Mazda MX-5 Cup

Gastrijders melden zich in de voorhoede tijdens de Mazda MX-5 Cup kwalificatie

20190817 EDFO 1105 MGL7917

Het is grauw en nat op TT Circuit Assen. De hele nacht heeft het gespoeld in de hoofdstad van Drenthe. In de ochtenduren voortgezet door een druilerige motregen. Een half uur voor de kwalificatie van de Mazda MX-5 Cup is het gestopt met regenen. De baan is echter nog drijfnat en is ook niet droger geworden door de kwalificaties van zijspannen en de ONK Supersport 300 motorfietsen die ervoor kwalificeerden. Er is dan ook wat onrust bij de verschillende teams, hoe pakken we de kwalificatie aan? De kat uit de boom kijken en in de 20 minuten durende tijdtraining pas laat op de baan verschijnen, of de baan droog rijden op de regenbanden om later de banden te switchen naar slicks. Een dilemma voor de teams.

Tekst en foto's: PR

Een flink aantal bekende namen komt dit weekend uit in de Mazda MX-5 Cup met twee hele snelle ervaren zuiderburen achter het stuur. Stéphane Lémeret komt normaal gesproken uit in de Franse FFSA GT kampioenschap en maakt nu op uitnodiging van Mazda Motor België zijn debuut in de Mazda-klasse.


20190817 EDFO 1101 MGL7837


Marc Goossens is de andere Belgische coryfee die dit weekend ook voor Mazda Motor België - MSTC  uit komt. Goossens is al ruim dertig jaar actief in de autosport en heeft eigenlijk alles al gereden waar wielen onder zit.


kalff

Ook nieuwe namen uit de Nederlandse autosport komen in Assen in actie. TV-verslaggever Allard Kalff racet in de gastenauto van Mazda Motor Nederland, terwijl de jonge maar toch heel ervaren Bas Schouten gaat laten zien hoe snel hij nog is met zijn BMS Motorsport wagen. Zijn teamgenoot is René Steenmetz, die veel ervaring meebrengt uit de verschillende Clio Cup kampioenschappen en die dit seizoen uitkomt in de Supercar Challenge.

Een mooi veld van 22 Mazda's gaat er gelijk voor zitten op de nog vochtige baan. De tijden in de beginfase liggen zo'n 15 seconden hoger dan in de droge vrije training van vrijdag. Na elke afgelegde ronde worden de tijden beter. Bas Schouten laat direct zien dat hij de snelheid goed te pakken heeft en meldt zich bovenaan de lijst. Ondanks een eerder afgenomen tijd vanwege het overschrijden van de track limits pakt Allard Kalff de kop voor Schouten en Lemeret, de verschillen zijn echter minimaal. Lemeret duikt als eerste onder de 2:10 en pakt gelijk 0.7 seconde voorsprong op Kalff en Schouten.

  20190817 EDFO 1105 MGL7910

De baan blijft te vochtig om over te stappen op slicks. Verschillende wagen spinnen rond op de baan, gelukkig zonder verdere gevolgen. In de allerlaatste seconden mengen Marc Goossens en András Király zich in de top drie als respectievelijk tweede en derde. Stéphane Lémeret blijft echter de snelste en pakt de poleposition voor de tweede race van morgen. De startopstelling van de eerste race op zaterdagmiddag wordt bepaald door het omdraaien van de eerste tien deelnemers.
   
kreuger


Joshua Kreuger start deze race vanaf de poleposition met naast hem de 16-jarige Milan Teekens.

teekens

De uitslag van de kwalificatie is nog niet definitief vanwege de vele overschrijdingen van de track limits, waardoor nog straffen uitgedeeld zullen worden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet