NASCAR

NASCAR: Erik Jones wint Darlington 500 throwback Retro Festival

Erik Jones schreef met zijn JGR Toyota de Bojangles Southern 500 in Darlington op zijn naam. Tevens de voorlaatste wedstrijd van het reguliere NASCAR seizoen waarvan inmiddels veertien rijders zich voor de Play Offs gekwalificeerd hebben. De Brickyard 400 is volgende week de allerlaatste wedstrijd. Dan beginnen de Play Offs. Met een vertraging van ruim drie uur ging de Bojangles Southern 500 van start en eindigde in de late avonduren.2019 Jones Winnaar
Eerste seizoensoverwinning voor Erik Jones in de JGR Toyota.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Erik Jones wint Darlington 500 throwback Retro Festival
De Bojangles Southern 500 is traditioneel de wedstrijd waarin tegenwoordig vrijwel alle teams met retrokleuren op hun auto's verschijnen. Maar ook sommige coureurs zich helemaal retro inleven zoals Alex Bowman bijv. die leefde zich helemaal in de rol van Tim Richmond in. Destijds verguisd en weer gerehabiliteerd. Jones reed bijv. in de kleuren uit zijn Late Model tijd. Met zijn zege kwalificeerde Jones zich automatisch voor de Play Offs. Het betekende in zijn 100e start de tweede MEN's Cup overwinning.


2019 Busch Byron
Sterk optreden van Kurt Busch maar geen eindoverwinning.

De eerste behaalde hij vorig jaar tijdens de Daytona 400. Met zijn zege snoerde Jones ook zijn critici de mond want zijn teamgenoten Kyle Busch, Denny Hamlin en Martin Truex Jr. behaalden dit seizoen elk jaar al vier overwinningen. Alle vier JGR-coureurs behaalden dus dit jaar overwinningen. Erik Jones: " Er is veel speculatie over mijn positie binnen dit team geweest. Maar hier heb ik mijn hart en ziel ingestopt. Dit is mijn beroep en hier leef ik voor. Dit is hetgeen van wat ik wil doen."

2019 Keselowski Brad Keselowski nam direct de leiding van polesitter William Byron over.


Kurt Busch wint eerste wedstrijdsegment
Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam van Kurt Busch te staan. Penske-coureur Brad Keselowski nam direct de leiding maar moest die in de 19e ronde aan Ganassi-coureur Kurt Busch afstaan. Het eerste wedstrijdsegment werd door twee neutralisaties gekenmerkt. Een competition caution en één voor een spin van Garreth Smithley. Achter Busch eindigden Jimmie Johnson en Kyle Larson.


2019 Clint Bowyer
Clint Bowyer in Tony Stewart kleuren in gevecht met de JGR Toyota's.

Bij de herstart voor het tweede wedstrijdsegment namen de Ganassi-coureurs Larson en Busch direct de kop. In totaal reed Larson 40 ronden op kop totdat een neutralisatie hem stopte en teamgenoot Busch deze overnam. De derde neutralisatie kwam op nam van Daniel Suarez(SHR Ford) en Ryan Newman te staan. Bij de daarop volgende herstart namen de Busch Brothers de kop terwijl Kyle Larson na een verknalde pitstop naar de 15e plek terugviel. Voor Kyle Busch betekende het uiteindelijk zijn tiende segment-overwinning dit seizoen, broer Kurt volgde als tweede gevolgd door Denny Hamlin.


2019 Duels
Joey Logano voet het veld aan. Prachtig gezicht zo'n veld in Retrokleuren.

Erik Jones slaat toe
Bij de herstart voor het derde segment namen de beide JGR Toyota 's van Kyle Busch en Erik Jones het commando. Tot dan reed Jones een onopvallende wedstrijd. Bij gebrek aan neutralisaties gingen de meeste teams in de 250e ronde voor een reguliere brandstofstop naar binnen, alhoewel het niet duidelijk was of de tankinhoud tot het einde toereikend zou zijn. Een klapband van Daniel Hemric in de 275e ronde zorgde voor een crash waarbij Michael McDowell, Kurt Busch, Denny Hamlin en Jimmie Johnson betrokken waren.

Deze zevende neutralisatie zorgde eigenlijk ook voor het beslissende wedstrijdmoment. Zowel Kyle Larson als Jones gingen tegelijk naar binnen. En weer verspeelde Larson's team tienden van seconden bij deze stop waardoor Kyle Busch net voor hem terug op de baan kwam. Beide JGR Toyota's domineerden in de slotfase maar drie ronden voor het einde schampte Kyle Busch de muur, verloor veel snelheid en viel naar de derde plek terug. Daarmee kon Jones zijn eerste seizoenszege veiligstellen.

2019 Racen in de avond
Jimmie Johnson, Chase Elliott, Martin Truex Jr., Ryan Blaney, Denny Hamlin, Chris Buescher en Kevin Harvick. Allemaal in retrokleuren. Misschien ook eens iets voor de F1 om over na te denken om retro te gaan?

Na een crash in de kwalificatie moest ook Kyle Busch achteraan starten en reed in totaal 118 ronden aan de leiding. Kyle Busch: "Met dit pakket kun je er niet komen. Een racebaan met slechts één laan, er zijn onvoldoende grooves en je krijgt onvoldoende air om het gat dicht te rijden om de "pass" te maken."

Erik Jones Wiliam Byron
Jones in de slotfase in gevecht met Kyle Larson.

Voor Kyle Larson betekende het overigens zijn derde Top 3 finish in de laatste vier wedstrijden op Darlington. Dit jaar reed hij 44 ronden aan de leiding. In totaliteit zelfs 497 ronden gedurende de laatste vier jaar.

Uitslag Bojangles Southern 500
1. Erik Jones Toyota Toyota 367 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 367 ronden
3. Kyle Busch Toyota 367 ronden
4. Kevin Harvick Ford 367 ronden
5. Brad Keselowski Ford 367 ronden
6. Clint Bowyer Ford 367 ronden
7. Kyle Busch Chevrolet 367 ronden
8. Matt DiBenedetto Toyota 367 ronden
9. Paul Menard Ford 367 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 367 ronden

2019 Doughnut Jones
Een mooie afsluiter van een lange avond en een vroege ochtend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet