GT

GT: Dubbelzege voor McLaren en première-overwinning voor Mercedes in GT4 Germany

De eerste GT4 Germany wedstrijd op zaterdag leverde een McLaren dubbeloverwinning op terwijl zondag de buit naar de HP Mercedes GT3 ging. De eerste wedstrijd leverde een overwinning op voor de combinatie Charles Fagg/Michael Benyahia(GB/Mar). Fred Martin Dye/Christer Jöns eindigden met hun Dörr Motorsport McLaren 570S GT4 als tweede. Daarachter volgde de GetSpeed Performance Mercedes GT3 van de gebr. Owega.


2019 McLaren zaterdag
McLaren heerste op zaterdag.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport/Willem J. Staat

Dubbelzege voor McLaren en première-overwinning voor Mercedes in GT4 Germany
Vanaf een zesde startplek pakte de Team GT McLaren de overwinning. Charles Fagg: "Voor de wedstrijd heb ik mij nog bij de teambaas voor mij slechte startpositie verontschuldigd en hem beloofd om alles te geven. Inderdaad is het nog gelukt ook. Het dringt eigenlijk nog niet helemaal door.

Gedurende het eerste wedstrijdgedeelte heerste de Getspeed Mercedes AMG GT4 met Hamza Owega aan het stuur en wist bovendien een behoorlijke voorsprong op te bouwen. Inmiddels had Fagg al enkele posities goed gemaakt en bevond zich ten tijde van de pitstop-window in tweede positie. Na de verplichte rijderswissel nam Benyahia de leiding over en stond die eigenlijk niet meer af. Jusuf Owega maakte in de GetSpeed Mercedes AMG GT4 snel verloren terrein goed en streed met Benyahia meerdere ronden om de kop waarbij contact niet kon uitblijven. Twaalf minuten voor het einde was het prijs en Owega kwam eventjes naast de baan terecht en viel naar de derde plek terug. Met een voorsprong van 1,5 seconden op Christer Jöns pakte Benyahia de overwinning. Tevens wonnen Fagg/Benyahia het Junior klassement. Fagg: "Ik beschikte over een fenomenale snelheid en kon mooie inhaalmanoeuvres uitvoeren. Hard maar fair. Ik heb ervan genoten."

2019 Start GT4 Za Start van de zaterdagwedstrijd.

De vierde en vijfde plek ging aan de beide Mercedes AMG GT4's van de combinatie Trefz/Morgan en Heinemann/Wankmüller. De zesde plek ging naar de Team Allied Racing Porsche 718 van Jan Kasperlik/Lars Kern die tevens de zege in het Trophy-klassement pakten. De RN Vision STS Racing BMW M4 GT4 van de combinatie Marius Zug en Gabriele Piana eindigde ondanks een "drive-through" nog als zevende. Daarachter volgde de Mercedes AMG GT4 van de combinatie Markus Suabo/Marvin Dienst gevolgd door de Dörr McLaren 570 S GT4 van Phil Dörr/Dennis Trebing. De KTM X-Bow GT4 van Mads Siljehaug en Eike Angermayer eindigde als tiende.

De tweede GT4 wedstrijd op zondag leverde een allereerste overwinning op voor de HP Mercedes van Tim Heinemann(21) en Luke Wankmüller(18) in de HP Racing International Mercedes GT4. De Hofor by Bonk Motorsport GT4 van de combinatie Michael Schrey/Thomas Jäger eindigde als tweede gevolgd door de GetSpeed AMG GT4 Mercedes van de gebr. Owega die tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap in handen kregen. Tim Heinemann: "Na drie ontnuchterende weekends zijn we eigenlijk bevrijd. Ik kan het werkelijk nog niet geloven. Het is eigenlijk onbeschrijfelijk."

Vanwege heftige regenval ging vrijwel het gehele startveld op regenbanden van start. Het tempo werd aanvankelijk bepaald door polesitter Marvin Dienst maar de vanuit negende positie gestarte Tim Heinemann maakte snel terrein goed en bevond zich na drie ronden al op de derde plek. Nadat hij de KÜS Team Bernhard 75 Porsche 718 Hendrik Still was gepasseerd leverde hij een spannend duel om de kop.
2019 Race zondag
Catastrofale weersomstandigheden op zondag.

Na de verplichte pitstops kwam Heinemann's teamcollega Luke Wankmüller terug op de baan en zegevierde met een voorsprong van meer dan 7,2 seconden. Luke Wankmüller: "Doordat de baan snel opdroogde maakte ik mij steeds meer zorgen over onze regenbanden. En hoewel ik steeds de gevochte gedeeltes opzocht was ik nog steeds de snelste auto op de baan. Toen het opnieuw begon te regenen was voorzichtigheid wel geboden. Maar ik had zo'n grote voorsprong dat ik gemakkelijk richting eindstreep kon rijden. Heinemann: "We hadden op natte omstandigheden gegokt en de set-up overeenkomstig afgesteld. Dit werd beloond.

Marcus Suabo kwam als vierde over de finish en behaalde tevens de overwinning in het Trophy klassement. Daarachter volgden de beide McLarens van Dörr/Trebing en Fagg/Benyahia. De KTM X-Bows GT4 van Laura Kraihammer/Reinhold Koffler en Mads Siljehaug/Eike Angermayr eindigden als tiende en de McLaren 570S van Felix von der Laden/Alain Valente complementeerde de top 10. De leiders in de tussenstand van het kampioenschap Marius Zug/Gabriele Piana vielen na een crash uit en bleven dit weekend zonder punten.

2019 Wankmuller
Eerste overwinning voor Heinemann/Wankmüller op zondag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet