Sportscars

Sportscars: Eindelijk IMSA-klassezege Jeroen Bleekemolen en Ben Keating, Porsche 1-2 en merkenkampioen in GTLM op VIR

190825 IMSA VIR race RIley
Jeroen Bleekemolen en Ben Keating wonnen met de Riley-Mercedes de GTD-klasse op VIR

Hij moest er een tijd op wachten, maar eindelijk heeft Jeroen Bleekemolen met de Riley-Mercedes-AMG GT3 in Wynn's-kleuren samen met teamgenoot Ben Keating de eerste overwinning van het seizoen in het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship binnen. In de race over twee uur en 40 minuten op Virginia International Raceway plaatste Bleekemolen 50 minuten voor het einde de beslissende aanval, passeerde Mario Farnbacher in de Meyer Shank Racing-Acura en reed vervolgens de overwinning in de GTD-klasse naar huis. Porsche was opnieuw oppermachtig in de GTLM-divisie, met de overwinning voor Nick Tady en Patrick Pilet in de Porsche met het startnummer 911 en de tweede plaats voor pole-sitters Laurens Vanthoor en Earl Bamber in de nummer 912-Porsche. Met dit succes heeft Porsche voortijdig de GTLM-merkentitel binnen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Laurens Vanthoor startte vanaf de pole-position en voerde gedurende het eerste halfuur het veld aan, direct gevolgd door Nick Tandy in de nummer 911-Porsche, die met een uitstekende start in de eerste halve ronde was opgeklommen van de zesde naar de tweede plaats. Bij de eerste reeks pitstops verloor Vanthoor de leiding aan het andere Porsche-duo, ondanks dat daar inmiddels Pilet de plaats van Tandy had ingenomen. Bij de volgende pitstops nam Bamber, die Vanthoor in de nummer 912 had afgelost, de leiding weer over, maar Tandy, die voor de slotstint in de nummer 911 gestapt was, herstelde de orde met een iets latere stop dan de zusterauto. Vervolgens kon de Brit de zege naar huis rijden. Voor Tandy en Pilet was het de derde overwinning van het seizoen na de eerdere successen in Sebring (samen met Fred Makowiecki) en Watkins Glen. Vanthoor en Bamber completeerden het Porsche-succes met de tweede plaats.

190825 IMSA VIR 911
Winst in GTLM voor Nick Tandy en Patrick Pilet in de nummer 911-Porsche

Daarachter volgden in gesloten formatie, keurig op merk gesorteerd, de beide Corvettes, met de nummer 3 van Jan Magnussen en António García op de derde plaats voor de nummer 4 van Oliver Gavin en Tommy Milner, de Fords met de 67 van Ryan Briscoe en Richard Westbrook voor de 66 van Joey Hand en Dirk Müller en de BMW's met de 25 van Tom Blomqvist en Connor de Phillippi voor de 24 van Jesse Krohn en John Edwards, de enige auto met een ronde achterstand.

In GTD was de winst dus voor Jeroen Bleekemolen en Ben Keating, nadat Bleekemolen met een geslaagde actie op Mario Farnbacher de leiding veroverd had en daarna mooi brandstof bespaarde en Farnbacher voor wist te blijven. "Een topdag, eindelijk de pech achter ons gelaten", verklaarde Jeroen Bleekemolen, hoorbaar opgelucht na het behaalde succes. "Het is tot nu toe veruit ons slechtste seizoen geweest in het IMSA-kampioenschap in tien jaar tijd. Normaal pakken we altijd wel een paar overwinningen en staan we gemiddeld genomen toch wel in de helft van de races op het podium, maar dit was nu pas ons eerste podium, en dan gelijk de overwinning! We hebben het hele seizoen zoveel pech gehad. Het was mooi om het nu eindelijk eens naar ons toe te trekken. Het was een zware race, want het zat megadicht bij elkaar. Er waren veel kanshebbers, maar Ben heeft zich lekker naar voren weten te werken, kwam als derde of vierde binnen en ik kon daarna mede dankzij strategie van het team twee auto's inhalen. Dat was slim: ze haalden me iets eerder naar binnen, waardoor ik alleen een 'outlap' had en warmere banden had toen die andere twee naar buiten kwamen, dus die kon ik inhalen. Dat was top! Toen moest ik wel benzine sparen, omdat we onze laatste stop iets te vroeg hadden gemaakt, maar dat ging ook lekker. Als je eenmaal voorop rijdt, kun je je eigen snelheid rijden. Ik ben heel blij met dit succes, hopelijk valt het nu allemaal een beetje onze kant op. Hier waren we echt aan toe! We zijn 'back on track' en kijken nu uit naar de eerste WEC-race, komend weekeinde op Silverstone!"

190825 IMSA VIR podium
Het GTD-podium met vlnr Hindman/Farnbacher, Bleekemolen/Keating en MacNeil/Vilander

Achter de Mercedes van Bleekemolen en Keating eindigde de Acura van Mario Farnbacher en Trent Hindman op de tweede plaats, waarmee dit duo zijn voorsprong aan de leiding in de tussenstand vergrootte. De strijd om de derde plaats werd pas in de laatste ronde beslist, toen Toni Vilander in de Scuderia Corsa-Ferrari Scott Hargrove in de pole-winnende Pfaff Motorsports-Porsche passeerde en zo de laatste podiumplaats voor zichzelf en Cooper MacNeil opeiste. Hargrove en teamgenoot Zach Robichon moesten genoegen nemen met de vierde plaats, voor de Park Place-Porsche van Patrick Lindsey en Patrick Long. Jack Hawksworth en Richard Heistand, die aanvankelijk met de AIM Vasser Sullivan-Lexus ook goed voorin meestreden, vielen uit als gevolg van een probleem met de accu.

190825 IMSA VIR uitslag race
.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet