende merken in de top vijf. De strijd voor de titels in Pro, Silver Cup en Pro-Am worden beslist in de laatste twee races op de Hungaroring in het weekend van 7 en 8 september.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: PR

start

start-eerste-bocht


Het Zwitserse R-Motorsport team liet het gehele jaar al zien dat zij met hun jonge rijders Collard en Kirchhöfer dicht bij de topposities kwamen. Echter een podiumplaats in de Pro klasse zat er tot nu toe nog niet in. Vanmiddag behaalden zij echter hun eerste podium, met gelijk een eerste overwinning voor hun rijders en de Aston Martin #76 Vantage AMR. Gestart vanaf een vijfde plaats in het 28-wagens tellende veld, verloor Kirchhöfer in de beginfase één positie, maar kon de Duitser de aansluiting behouden met de leidende groep.
Aan de kop van het veld controleerde de vanaf poleposition gestarte Dries Vanthoor met zijn #1 Belgian Audi Club Team WRT de wedstrijd, gevolgd door zijn Audi teamgenoot Christopher Mies. Daarachter werd er flink gevochten voor posities tussen Maro Engel (#4 Black Falcon Mercedes-AMG), Christopher Haase (#25 Sainteloc Racing Audi) en Andrea Caldarelli (#563 Orange1 FFF Racing Lamborghini).

De pitstops halverwege de sprintrace zorgde zoals gebruikelijk voor de nodige verschuivingen. Na een snelle rijderwissel van het Orange 1 FFF Racing Team pakte de #563 Lamborghini met Marco Mapelli voorsprong op hun grote concurrent de #4 Black Falcon car met Luca Stolz achter het stuur. Sainteloc Racing presteerde ook sterk en zorgde ervoor dat Simon Gachet, die het zitje had overgenomen van Haase, in de #25 Audi voor Mapelli en Stolz de baan op kwam. De grootste winnaar na de pitstops was echterde #76 Aston Martin, met nu aan het stuur Collard, die als derde de baan weer op kwam achter de twee leidende WRT Audi's.

Ezequiel Perez Companc had de plaats in de #1 auto van Vanthoor overgenomen, terwijl de tiener Charles Weerts in de #2 Audi stapte als vervanger van Mies. Het werd al snel duidelijk dat de Misano race-winnaar Weerts de snelste van de twee leidende Audi's was en de Belg verkleinde zijn achterstand op zijn WRT teamgenoot. Achter hun reed Collard echter nog snellere rondetijden.

Met nog een paar ronden te gaan had de Brit de achterstand helemaal goed gemaakt op de Audi's en zette een inhaalmanoeuvre in op Weerts, in de eerste bocht, waarbij tegelijkertijd de Belg een actie ondernam om de kop over te nemen van zijn teamgenoot Perez Companc. De twee Audi's kwamen in de remzone met de zijkanten tegen elkaar, waarbij Collard optimaal profiteerde en de leiding pakte. Het werd nog erger voor de twee WRT Audi's, die na hun contact, met schade de strijd moesten staken.

  op-dak

Collard reed op kop naar een glorieuze overwinning. Teruggekeerd in de pits vierde hij zijn overwinning op het dak van de Aston Martin, onder luid gejuich van zijn R-Motorsport team.

Na het uitvallen van de twee Audi's profiteerde Gachet en reed naar de tweede plaats en behaalde daarmee het derde podium in successie voor zijn #25 Sainteloc team. Door dit resultaat zijn Gachet en Haase de enige Audi equipe die nog kans maakt voor de Blancpain GT World Challenge Europe rijders titel, volgende week op Hungaroring.

De Mapelli/Caldarelli FFF Lamborghini reden naar de laatste podiumplaats en gaan als koplopers naar de finale in Boedapest. Hun grootste tegenstanders, de #4 Black Falcon Mercedes-AMG, kwam als vierde over de finishlijn en gaat met zes punten achterstand op het Italiaanse duo naar Hongarije toe.

De vijfde plaats ging naar de #23 Tech 1 Racing Lexus, wat een fantastisch resultaat betekende in hun pas tweede race, dankzij voortreffelijk werk van het rijdersduo Jack Hawksworth en Aurélien Panis. Dit betekende gelijk dat er vijf verschillende merken in de top-vijf van deze tweede race werden geklasseerd.

  gt-achter

De zesde plaats ging naar de Silver Cup winnaars, Oscar Tunjo en Rik Breukers met hun #10 Belgian Audi Club Team WRT machine. Dit duo maakte een sterke race mee en kon met Tunjo achter het stuur in de beginfase de leiders in de race goed volgen. Breukers nam halverwege de wedstrijd het stuur over en verdedigde hun eerste positie met succes in de Silver Cup.

Voor de Pro-Am overwinning werd er flink gestreden. Poleposition rijder David Perel, gestart vanaf een negende plaats overall, werd ingehaald na een botsing in de eerste ronde. De Rinaldi Racing coureur kon nog wel zijn weg vervolgen en het stuur van de #333 Ferrari over geven aan Rinat Salikhov, maar alle hoop op een hoge notering was vervlogen om net als gisteren hun klasse te winnen. Jim Pla pakte in de beginfase de kop met zijn #87 AKKA ASP Mercedes-AMG, maar de Fransman kreeg al snel bezoek van de #52 AF Corse Ferrari en de #519 Orange1 FFF Racing Lamborghini.

  ferrari

De Ferrari veroverde de koppositie in de tweede helft van de race met Louis Machiels achter het stuur, maar op de bumpers gevolgd door Hiroshi Hamaguchi in zijn Lamborghini. De twee kemphanen wisselden voortdurend van positie, maar het was uiteindelijk Machiels die de leiding voor goed overnam en de klasse won met Hamaguchi op een halve seconde achterstand daarachter. De Am Cup werd gewonnen door de #444 HB Racing Ferrari, die de winnaar van gisteren de #111 Kessel Racing Ferrari nipt voor bleef.

  winnaars


UITSLAG RACE 2


Stand rijders

1. Andrea Caldarelli / Marco Mapelli 128
2. Maro Engel / Luca Stolz 122
3. Christian Engelhart / Mirko Bortolotti 74.5
4. Mikhail Aleshin / Davide Rigon / Miguel Molina 73
5. Christopher Haase 66
6. Marvin Kirchhöfer 59
7. Dries Vanthoor 55
8. Simon Gachet 54
9. Raffaele Marciello / Vincent Abril 52.5
10. Yelmer Buurman 51
33. Steijn Schothorst 15.5
38. Renger van der Zande 11
44. Milan Dontje 8
46. Nick Catsburg 7
47. Rik Breukers 6,5
53. Robin Frijns 3
54. Pieter Schothorst 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet