NASCAR

NASCAR: Cole Custer wint Xfinity Darlington. Dale Jr. 5e bij tweede comeback

Cole Custer behaalde zaterdag een verrassende zege in de Xfinity-wedstrijd op Darlington. Oorspronkelijk ging JGR-coureur Denny Hamlin als eerste met zijn JGR-Toyota Supra over de streep. Na afloop werd Hamlin's Toyota vanwege het niet voldoen van de rijhoogte afgekeurd.

Cole Custer
Cole Custer alsnog winnaar op Darlington. Hier in gevecht met Denny Hamlin.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Cole Custer wint Xfinity Darlington. Dale Jr. 5e bij tweede comeback
Aanvankelijk leek Denny Hamlin vanaf een 37e startplek van zero naar hero te gaan door de wedstrijd op zijn naam te schrijven. In de allerlaatste ronde wist Hamlin de SHR Ford achter zich te houden en leek hij voor het tweede achtereenvolgende jaar als tweede te eindigen. Omdat de linker rijhoogte voor niet voldeed werd Hamlin door de NASCAR-organisatie gediskwalificeerd.

Vanaf pole nam Penske-coureur Ryan Blaney de leiding. Na een spin van John Hunter Nemecheck kon Tyler Reddick met zijn JR Motorsports Chevrolet de kop nemen en behield die tot het einde van het eerste segment dat hij op zijn naam schreef. Blaney won het tweede wedstrijdsegment. Hamlin won de wedstrijd maar werd gediskwalificeerd.

Tyler Reddick Tyler Reddick wint het eerste segment.


Na een jaar afwezigheid deed Dale Jr. het twee weken na zijn vliegtuigongeval uitstekend. De teameigenaar/coureur/TV analyst reed vrijwel de gehele dag in de kopgroep mee en werd uiteindelijk als vijfde geklasseerd.


Ryan Blaney
Sterke openingsfase van Ryan Blaney.

Dale Earnhardt: " Je weet nooit hoe goed dat je bent en terugkomt. Dit is een elite en al de jongens zijn hier erg goed want ze doen dit elke week en ze zijn erg getalenteerd. Je kunt het hele jaar vrij nemen, terugkomen, eroverdenken zodat je het nooit weet. Ik dacht niet dat ik goed was. Ik had mijn verwachtingen wat naar beneden gesteld maar ik voelde wel aan dat ik het behoorlijk goed deed. De auto was fantastisch, beter dan de coureur. De auto thuis brengen en alle rondes afleggen." Earnhardt eindigde vorig jaar als vierde maar deed het uitstekend bij zijn tweede comeback door als vijfde te eindigen.

Cole Custer en Justin Allgaier bevonden zich vrijwel de gehele middag in de kopgroep. Bij de aanvang van het laatste segment nam Blaney de leiding met Custer en Hamlin zich. Laatstgenoemde nam 27 ronden voor het einde definitief de leiding. Met nog 10 ronden te gaan volgde de laatste herstart. Hamlin behield ondanks een aanval van Custer de leiding. Uiteindelijk kreeg de SHR Ford rijder de zege toch toegewezen.

Dale Earnhardt Jr
Dale Jr. is het racen nog steeds niet verleerd en draaide in de kopgroep mee.


Uitslag Sport Clips Haircuts VFW 200
1. Cole Custer Ford 147 ronden
2. Tyler Reddick Chevrolet 147 ronden
3. Ryan Blaney Ford 147 ronden
4. Christopher Bell Toyota 147 ronden
5. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 147 ronden
6. Chase Briscoe Ford 147 ronden
7.Brandon Jones Toyota 147 ronden
8. Noah Gragson Chevrolet 147 ronden
9. Justin Allgaier Chevrolet 147 ronden
10. Austin Cindric Ford 147 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet