Sportscars

Sportscars: Toyota vooraan, eerste LMP2-pole Racing Team Nederland

190831 WEC quali 7 action
De nummer 7-Toyota vertrekt morgen op Silverstone vanaf de pole-position

Mike Conway en Kamui Kobayashi reden in de nummer 7-Toyota samen een gemiddelde tijd van 1:36,015 minuten en behaalden daarmee de pole-position voor de 4 Hours of Silverstone, de openingswedstrijd van het seizoen 2018-2019 in het FIA WEC. De tweede startplaats is voor de nummer 8-Toyota, waarmee Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima 0,3 seconden tekort kwamen. In de LMP2-klasse behaalde Racing Team Nederland voor het eerst de pole-position dankzij een sterk optreden van Giedo van der Garde en Job van Uitert in de Oreca. In de GTE-Pro-klasse bezet AF Corse de eerste startrij met Alessandro Pier Guidi en James Calado op pole, gevolgd door teamgenoten Miguel Molina en Davide Rigon. In GTE-AM start de TF Sport-Aston Martin met Salih Yoluc en Charlie Eastwood vanaf de eerste plek, gevolgd door de nummer 56-Project1-Porsche van Egidio Perfetti, Matteo Cairoli en David Kolkmann.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar/R. de Boer

Dat de Toyota's ook met 14 kg meer gewicht aan boord (het verschil met de non-hybrid-concurrentie bedraagt nu tenminste 99 kg) nog steeds snel zijn, wekt weinig verbazing, maar feit is wel dat de concurrentie iets dichterbij komt. Dat bleek gisteren al in de eerste vrije training op Silverstone, waarin Rebellion de snelste tijd op de klokken wist te zetten. Nu de organisatie ook een systeem van succesballast in het leven heeft geroepen, mag er in ieder geval op worden gehoopt dat dit seizoen niet iedere wedstrijd op een 1-2 voor het Japanse merk met hoofdkwartier in Keulen uitloopt. De pole voor de nummer 7 was wel een mooie beloning voor het team, nadat er bijna de hele nacht gewerkt werd om het reservechassis klaar te maken. Dat was nodig, nadat het oorspronkelijke monocoque gisteren in de tweede vrije training beschadigd was geraakt.

190831 WEC quali Toyota Pole
Pole-position voor Kobayashi (l.) en Conway (r.), die de auto delen met López

Ook in de kwalificatie op Silverstone kwam Rebellion in de buurt: Gustavo Menezes en Bruno Senna kwamen in de nummer 1-Rebellion tot op 0,545 seconden van de pole-winnende Toyota, wat op zijn minst een goed resultaat genoemd mag worden. Derani en Berthon kwamen met de nummer 3 van het Zwitserse team een seconde tekort op de pole. Het Ginetta-LNT-team komt nog 1,2 seconden tekort, maar ook hier is de stemming optimistisch.

190831 WEC quali RTN poile
Blijdschap bij Racing Team Nederland, dat dankzij Job van Uitert (l.) en Giedo van der Garde (r.) de LMP2-pole behaalde. Frits van Eerd (midden) was ook blij met het succes

Datzelfde mag worden gesteld over Racing Team Nederland, dat voor het eerst in de historie van het team de pole-position in de LMP2-klasse behaalde. Giedo van der Garde en Job van Uitert, die dit weekeinde met ELMS en WEC op Silverstone een dubbel programma rijdt, kwamen tot een gecombineerd gemiddelde van 1:40,948 minuten, ruim zeven tienden van een seconde sneller dan de United Autosport-Oreca, waarmee Paul Di Resta en Phil Hanson de kwalificatie reden. Jackie Chan DC Racing behaalde met Will Stevens en Gabriele Aubry in de kwalificatie de derde startplaats in de klasse. Het team, waartoe ook Ho Pin Tung behoort, is daarmee het snelste team op Goodyears in de kwalificatie, achter de beide Oreca's van Racing Team Nederland en United Autosports, die op Michelin rijden.

190831 WEC quali GTE Pro pole
De Ferrari van Pier Guidi/Rigon start vanaf de pole in GTE-Pro

Ferrari domineerde in de GTE-Pro-kwalificatie met de pole-position in de klasse voor Alessandro Pier Guidi/James Calado met een gecombineerd gemiddelde van 1:54,171 minuten. Pier Guidi reed met 1:54,019 minuten de snelste persoonlijke tijd in de klasse. Miguel Molina/Davide Rigon kwalificeerden de andere Ferrari van het team als tweede, voor Alex Lynn/Maxime Martin in de snelste van de fabrieks-Aston Martins. Daarachter volgden Gianmaria Bruni en Richard Lietz met de snelste van de beide Porsches, die dit weekeinde op Silverstone hun wedstrijdpremière beleven. Bruni zorgde voor een rode vlag in de sessie door bij Abbey in de rondte te gaan, waarna er carrosseriedelen van de Porsche losraakten en op de baan vielen. Om die te kunnen laten weghalen, moest de sessie kortstondig worden onderbroken. Ook de derde startrij is in handen van een Aston Martin en een Porsche, respectievelijk met de rijdersbezettingen Marco Sørensen/Nicki Thiim en Michael Christensen/Kévin Estre.

In de GTE-Am-klasse zorgden Salih Yoluc en Charlie Eastwood voor succes voor Aston Martin door de TF Sport-Vantage met een gemiddelde van 1:56,034 minuten op de pole-position te kwalificeren. Matteo Cairoli en Egidio Perfetti reden de tweede tijd in de nummer 56-Project1-Porsche. Paul Dalla Lana en Ross Gunn kwalificeerden de fabrieks-Aston Martin als derde in de klasse. Jeroen Bleekemolen, Ben Keating en Felipe Fraga kwamen daarentegen met de nummer 57-Project1-Porsche niet in actie. Een defect vliegwiel in de derde vrije training was de reden dat ze tijdens de kwalificatie niet konden rijden, omdat er niet genoeg tijd was om het euvel te repareren.

190831 WEC quali Project1
Vanwege een defect vliegwiel kwamen Jeroen Bleekemolen, Ben Keating en Felipe Fraga (vlnr) niet in actie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet