NASCAR

NASCAR: Zege voor Denny Hamlin in Bristol. DiBenedetto mist nipt de zege

Denny Hamlin(JGR Toyota) schreef vanaf pole de Bass Pro Shops NRA Night MEN's Race op zijn naam. Bijna ging de overwinning naar Matt DiBenedetto maar die moest elf ronden voor het einde de leiding definitief afstaan in zijn Leavine Toyota. Erg jammer want DiBenedetto kreeg afgelopen week te horen dat er van zijn diensten volgend jaar geen gebruik meer gemaakt wordt. Zijn plek wordt volgend jaar bij dit team door Christopher Bell ingenomen.

2019 Start
Start in Bristol van een boeiende wedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA

Zege voor Denny Hamlin in Bristol. DiBenedetto mist nipt de zege
Winnaar Denny Hamlin vond het erg jammer dat zijn teamgenoot/concurrent niet gewonnen had. "Het spijt me voor Matt DiBenedetto en zijn crewchief Mike Wheeler." Laatstgenoemde was overigens jarenlang Hamlin's crewchief bij JGR Racing. Voor Hamlin betekende het inmiddels zijn vierde overwinning met zijn nieuwe crewchief Chris Gabehart. Ruim 93 ronden lag DiBenedetto aan de leiding maar moest die uiteindelijk toch afstaan. DiBenedetto met tranen in de ogen: "Ik weet eigenlijk niet wat ik zeggen moet. Ik had eigenlijk zo graag gewonnen. Het team heeft goed werk verricht. Felicitaties aan Denny. Ik ben nog niet klaar hier en neem deel om te winnen."

2019 DiBenedetto Iedereen had Matt DiBenedetto graag de zege gegund.

Het eerste wedstrijdsegment leverde een zege op voor Kyle Larson. Direct bij de start nam Hamlin de leiding maar moet Larson al na enkele ronden laten gaan. De JGR- en Ganassi-coureurs vochten een verbeten duel om de kop uit. In totaal telde de wedstrijd acht neutralisaties en in de 80e ronde werd voor de eerste maal geneutraliseerd toen Jimmy Johnson de plotseling langzamer wordende auto van Austin Dillon van achteren toucheerde. Hamlin kwam er nog net mee weg overigens.

Aan het eind van het eerste segment zorgden Larson en Elliott bij het dubbelen van Daniel Hemric voor voldoende spanning. Naast elkaar gingen ze de allerlaatste ronde in. Uiteindelijk won Larson.

2019 Busch Hamlin
Kurt Busch en Denny Hamlin in gevecht om de kop.

Na de herstart nam Chase Elliott de leiding maar moest die in de 165e ronde aan Kevin Harvick prijsgeven. Zowel Denny Hamlin als Joey Logano moesten gedurende het tweede segment voor niet geplande stops naar binnen. Beiden klaagden over vibraties aan hun auto's. Uiteindelijk schreef Kurt Busch evenals vorig jaar dit segment op zijn naam. Daniel Suarez en Ryan Newman eindigden resp. als tweede en derde. SHR-coureur Kevin Harvick moest met bandenpech voortijdig opgeven.

Terwijl Kurt Busch na beëindiging van het derde segment naar binnen ging bleven veertien concurrenten op de baan. Kyle Busch nam aanvankelijk de leiding maar moest die al spoedig aan Brad Keselowski afstaan. Vervolgens was er een boeiend duel tussen Busch en Keselowski.

150 ronden voor het einde zorgden een groot aantal klapbanden voor opschudding. Martin Truex Jr. was het eerste slachtoffer. Daarna volgden Alex Bowman en Joey Logano. Dit was slechts het begin want na de herstart ging Ryan Blaney met een klapband de muur in.

Een incident waarbij ook de teamcollega's David Ragan en Michael McDowell betrokken waren. Ook Jimmie Johnson was andermaal het slachtoffer.100 ronden voor het einde nam DiBenedetto van Erik Jones de leiding over maar die ging eveneens de muur in. Ook Chase Elliott zette de aanval op Elliott in maar de Leavine Toyota-rijder wist de leiding nog in handen te houden. 18 ronden voor het einde ging Denny Hamlin in de aanval en pakte zeven ronden later definitief de kop.

2019 Hamlin Bristol
Ook Denny Hamlin versloeg met pijn in zijn hart Matt DiBenedetto.

Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
2. Matt DiBenedetto Toyota 500 ronden
3.Brad Keselowski Ford 500 ronden
4. Kyle Busch Toyota 500 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 500 ronden
6. Kyle Larson Chevrolet 500 ronden
7. Clint Bowyer Ford 500 ronden
8. Daniel Suarez Ford 500 ronden
9. Kurt Busch Chevrolet 500 ronden
10.Ryan Blaney Ford 500 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet