Mazda MX-5 Cup

András Király wint vanaf een 12de startplaats een fraaie Mazda MX-5 race op Assen

start-tribune

Voor de eerste race van vanmiddag wordt de startopstelling van de top tien uit de kwalificatie omgekeerd. Stéphane Lémeret die vanochtend de snelste tijd reed moet dus vanaf een tiende plaats starten, maar mag morgen voor volle tribunes vanaf de poleposition de wedstrijd aanvangen. Op de beste startplaats van vanmiddag gaat Marc Goossens als eerste weg met naast hem Mathijs Bakker, twee gastrijders aan de kop van het veld dus. Hopelijk wordt de race net zo spannend als alle eerdere races in de Mazda MX-5 Cup. De zes races waren echt reclame voor het cupracen en de autosport.

Tekst en foto's: PR

Mathijs Bakker pakt na de start de eerste plaats, Goossens valt terug naar de achterhoede. Bakker wordt gevolgd door zijn teamgenoten Maxime Oosten en Joshua Kreuger. Bas Schouten is opgerukt naar een vierde plaats, gevolgd door András Király. Bakker kan zijn eerste plaats niet behouden en valt terug naar een derde positie. Kreuger pakt de kop voor Oosten. Deze twee rijders nemen afstand van een grote achtervolgende groep, die flink met elkaar aan het bakkeleien zijn en driedik op weg naar de Haarbocht scheuren.

Király en Bakker verdringen een te wijd gaande Schouten van de derde plaats. Dit drietal gaat op weg naar het strijdende tweetal op kop. Er ontstaat een grote kopgroep van zes wagens doordat Toine Kreijne zich hierbij gevoegd heeft. Maxime Oosten neemt de eerste plaats over van Kreuger, maar kan zijn achtervolgers niet van zich afschudden. Király haalt Kreuger in voor de tweede plaats en ook Toine Kreijne weet een plaats goed te maken op Bakker en ligt nu vijfde en gaat de strijd aan met Bas Schouten.

  crash-van-elk

Dick van Elk gaat er na contact met Wilfred Herder af in de Geert Timmerbocht en komt muurvast in het grind te staan. De safetycar verschijnt op de baan om gelegenheid te geven om de gevaarlijk geparkeerde wagen weg te slepen. Dit is snel opgelost en het veld is klaar voor de herstart.

  Oosten

Maxime Oosten behoudt de kop voor een ontketende András Király, die 10 plaatsen straf kreeg vanwege los zittende stabilisatorstangen in de kwalificatie en nu vanaf een twaalfde positie moest starten. Olivier Naaktgeboren moet zijn wagen de pits inrijden vanwege een vijfde versnelling die vast geslagen is.

  20190817 RL2 4830
Chaos in de Geert Timmer-bocht

Mazda 20190817 RL2 4806


20190817 RL2 4810


Een kopgroep van vijf wagens gaat uitmaken wie deze fraaie race gaat winnen. Max de Bruijn en Matthijs Bakker hebben een touché in de Geert Timmerbocht waarbij Bakker moet uitvallen. Een fantastische laatste ronde zorgt voor de nodige verschuivingen.


kiraly


András Király weet vanaf een 12de startplek deze race toch te winnen voor de opvallend snelle Rover Dullaart, die zich in het verloop van de wedstrijd vanuit de middenmoot iedere keer wist te verbeteren om uiteindelijk op een fraaie tweede plaats te eindigen.


dullaart


Helaas kreeg de jonge Dullaart een straf waardoor hij zijn podiumplek kwijtraakte, die was nu voor de slimme Toine Kreijne. Kreuger pakt zodoende de laatste podiumplek.
  podium-junioren

Maxime Oosten kan zijn langdurende koppositie in de race niet omzetten in een podiumplek algemeen, maar is wel de beste bij de junioren.


kalff


Mazda Motor Nederland gastrijder Allard Kalff wordt als vijfde geklasseerd voor Milan Teekens, de teruggevallen Bas Schouten, de onopvallende Dirk Warmerdam en als tiende Max de Bruijn. Wederom een fraaie wedstrijd. Dit smaakt voor morgen naar meer.
  podium

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet