IndyCar

Indycar: Takuma Sato met fotofinish van zero naar hero op Gateway

Vorige week werd de Japanner Takuma Sato nog door zijn collega's in een omstreden crash met Alexander Rossi verguisd. Op Gateway ging de Japanner met een spectaculaire fotofinish waarin hij Ed Carpenter versloeg van zero naar hero.


2019 Winnaar Sato
Prachtige overwinning van Takuma Sato op Gateway.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Takuma Sato met fotofinish van zero naar hero op Gateway
Met een uitstekende strategie wist het RLL Team wist Takuma Sato teameigenaar/coureur Ed Carpenter met een voorsprong van slechts 0.399 secs. in een spectaculaire fotofinish op Gateway te verslaan. Veteraan Tony Kanaan eindigde als derde en behaalde na twee magere jaren eindelijk weer eens podiumplek. Voor Sato betekende het na zijn overwinning eerder dit jaar op Barber Motorsports Park in Birmingham zijn tweede seizoenszege. Daarmee rehabiliteerde de Japanner zich voor het incident op Pocono wat door de wedstrijdleiding als race-incident omschreven werd.Penske-coureur Josef Newgarden nam vanaf pole direct de leiding en bijna was er weer een incident tussen vier van de vijf coureurs die op Pocono bij het omstreden ongeval betrokken waren. Ditmaal ging het echter goed, behalve dat de Zweed Marcus Ericsson in de rondte ging.

Start
Brand bij de start? Nee openingsceremonie op Gateway. Doet dit niet aan oude DTM tijden denken?

Bij de herstart namen de Penske-coureurs Newgarden en Power direct het commando gevolgd door de Coyna Dallara Honda's van Sebastien Bourdais en Santino Ferrucci. Rondom de 50e ronde kwam het veld voor de eerste reguliere stops naar binnen. Maar bij het uitkomen van de pits ging het met koude banden fout voor Will Power. De Penske-rijder ging direct de muur in omdat hij de ideale lijn miste. Maar ook voor Scott Dixon werd het debacle. De Ganassi-coureur moest met een kapotte koeler naar binnen. Na 60 ronden ging Dixon terug de baan op maar moest vervolgens toch opgeven.

2019 Tribunes
Lang geleden dat we volgepakte tribunes bij Indycar zagen, maar de serie lijkt nu aardig uit het dal te zijn geklommen.


Na de herstart namen James Hinchcliffe en Santino Ferrucci de eerste twee kopposities in met Newgarden op de derde plek. In de 83e ronde nam Ferrucci voor de eerste maal in zijn Indycar-carrière de leiding. In de 124e ronde zorgde Ericsson na contact met de muur voor de tweede neutralisatie. Na de herstart wisten Bourdais en Ferrucci hun kopposities te behouden. Vanaf de 175e ronde kwamen de eerste deelnemers voor hun laatste pitstop cyclus naar binnen. Gedurende deze fase wist Newgarden zowel Rossi als Hinchcliffe te passeren.
Bourdais en Ferrucci in de fout.

2019 Duels

Sato, Bourdais, Newgarden en Pagenaud vechten een aardig robbertje Indycar uit.

Het team van Dale Coyne zag hun zegekansen na de 189e ronde in rook opgaan. Ferrucci had een bijzonder trage stop terwijl Bourdais door eigen toedoen in de muur verdween en zo zijn zegekansen wegsmeet. "Ik heb het verknald" was het korte commentaar van Bourdais. Het grootste deel van de kopgroep kwam voor de tweede maal binnen 25 ronden naar binnen. Na de herstart namen Sato en Carpenter de kop gevolgd door Newgarden, Rossi en Ferrucci.

2019 Pagenaud
Niet Alexander Rossi maar Simon Pagenaud kon wel eens een bedreiging voor Josef Newgarden in de laatste twee races gaan vormen.

Ferrucci zorgde voor enkele spectaculaire acties waarbij hij er bijna vanaf ging maar zijn auto toch op de baan wist te houden. Veertien ronden voor het einde ging de Dale Coyne Racing-coureur definitief aan Josef Newgarden voorbij. Overigens reed Ferrucci op Gateway wel het meeste aantal ronden aan de leiding. In de allerlaatste ronde ging Newgarden ook nog eens in de rondte en viel naar de zevende plek terug. Daarbij had de leider in de tussenstand van het kampioenschap overigens nog een gelukje. Zijn naaste rivaal Alexander Rossi viel na een laatste stop naar de 13e plek terug. Met nog twee races te gaan heeft de Andretti-coureur maar liefst 46 punten achterstand op Newgarden. Achter de Top 3 eindigde Ferrucci als vierde gevolgd door Simon Pagenaud, Conor Daly(Carlin Motorsport).

Ed Carpenter probeerde Sato nog van zijn tweede seizoensoverwinning af te houden maar de teameigenaar/coureur slaagde daar ondanks een spectaculaire fotofinish niet meer in. Grote verliezer was ook Scott Dixon, de Ganassi-coureur lijkt met 70 punten achterstand nog weinig aanspraak op een zesde titel te kunnen maken. In de tussenstand van het kampioenschap neemt Simon Pagenaud zelfs de tweede plek achter zijn teamgenoot Josef Newgarden in.

Ferrucci
In Europa verguisd, maar in Amerika doet Ferrucci het inmiddels uitstekend.

Uitslag Bommarito Automotive Group 500
1. Takuma Sato Dallara Honda 248 ronden
2. Ed Carpenter Dallara Chevrolet 248 ronden
3. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 248 ronden
4. Santino Ferrucci Dallara Honda 248 ronden
5. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 248 ronden
6. Conor Daly Dallara Chevrolet 248 ronden
7. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 248 ronden
8. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 248 ronden
9. Colton Herta Dallara Honda 248 ronden
10. Marco Andretti Dallara Honda 248 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet