Formula 4

Formule 4: Zeges voor Theo Pourchaire en Roman Stanek op de Nürburgring

De eerste twee ADAC Formule 4 wedstrijden op de Nürburgring afgelopen weekend leverden een overwinning op voor de 15-jarige Fransman Theo Pourchaire terwijl Roman Stanek de allerlaatste wedstrijd op zijn naam schreef. In totaal behaalde US Racing CHRS vijf podiumplaatsen dit weekend. Voor het team van VAR waren er met de Noorse Red Bull Junior Dennis Hauger twee podiumresultaten weggelegd.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2019 Theo Pourchaire 1
Theo Pourchaire. Een man van de toekomst.

Zeges voor Theo Pourchaire en Roman Stanek
De eerste wedstrijd op zaterdag leverde een overwinning op voor Theo Pourchaire en behaalde het USCHRS Team van Gerhard Ungar en Ralf Schumacher een dubbeloverwinning met Roman Stanek op de tweede plek. Premapowerteam-rijder Gianluca Petecof eindigde als derde. De eerste wedstrijd op de Nürburgring begon met een deja vu omdat het enkele minuten voor de start evenals op Zandvoort vorige week begon te regenen. Vrijwel alle rijders vertrokken met slicks en vanaf het moment dat het licht op groen ging hield tevens de regen op. VAR-polesitter Dennis Hauger kwam goed weg maar aan de staart van het veld kwam het tot een contact tussen Hauger's teamgenoot Lucas Alecco Roy en een andere deelnemer waardoor een safetycarinterventie noodzakelijk was. Hauger nam wederom direct de leiding maar kwam in de zesde ronde plotseling tot stilstand waardoor de safetycar opnieuw in actie kwam. Voor Pourchaire en Stanek kwam daarmee de weg vrij voor hun eerste podium dit weekend. Ook de tweede wedstrijd leverde op zondag een overwinning voor Pourchaire op. In de derde wedstrijd ging hij achterstevoren maar kwam als elfde over de eindstreep en bleef voor de eerste maal dit seizoen zonder punten.

2019 Theo Pourchaire 2 Pourchaire blijft nuchter.

Pourchaire: " Ik concentreer me op elke wedstrijd waar ik het maximum uit wil halen. Er is nog niets beslist en aan de titel denk ik nog niet. Men ziet dat je nog steeds fout kunt maken en er onverhoopte dingen kunnen passeren. Ze hebben ons goed geadviseerd om dit stap voor stap te benaderen.

2019 VAR Problemen
VAR-coureurs in R1 in de problemen.

De derde wedstrijd op zondag leverde een overwinning op voor Roman Stanek. Vanwege de slechte weersomstandigheden startte de wedstrijd ruim 20 minuten later dan gepland en werd er vanachter de safetycar gestart. Na de start behield Stanek de leiding maar Hauger gaf zijn concurrenten Joshua Dürksen en Oliver Rasmussen het nakijken en pakte de tweede plek. Na deze crash moest de safetycar nog tweemaal in actie komen. Stanek bleef op kop en pakte zijn tweede seizoensoverwinning.


2019 Dennis Hauger
Dennis Hauger. Eveneens een opkomend talent om goed in de gaten te houden.


Tijdens de tweede wedstrijd op zondag kwam Hauger het beste weg en ging nog voor polesitter Pourchaire de eerste bocht in. De Fransman koos echter voor een binnenwaartse lijn en ging met een excellente manoeuvre aan de Noor voorbij. In de derde ronde ging hij de fout in waarvan Ghiretti(USCHRS), Leclerc(USCHRS) en Belov(R-Ace GP) profiteerden. Voor Ghiretti betekende het zijn eerste carriere-podium. Hauger kwam alsnog als vijfde over de streep. Zowel in het rijders, rookie- en teamklassement voert het team van USCHRS het klassement aan.

2019 Grid
Het pokeren met regenbanden/slicks was het gehele weekend al een sport op zich.

Top 3 Race 1
1.Théo Pourchaire (FRA)
2. Roman Stanek (CZE)
3. Gianluca Petecof (BRA)

Top 3 Race 2
1. Théo Pourchaire (FRA)
2. Michael Belov (RUS)
3. Arthur Leclerc (MCO)

Top 3 Race 3
1. Roman Stanek (CZE)
2. Dennis Hauger (NOR)
3. Oliver Rasmussen (DNK)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet