Mazda MX-5 Cup

Stéphane Lémeret wint enerverende Mazda MX-5 Cup op TT Circuit Assen

480-lemmeret-op-kop

De Mazda Motor België – MSTC gastrijder Stéphane Lémeret vertrekt vanaf poleposition. Naast de ervaren Belg de Nederlandse gastrijder Allard Kalff, ingeschreven door Mazda Motor Nederland. Oorspronkelijk zou András Király de tweede startplaats innemen, maar net als gisteren werd de IL Motorsport coureur teruggezet vanwege los zittende stabilisatorstangen en gaat vanaf een 12de positie vertrekken. Dat vormde voor hem de eerste race geen belemmering , want vanaf die twaalfde startplaats schreef hij na een prachtige inhaalrace de wedstrijd toch op zijn naam.

Tekst en foto's: PR

480-publiek-start

480-start


Stéphane Lémeret heeft de beste start, gevolgd door Marcel Dekker en Bas Schouten. Allard Kalff verliest na de start een aantal plaatsen en ligt op een vijfde plaats. Dirk Warmerdam wordt in de mangel genomen, spint van de baan en moet opgeven. Ook Király wordt in zijn opmars in de Rustenhoek van de baan getikt en zakt terug naar de achterhoede op de 19de plaats.

480-lemmeret-2

Zoals we bij de Mazda's inmiddels gewend zijn ontstaat er een enorme kopgroep van zeven wagens, die elkaar geen millimeter asfalt gunt. Rover Dullaart verliest zijn Mazda en vliegt de grindbak in. De wagen wordt uit het grind gesleept en mag zijn race vervolgen, maar wel met extra ballast van kilo's grind. Vooraan weten Lemeret en een goed samenwerkende Marcel Dekker een paar meter afstand te nemen, mede geholpen door de scherpe strijd tussen de wagens achter hen.

480-kraan

Dominique Kraan is met een opmars bezig en pakt de vierde plaats ten koste van Joshua Kreuger, Toine Kreijne en Allard Kalff, die het moeilijk heeft, en ook Milan Teekens en Mathijs Bakker moet voorlaten.

480-schoutern-op-kop

Vooraan komt de hele groep van zeven wagens weer bij elkaar. Bas Schouten passeert eerst Marcel Dekker en pakt daarna de kop ten koste van Lémeret. Marcel Dekker verliest ook zijn derde plaats aan Dominique Kraan. De verschillen tussen de rijders is minimaal, Dekker herpakt zich en gaat naar de derde plaats. Kraan zit in het gedrang en moet ook Toine Kreijne voor zich dulden, maar weet zijn vierde positie weer terug te pakken. Zesde man Milan Teekens kan het hoge tempo bijhouden, terwijl Joshua Kreuger de aansluiting op plaats zeven verliest.

Het is weer een echte Mazda race waar om elke positie wordt gevochten. Lémeret probeert het een aantal malen bij koploper Bas Schouten, maar de ervaren rijder gooit de deur iedere keer dicht. In de twaalfde ronde pakt Lémeret aan de binnenkant van de Haarbocht dan toch de kop en dringt Schouten naar buiten. Daarvan profiteert ook Dekker, die opschuift naar de tweede plaats. Schouten is zo geschrokken dat ook Toine Kreijne hem passeert.

480-dekker-op-kop

Lémeret maakt een foutje bij het insturen van de Geert Timmer-bocht, gaat iets te dwars, waar Dekker optimaal van profiteert en de Belg passeert. Het duurt echter maar een paar bochten voordat Lémeret de koppositie weer terug pakt. Schouten heeft zich herpakt en verwijst Kreijne naar een vierde plaats. Ook Dominique Kraan heeft weer wat kracht gevonden en schuift door naar de vierde plaats ten koste van Kreijne. De winnaar van deze spannende race wordt bepaald door een leidende groep van vier wagens, waarin nog alles mogelijk is.

480-podium-algemeen

Uiteindelijk is het Lémeret die wint voor Marcel Dekker en Dominique Kraan, die Bas Schouten in de allerlaatste bochten terug verwijst buiten het podium. Een vijfde plaats is er voor Toine Kreijne, gevolgd door Milan Teekens en Joshua Kreuger. Mathijs Bakker wordt als achtste geklasseerd voor de teruggezakte Allard Kalff en Maxime Oosten.

480-kalff
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet