V8 Supercars

V8 Supercars: Scott McLaughlin klasse apart en evenaart Supercarlegende Craig Lowndes op The Bend

Met twee overwinningen dit weekend deed DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin goede zaken in het kampioenschap. Tijdens de tweede wedstrijd op The Bend Motorsports Park evenaarde McLaughlin het record van Supercarlegende Craig Lowndes, die in zijn debuutseizoen in 1996 16 overwinningen behaalde. Vandaag kon McLaughlin de 16e seizoensoverwinning aan zijn palmares toevoegen. Ook de eerste wedstrijd op zaterdag wist de DJR Team Penske-rijder op zijn naam te schrijven.


2019 Start
Start van de eerste wedstrijd op The Bend.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: DJR Team Penske/Tickford/PR

Scott McLaughlin klasse apart en evenaart Supercarlegende Craig Lowndes op The Bend
Met zijn zege vandaag op The Bend Motorsports Park evenaarde Scott McLaughlin het 23 jaar oude record van Craig Lowndes die bij zijn debuutseizoen in 1996 in de Supercars eveneens 16 overwinningen wist te behalen. Vanaf pole moest McLaughlin zowel Jamie Whincup (Triple Eight) als Will Davison laten passeren. Pas bij het uitrijden van de pitlane in de 19e ronde slaagde de McLaughlin erin om de Tickford Mustang van Davison voorbij te gaan. McLaughlin wist een comfortabele voorsprong op te bouwen en had bij het vallen van de vlag een voorsprong van meer dan 2,5 secs. op Will Davison en Chaz Mostert. McLaughlin's teamgenoot Fabian Coulthard maakte in de openingsronde contact met Shane van Gisbergen's Holden Commodore en viel naar de staart van het veld terug. Daarop besloot het team voor Coulthard een andere strategie toe te passen en hem uit het verkeer te halen. Het werkte want verder leverde een perfect gereden wedstrijd alsnog een tiende plek op.


2019 Coulthard
Fabian Coulthard kende niet zoveel succes als zijn teamcollega McLaughlin.

Ook de eerste wedstrijd op The Bend Motorsports Park kwam op naam van Scott McLaughlin te staan. Hier versloeg hij polesitter Chaz Mostert met een voorsprong van ruim 7.7 secs. Na de eerste reguliere stops nam McLaughlin de leiding en behield een voorsprong van ongeveer 1.5 secs. Mostert's Tickford Mustang. Toen deze brandstof begon te sparen lag de weg naar de overwinning voor McLaughlin open. Teamgenoot Fabian Coulthard kreeg het in de openingsfase zwaar te verduren want die was met Cam Waters en Shane van Gisbergen in een felle strijd verwikkeld. Na de reguliere pitstops miste Coulthard enigszins de aansluiting en eindigde uiteindelijk als twaalfde.

Scott McLaughlin: "Het is natuurlijk altijd bijzonder om een record te evenaren. 2019 is tot nu toe natuurlijk een ongelofelijk jaar. Op mijn team en het gereedschap dat zij ter beschikking hebben kan ik meer dan trots zijn. In deze business zijn zij gewoon de beste en ben erg verheugd om van deze organisatie deel te mogen uitmaken. Nu gaan we richting Nieuw Zeeland voor mij 100e race. Ik hou van Pukekohe en voor mijn thuispubliek te racen. Ik kan dan ook nauwelijks wachten.

2019  Chaz PF Scott McLaughlin had heel wat te vieren dit weekend.

Fabian Coulthard: " Op een plek zoals deze speelt de kwalificatie een sleutelrol. Dit weten we. We misten Q3 bij slechts 1/100e van een seconde. Bij de start werd ik aangetikt en viel naar de 15e plek terug. Tiende was niet al te slecht. Maar niet de plek waar je wil zijn. Ik kijk nu eveneens uit naar mijn thuisrace in Nieuw Zeeland."

Mustangs oppermachtig
Gedurende het gehele weekend waren de Mustangs gewoon oppermachtig. In de eerste wedstrijd werden de eerste twee posities door de Mustang ingenomen en in R2 pakten de teams van Penske en Tickford Racing het volledige podium. De Holdens hadden eenvoudigweg het nakijken. Anton de Pasquale en Nick Percat waren met een vierde plek op zaterdag en zondag de best geklasseerde Holden-coureurs. Voor Chaz Mostert betekende het overigens afgelopen zaterdag wel zijn 50e Supercar podium.

Chaz Mostert: " Goed dat ik bij het passeren van de finish Scott McLaughlin nog in mijn blikwijdte had. Voor ons een goede dag. Als je vanaf pole start wil je nooit een stap terug doen. Maar het is goed om dezelfde snelheid als hem te hebben."Voor Wil Davison betekende het op zondag zijn 53e Supercar podium en zijn tweede dit seizoen. Een brandje in de airbox kostte hem waardevolle seconden in de pits maar ondanks alles toch nog een twee podium voor 23 Red Racing.

2019 Davison
Boost voor Tickford Racing. Davision voor McLaughlin.

Voor Chaz Mostert betekende het overigens zijn vierde achtereenvolgende Supercars podium. Tevens leverde het een tweede plek in de tussenstand van het kampioenschap op.

Chaz Mostert: " Met een pole op zaterdag was het voor ons een goed weekend. Het is altijd prachtig om op het eind van de dag met de media te kunnen praten. Dit betekent dat we iets goeds doen. Wij blijven pushen. Weet niet of we er veel uit kunnen aflezen maar qua set-up was dit wel een unieke baan. Nu kunnen we ons op Pukekohe voor volgende maand verheugen.

2019 Heimgartner
Mooi resultaat voor André Heimgartner op zaterdag.

Will Davison: "Het is prachtig om zo competitief naar elk evenement te komen. Zwaar weekend vanwaar we na gisteren konden terugslaan. Toen de motor het gisteren begaf was het een gemiste kans. Moest gewoon resetten. Beschik over een fantastische auto en ben op dit moment erg gemotiveerd. Om eerlijk te zijn we reden een aantal stints aan de leiding en we hadden een klein drama bij onze eerste stop maar zaten er dichtbij. Een klein beetje gemengde gevoelens maar prachtig om met dit team en zo'n fantastische auto te racen."

2019 Simona
Tweemaal pech voor Simona de Silvestro dit weekend.

André Heimgartner behaalde met de Nissan Altima met een vijfde plek zijn beste resultaat op zaterdag. Heimgartner: "Ik had een goede startpositie en dit helpt natuurlijk altijd. We kwalificeerden op P6 en de auto was de gehele dag goed en verbruikte in het middelste gedeelte van de wedstrijd niet al teveel rubber. Denk dat we sneller dan Winterbottom waren. Maar vrijwel de gehele wedstrijd zat ik achter hem. Het was mooi geweest als we hem op strategie hadden kunnen pakken. In zijn totaliteit een goede dag en goede punten voor het team."Shane van Gisbergen eindigde tweemaal als zesde terwijl Simona de Silvestro op beide dagen in incidenten was verwikkeld.

2019 Podium
Een volledig Mustang podium op de tweede wedstrijddag.

Race 21 Uitslag

Race 22 Uitslag
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet