NASCAR

NASCAR: Christopher Bell wint Xfinity Road America. Loris Hezemans maakt indruk.

JGR-coureur Christopher Bell behaalde op Road America zijn zesde seizoensoverwinning in de Xfinity-series. Vanaf een 24e plek bevond Loris Hezemans zich met zijn BJ McLeod Chevrolet Camaro in de slotfase zelfs op de 14e plek maar zakte door allerlei incidenten naar de 22e plek terug.

2019 Christopher Bell
Christopher Bell zelfs op de roadcircuits toch een klasse apart.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA

Christopher Bell wint Xfinity Road America. Loris Hezemans maakt indruk
Jammer genoeg wist Loris Hezemans zijn eerste Xfinity-deelname niet in een Top 15 resultaat te verzilveren. In de allerlaatste ronde werd de Nederlander het slachtoffer van allerlei chaotische taferelen en viel van de 14 naar de 22e plek terug en bleef na contact met een andere deelnemer met een beschadigde motorkap en stuurinrichting staan.

Gedurende de wedstrijd wist Hezemans zich goed tegen de concurrentie te verdedigen maar zag in de keiharde NASCAR-wereld een Top14 klassering in de allerlaatste ronde jammer genoeg in rook opgegaan. De Nederlander had in ieder geval zijn visitekaartje afgegeven.

Winnaar Christopher Bell is niet echt in roadcourses geïnteresseerd maar eerder dit jaar deed de JGR-coureur het uitstekend op Watkins Glen en de Mid Ohio Sportscar course waar hij als tweede achter Austin Cindric eindigde. Voor Bell betekende het zijn eerste roadcourse-overwinning. De andere 13 behaalde hij op de ovals. Teamgenoot Matti DiBenedetto reed geruime tijd aan de leiding maar maakte nogal wat fouten en zeilde in de allerlaatste ronde ook nog eens in tweede positie van de baan. DiBenedetto was flink kwaad op zichzelf en erkende een klassieke rookie-fout gemaakt te hebben. In totaal reed DiBenedetto zelfs 18 ronden aan de leiding.

2019 David Ragan De Camaro van David Ragan onder Toyota druk.

Met zijn overwinning op Road America heeft Christopher Bell duidelijk bewezen waarom hij bij JGR Racing het Cup-zitje van Matt DiBenedetto verdiend. Voor de wedstrijd op Road America kwalificeerde Bell zich overigens als twaalfde. Een neutralisatie voor brokstukken van zijn teammaat Brandon Jones manoeuvreerde Bell veertien ronden voor het einde eigenlijk in een ideale uitgangspositie. Net voor de onderbreking was de JGR-rijder naar binnen gekomen en kon op de baan blijven terwijl de rest van het veld voor vers rubber en brandstof naar binnenging. Voor de uit Oklahoma afkomstige Bell betekende het overigens zijn zesde seizoensoverwinning.

Gray Gaulding zorgde vijf ronden voor de allerlaatste neutralisatie en de nodige chaos in de allerlaatste ronden. Een strategische stop van Cindric in de slotfase leverde 17 plekken winst op en de Penske-coureur eindigde dankzij een goede strategie als tweede.

A.J. Allmendinger bevond zich eveneens in een uitstekende uitgangspositie voor een goede eindklassering maar ging er in de slotfase tweemaal af en werd als 24e geklasseerd. Ook was Allmendinger gedurende de wedstrijd in de nodige confrontaties met Penske-coureur Austin Cindric verwikkeld. Wel schreef A.J. Allmendinger het eerste wedstrijd segment op zijn naam. Chris Briscoe won het tweede segment.


2019 Matt DiBenedetto 1 Matt DiBenedetto zal na vandaag zelf wel begrepen hebben waarom hij in de Cup voor Bell het veld zal moeten ruimen in 2020.

Uitslag
1. Christopher Bell Toyota 45 ronden
2. Austin Cindric Ford 45 ronden
3. Tyler Reddick Chevrolet 45 ronden
4. Noah Gragson Chevrolet 45 ronden
5. Kaz Grala Chevrolet 45 ronden
6. Justin Haley Chevrolet 45 ronden
7. Chase Briscoe Ford 45 ronden
8. Jeremy Clements Chevrolet 45 ronden
9. Justin Allgaier Ford 45 ronden
10. Cole Custer Ford 45 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet