24H Series

Showdown in 24H Series Europe bij 24H Barcelona (30 augustus-1 september)

Start 24H BARCELONA 2018 800pix

Komende week (30 augustus-1 september) is het Circuit de Barcelona Catalunya de locatie voor de 21e editie van de Hankook 24H Barcelona – Trofeu Fermí Velez. Het evenement is de vijfde en laatste ronde van de 24H Series Europe en is daarmee beslissend in de strijd om de diverse titels. Daarnaast telt het evenement op het beroemde Spaanse Grand Prix-circuit mee voor de 24H Series Continents. Met een goed gevuld veld van 31 auto's in de GT Series en 23 auto's voor de TCE Series mag er volop spektakel worden verwacht. Beide divisies hebben elk hun aparte startgroep en een eigen prijsuitreiking.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Het Circuit de Barcelona Cataluyna werd geopend in 1991 en sindsdien vonden er tal van prestigieuze internationale evenementen plaats, van de wielerwedstrijden in het kader van de Olympische Spelen van 1992 tot aan de WK-races van de Formule 1 en de MotoGP. De 24-uursrace is ter plaatse ook bekend onder de naam Trofeu Fermí Velez, naar Fermin Velez, een succesvolle Spaanse lange-afstandscoureur die in 2003 aan kanker overleed. Het evenement begon als toerwagenrace, maar sinds het Nederlandse bureau Creventic in 2011 ter ondersteuning van het circuit en de automobielclub RACC bij de promotie aan boord kwam, zijn er ook GT's toegelaten, waarmee de internationale uitstraling aanmerkelijk vergroot werd. De Spaanse race geldt nu als een van de toonaangevende internationale 24-uursraces.

  Start grid 2018 800pix

De wedstrijd van dit jaar belooft weer volop spanning. De grote vraag is of het Tsjechische Ferrari-team Bohemia Energy Racing with Scuderia Praha, dat dit jaar alle vier tot dusver gehouden wedstrijden in de 24H Series Europe wist te winnen, kan voortzetten. Het team krijgt echter met sterke tegenstand in de A6-klasse te maken. Het Duitse Porsche-team Herberth Motorsport, vorig jaar racewinnaar in Barcelona en ook in 2016 al succesvol met winst in Spanje, is op jacht naar de eerste overwinning van het jaar. Ook het team GPX Racing uit de Verenigde Arabische Emiraten komt na de recente winst in de 24 Uur van Spa volop gemotiveerd en met hooggespannen verwachtingen naar Barcelona. Het Duitse team Frikadelli Racing, eveneens met Porsche, is een nieuwkomer in de 24H Series. Het team beschikt over volop ervaring op de Nürburgring, maar rijdt nu op een ander circuit. Andere teams in de klasse A6 vertegenwoordigen de merken Audi, Ferrari, Lamborghini, Mercedes-AMG en Renault.

In de klasse SPX beleeft de nieuwe KTM GTX zijn première met twee inschrijvingen van het Oostenrijkse team True Racing. In dezelfde klasse starten een Vortex, een MARC II V8 en een Porsche 911 Cup MR. Ook de Ligier JS2 R beleeft zijn eerste lange-afstandsrace, het Franse team Nordschleife Racing zet de auto in de SP4-klasse in. De Porsche 991-Cup-klasse bestaat uit zeven inschrijvingen. De GT4-klasse met een Aston Martin, twee BMW's en een Porsche completeert het veld van de GT Series.

  Impression 2 800pix

Twaalf TCR-auto's voeren het TCE-segment aan. Hier zijn de merken Audi, CUPRA, Peugeot, SEAT en Volkswagen door klantenteams vertegenwoordigd. Uiteraard heeft de race met name voor teams met CUPRA en SEAT een bijzondere betekenis, want het hoofdkwartier van de merken in Martorell is dichtbij het circuit. Het Zwitserse Volkswagen-team Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing heeft dit jaar in de TCE Series al vier overwinningen behaald en wil hieraan in Barcelona graag nog een zege toevoegen, vooral na het meest recente succes met de winst in de Hankook 24H Portimao van afgelopen maand. De SP3-klasse omvat een BMW, een Ginetta en een Porsche. Twee BMW's en een Honda in de A3-klasse completeren het veld van de TCE Series.

  Pitlane impression 800pix

Op donderdag 29 augustus en op vrijdagmorgen 30 augustus zijn er mogelijkheden voor optionele privétests. De vrije training staat op vrijdag van 13.00-14.00 uur op het programma, gevolgd door de kwalificatie voor de TCE Series van 16.45-17.30 uur en voor de GT Series van 17.45-18.30 uur. De avondtraining vindt van 21.00-22.30 uur plaats. De startopstelling voor de Hankook 24H Barcelona begint op zaterdag 31 augustus om 11.15 uur. De race start om 12.00 uur en de finish volgt uiteraard op zondag 1 september op hetzelfde tijdstip. Aansluitend is er de prijsuitreiking en na de race is er een 'Championship Party' waarbij alle kampioenen van de 24H Series Europe gehuldigd worden.

De GT4 European Series is de officiële klasse in het voorprogramma van het evenement met wedstrijden van elk 50 minuten op vrijdagavond en zaterdagochtend. Er zijn ook volop activiteiten voor het publiek, waaronder een optreden van een DJ en een chill-out zone in de paddock, alsmede een 24-uurs-simulatorrace, die gelijktijdig met de wedstrijd op het circuit verreden wordt.

  Impression 800pix

Een live-stream in HD-kwaliteit met commentaar van het team van Radio Show Limited, bekend van IMSA Radio en Radio Le Mans, is beschikbaar op de website en het Youtube-kanaal van de serie en op Motortrend on Demand. Er zijn ook regelmatige updates op Twitter, Facebook en Instagram (24H Series). Hankook is de officiële titelsponsor en de exclusieve bandenleverancier van het evenement, Panta is de officiële brandstofleverancier. DRD international voor pitbox-inrichting en wanden, Stand21 voor racewear en Speedcom voor radio-apparatuur en ondersteuning zijn met verkoop- en servicestands aanwezig in de paddock van het Circuit de Barcelona Catalunya. Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com
 
Deelnemerslijst


190823_Time_schedule_Hankook_24H_BARCELONA_2019.pdf

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet