GT

GT: Dubbel succes Lamborghini-teams in eerste Blancpain World Challenge-race Nürburgring, Silver Cup-winst voor Milan Dontje

190831 BGT Nbr R1
De beide Lamborghini's bepaalden het beeld in de eerste race op de Ring

Dubbel succes voor Lamborghini-teams in de eerste van de beide races van de Blancpain GT World Challenge dit weekeinde op de Nürburgring. Aanvankelijk waren het Mirko Bortolotti en Christian Engelhart die met de Huracán van GRT Grasser Racing Team het veld aanvoerden, maar in de tweede helft van de race moest Engelhart uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de hevig aandringende Andrea Caldarelli in de FFF-Lamborghini. In ronde 25 viel de beslissing: Caldarelli plaatste een aanval, die aanvankelijk mislukte en viel zelfs terug naar de derde plaats, maar binnen een halve ronde was hij terug aan de leiding en reed uiteindelijk de overwinning naar huis. Voor Caldarelli en zijn land- en teamgenoot Marco Mapelli was het de tweede zege van het seizoen na Misano. Engelhart en Bortolotti moesten genoegen nemen met de tweede plaats, het Saintéloc-Audi-duo Simon Gachet/Christopher Haase eindigde als derde. Milan Dontje en Mattia Drudi werden zesde algemeen en wonnen daarmee de Silver Cup. Het Black Falcon-Mercedes-duo Maro Engel/Luca Stolz verspeelde de kansen op een goede klassering door een 'unsafe release' na de pitstop, gevolgd door een 'drive through'.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO/Dirk Bogaerts

Bij de start neemt pole-sitter Bortolotti de leiding voor Luca Stolz in de nummer 4-Black Falcon-Mercedes en Simon Gachet in de nummer 25-Saintéloc-Audi. Het veld komt opmerkelijk rustig door de eerste ronde, het enige incident komt op naam van Mauro Ricci, die in de nummer 87-AKKA-ASP-Mercedes geheel zelfstandig van de baan raakt. In de derde ronde neemt Mattia Drudi in de nummer 56-Attempto-Audi de derde plaats over van Gachet. De Fransman verliest twee ronden later nog een plaats aan Kelvin van der Linde. In dezelfde ronde gaat Weerts in de nummer 2-WRT-Audi wijd, waarop hij zijn zevende plaats verliest aan Nico Bastian in de nummer 89-AKKA ASP-Mercedes.

190831 GT3 R1 start

De Audi-interne strijd is boeiend: in ronde zeven passeert Van der Linde Drudi en is daarmee derde. Ook Stijn Schothorst is aan een opmars bezig: hij passeert Abril in de Mercedes en verovert zo de elfde plaats. In ronde 13 komen de meeste rijders uit de kopgroep, waaronder Bortolotti en Stolz al binnen voor de pitstop. Bij het wegrijden is het spannend, want Engelhart drukt zijn Lamborghini net voor de Mercedes van Engel, terwijl Engel juist wegreed toen Rik Breukers in de nummer 10-WRT-Audi. Daar zal door de wedstrijdleiding best nog wel even naar gekeken worden. Inderdaad komt in ronde 16 het nieuws dat de nummer 4-Black Falcon-Mercedes van Stolz en Engel een 'drive through' krijgt vanwege een 'unsafe release'. Met de nummer 563-FFF-Lamborghini van Caldarelli en Mapelli in de nek, de voornaamste concurrent in de titelstrijd, is Maro Engel uiteraard niet erg gelukkig met zijn straf, maar aan het eind van ronde 17 komt hij de pitstraat in.

Vooraan rijden de beide Lamborghini's, de GRT-auto met Engelhart en de FFF-auto met Caldarelli op de eerste en tweede plaats, voor de nummer 25-Saintéloc-Audi met Christopher Haase, de nummer 2-WRT-Audi met Christopher Mies en de nummer 56-Attempto Racing-Audi met Milan Dontje als leider in de Silver Cup. In de 18e ronde opent Caldarelli de aanval op Engelhart voor de leiding in de wedstrijd, maar de Duitser verdedigt met alle middelen zijn positie. Daarmee komt Haase zienderogen dichterbij. In ronde 23 is Haases achterstand op het leidende duo nog minder dan een seconde. Caldarelli blijft het proberen, maar zonder succes. In ronde 25 is er een actie, maar niet zoals verwacht: Caldarelli raakt Engelhart, die de leiding weet vast te houden, Haase profiteert en gaat erlangs en neemt zo de tweede plaats van Caldarelli over. Een halve ronde later echter herstelt Caldarelli weer de orde in de Dunlopkurve en passeert niet alleen Haase, maar ook Engelhart voor de leiding. Van derde naar eerste binnen vijf bochten! Ook Christopher Mies heeft inmiddels de aansluiting gevonden en begint Haase onder druk te zetten. Caldarelli loopt ondertussen met opmerkelijk gemak uit: in een halve ronde aan de leiding bedraagt zijn voorsprong al 1,4 seconden en een ronde later is hij 2,7 seconden los van Engelhart.

190831 GT3 Dontje
Dontje en Drudi winnen de Silver Cup

Met drie minuten te gaan zet Haase Engelhart steeds meer onder druk, terwijl Haase telf zijn Audi-merkgenoten Mies en Vanthoor achter zich heeft. Ronde 31 is de laatste. Caldarelli rijdt zonder problemen de overwinning naar huis, terwijl Engelhart keurig stand houdt tegen de aanvallen van Haase en het dubbele succes voor Lamborghini completeert. Haase eindigt als derde voor Mies, Vanthoor en Dontje. De Black Falcon-Mercedes van Engel en Stolz wordt nog als zevende geklasseerd. In de tussenstand van het kampioenschap leiden Caldarelli en Mapelli na hun succes van vandaag met 69,5 punten voor Engel en Stolz, elk met 61,5, en Bortolotti en Engelhart, elk met 51,5.

190831 GT3 R1 podium
Het algemene podium na de eerste race
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet