GT

GT4 European Series: Ricardo van der Ende wint op de Nürburgring. Simon Knap pakt de titel

A38I0500

De strijd om de titel was tot aan de laatste minuten spannend in de afsluitende race van het GT4 European seizoen. Max Koebolt deed er alles aan om nog in de buurt te komen van grote concurrent Simon Knap, maar kon deze niet passeren, wat nodig was om de titel te pakken. Weliswaar eindigden de twee strijdende equipes gelijk in de eindstand, maar door één extra overwinning in dit seizoen pakten Knap met teamgenoot Alec Udell in hun MDM-BMW de hoofdprijs.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: GT4 European Series

De titelstrijd wordt vandaag in de allerlaatste wedstrijd op de Nürburgring beslist. Simon Knap en Alec Udell, met hun MDM-BMW hebben slechts 2 punten achterstand op Max Koebolt en Jan Kisiel, met de Leipert-Mercedes. Het best presterende duo zal winnaar worden van de GT4 European Series Silver Cup. Daniel McKay en Benjamin Lessennes staan derde in de titelstrijd met 20 punten achter de leiders en met nog 25 punten te behalen zijn zij theoretisch nog in de race voor de titel, maar dan moeten er wel hele gekke dingen gaan gebeuren. In de Pro-Am klasse zijn de verschillen groter maar ook hier is nog niets beslist. Equipe Trefz/Paverud hebben 192 punten verzameld terwijl hun achtervolgers Zug/Piana op 174 staan. Hetzelfde geldt in de Am-klasse, waar Bachmann/Seyler met 190 punten de beste kansen hebben. Zij worden achtergevolgd door equipe Mouez/Loger met 168 punten.

Het is donker op de Nürburgring. Vlak voor de start begint het te spetteren. Ricardo van der Ende gaat vanaf de poleposition vertrekken. Op de vierde startplaats staat titelkandidaat Alec Udell, terwijl hun grote concurrent Jan Kiesel gaat vertrekken vanaf een dertiende plaats na een matige kwalificatie.

Ricardo van der Ende met de Ekris Motorsport BMW heeft de beste start gevolgd door de Equipe Verschuur McLaren van Benjamin Lessennes. Alec Udell is teruggezakt naar de vijfde plaats terwijl Jan Kiesiel al drie plaatsen heeft goedgemaakt en de top tien binnendringt, maar nu te maken krijgt met de tweede MDM-BMW van Mark van der Aa.

  3S3A9095

Jan Kisiel passeert na contact de flink verdedigende Van der Aa en pakt de negende plaats. Aan kop heeft Ricardo van der Ende inmiddels een flinke voorsprong opgebouwd. In de Pro-Am klasse ligt Gabriele Piana op een zesde plaats terwijl zijn grote concurrent Paverud op een zestiende plaats blijft hangen. Op dit moment, na een kwartier racen, heeft Piana zijn achterstand in de titelstrijd al teruggebracht naar drie punten.


3S3A9317


Halverwege is het tijd voor de rijderswissels. Simon Knap neemt het stuur over van Alec Udell terwijl Max Koebolt plaats neemt in de Leipert-Mercedes, en nog flink moet gaan strijden om posities goed te maken. Ricardo van der Ende geeft in leidende positie zijn Ekris-BMW af aan Euan McKay. Na de pitstop verliest de Equipe Verschuur McLaren de tweede plaats aan Akhil Rabindra met de Aston Martin. De McLaren, met nu Daniel McKay aan het stuur, verliest ook zijn derde plaats aan Patric Niederhauser met de KTM. Simon Knap rijdt rond op een vijfde plaats maar Max Koebolt ligt daar maar twee plaatsen achter. Akhil Rabindra had wel een erg snelle pitstop en wordt bestraft met een 1 seconde stop en go straf. Na driekwart van de wedstrijd ligt Knap op een vierde plaats. Max Koebolt ligt daar twee plaatsen achter, maar de tussenliggende Alexander Mies krijgt geen punten, omdat ze te laat in het seizoen zijn ingestapt in deze serie. Op dit moment zouden de de twee equipes Simon Knap/Alec Udell en Max Koebolt/Jan Kisiel, gelijke punten hebben in hun titelstrijd.
Met nog negen minuten te gaan verliest Koebolt een plaats aan Mads Siljehaug met de KTM, die gelijk de aanval op zet Simon Knap, die de KTM ook moet laten gaan en terugzakt naar een zesde plaats, één plaats voor Max Koebolt, die in de slotfase nog alles probeert om dichterbij te komen en de titelstrijd tot de laatste minuten spannend houdt.

  A38I0246

De Ekris BMW van Euan McKay en Ricardo van der Ende winnen onbedreigd hun eerste wedstrijd van dit seizoen voor de True Racing KTM van Patric Niederhauser en de Equipe Verschuur McLaren van Daniel McKay. Ondanks dat beide equipes gelijk eindigen gaat de titel naar de MDM-BMW van Simon Knap en Alec Udell, vanwege één overwinning meer in dit seizoen. Max Koebolt en Jan Kisiel moeten genoegen nemen met een tweede plaats.

In de Pro-Am klasse wint equipe Zug/Piana de wedstrijd, maar moet de titel laten aan Trefz/Paverud. In de Am-klasse gaat de titel naar Bachmann/Seyler.
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet