Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Colin Caresani en Laurens de Wit winnen tweede race op Assen. De Belgen stelen de show

20190818 RL3 5196

Gisteren won Daan Pijl vanaf een negende startpositie de eerste Ford Fiesta Sprint Cup race op TT Circuit Assen. Vandaag voor de tweede wedstrijd gaat het jonge talent vanaf de poleposition van start. De grote vraag is wie hem van zijn vierde overwinning af houdt. De Amsterdamse scholier moet gaan afrekenen met de ervaren Laurens de Wit, die naast hem vanaf de eerste rij gaat starten. Jules Grouwels en Colin Caresani vormen samen de tweede rij, gevolgd door de eerste Belg David de Saeger met naast onze zuiderbuur de jonge Rik Koen, die wat tegenviel tijdens de kwalificatie, maar waar zeker rekening mee gehouden moet worden in deze wedstrijd.

Tekst en foto's: PR


480-3G6A8886


Het begint voor de race weer te spetteren op Assen. Het is een official wet race, iedereen vertrekt op de Hankook regenbanden. Daan Pijl komt niet goed weg en verprutst zijn start volledig. Jop Rappange en Dilango de Vos worden omgeduwd in bocht 2 Ossenbroeken en komen stil te staan naast de baan. De safetycar verschijnt op de baan. Na de her start hebben de Belgen het meest geprofiteerd van de problemen na de start.


20190818 EDFO 1215 MGL9501

David de Saeger leidt voor zijn landgenoot Kenny Herremans en Bert Longin, die de derde plaats overneemt van Laurens de Wit. Jules Grouwels spint en verliest heel veel plaatsen. Daan Pijl ligt na zijn miserabele start op een tiende plaats. Ook Rik Koen is zich na een slechte start aan het verbeteren en ligt op een zevende plaats achter Colin Caresani en Liroy Stuart.


20190818 EDFO 1232 MGL9706

De drie Belgen vooraan stelen de show door driedik op de Ruskenhoek af te komen, waarbij Kenny Herremans de koppositie pakt. De galavoorstelling is nog niet over, ook voor de Ramshoek is het driedik racen. Een fantastisch gezicht voor de vele toeschouwers. Bert Longin heeft de tweede plaats overgenomen van David de Saeger, die nog een plaats verliest aan Laurens de Wit.

Het is af en toe glibberen en glijden op de natte baan. Jari Benschop op de negende plaats is zwaar aan het bakkeleien met Dylan Derdaele, waarbij de twee wagens meer dan de hele baan nodig hebben en in onderzoek zijn vanwege het afsnijden van de bochten.

  20190818 RL2 4945

Bert Longin voelt zich als een vis in het Assense water en pakt de kop over van Herremans. Er vormt zich een kopgroep van drie wagens doordat ook Laurens de Wit zich meldt bij de twee Belgische tegenstanders. Daan Pijl heeft met wat licht contact, één plaats goed gemaakt op zijn teamgenoot Rik Koen en ligt nu zevende achter Liroy Stuart, die Caresani heeft moeten laten gaan.

Daan Pijl wil zijn fout na de start goed maken, maar overschrijdt daarbij meerdere keren de tracklimits en wordt bestraft met een vijf seconden penalty.


20190818 RL3 5007


Colin Caresani voert de druk op bij vierde man David de Saeger en probeert al springend door de Geert Timmer-bocht een plaats goed te maken. Kenny Herremans heeft alle pech dat zijn achterklep open gaat staan, wat veel extra luchtweerstand oplevert en ervoor zorgt dat hij een plek verliest aan Laurens de Wit.

20190818 RL3 5077

In de algemene rangschikking wint Bert Longin voor Laurens de Wit. Ondanks zijn extra spoiler weet Herremans nog derde te worden voor Colin Caresani, die echter een vijf seconden straf krijgt vanwege track limits en naar de vijfde plaats terugzakt. De nieuwe nummer vier is David de Saeger.


20190818 RL3 5165


Laurens de Wit wint de race in het Nederlandse klassement voor rijders boven de 25 jaar. Colin Caresani is de snelste in het juniorklassement.


20190818 RL3 5180
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet