DTM

DTM: Robin Frijns: "Podium had er zeker in gezeten"

190826 DTM Frijns 1
Een niet optimale strategie kostte Frijns een podiumplek

"Er had vandaag zeker een podium in gezeten." Robin Frijns was zichtbaar teleurgesteld na afloop van de 500e DTM-race, gistermiddag op de Lausitzring. Door een niet optimale strategie verloor hij in de tweede helft van de race teveel tijd en zag daardoor een betere klassering aan zijn neus voorbij gaan. Als vijfde achter zijn merkgenoten Rast, Müller, Rockenfeller en Green vormde hij het slotstuk van een Audi-kwintet aan de kop van het veld, en dat was minder dan waarop hij had gerekend en wat gezien zijn optreden in de beginfase van de race ook realistisch was. Het resultaat betekent tevens dat onze landgenoot nu definitief uit de race is in de titelstrijd, al is dat slechts iets voor de statistici.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Audi AG/Michael Kunkel

190826 DTM Frijns Muller
In de eerste race zorgden Frijns (l.) en Müller voor dubbel succes voor het Abt-team

Frijns was het DTM-weekeinde in Oost-Duitsland goed begonnen met de tweede plaats in de race op zaterdag, waarmee hij in combinatie met de overwinning door zijn Zwitserse teamgenoot Nico Müller voor een 1-2 van het Abt-team zorgde. "De 500e DTM-race morgen, dat zou wel een mooie zijn om te winnen", merkte hij op.

190825 DTM 500 Frijns

De vijfde plaats op de grid leek al een goede uitgangspositie. Direct bij de start stoomde Frijns op naar de derde plaats achter pole-sitter Green en diens Rosberg-teamgenoot Rast. Natuurlijk liet Green de leider in de tussenstand van het kampioenschap al snel en zonder al teveel plichtplegingen passeren. Zo bleef de rangorde tot in de twaalfde ronde, toen Rast en Frijns direct achter elkaar binnenkwamen voor de pitstop met bandenwissel.

190826 DTM Frijns 3

Terwijl Rast direct voor Müller, die zijn start volledig had verprutst en al in de achtste ronde de pitstop had gemaakt, weer de baan op kwam, kwam Frijns net voor de Oostenrijkse BMW-rijder Philipp Eng uit, die tegelijk met Müller en Rockenfeller in de achtste ronde gestopt had. Frijns reed voor wat hij waard was om Eng – die het voordeel had dat zijn banden al op temperatuur waren –achter zich te houden. Het verdedigende rijden van onze landgenoot kwam hem zelfs op een waarschuwing te staan, omdat hij meer dan eenmaal van zijn lijn was afgeweken, wat bij de wedstrijdleiding niet in goede aarde viel. Eng reed eenmaal tegen de achterkant van Frijns' Audi aan. "Dat duel kostte me flink wat tijd", zei Frijns naderhand.

190826 DTM Frijns 4
Frijns verloor tijd doordat hij Eng (25) achter zich moest houden

Na drie ronden verloor Eng een positie aan Fittipaldi in de WRT-Audi, die door de strijd tussen Eng en Frijns had kunnen aansluiten. Eenmaal verlost van zijn Oostenrijkse opponent kon Frijns zonder al teveel problemen weer verder naar voren rijden, maar de aansluiting met Rast, Müller en Rockenfeller was uiteraard weg en daarmee was ook de kans op een podiumplaats verkeken. In de slotfase moest Frijns ook merkgenoot Green voor zich dulden, die pas in de 17e ronde gestopt was en daarmee het voordeel had van aanmerkelijk versere banden. "Jammer, want een podium had er zeker in gezeten", stelde Frijns. "Maar gauw vergeten deze race, en kijken naar de volgende."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet