NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick wint wederom economy run Michigan

Voor het tweede achtereenvolgende jaar wist SHR-coureur Kevin Harvick de augustus wedstrijd in Michigan op zijn naam te schrijven. Voor Harvick betekende het zijn derde overwinning op Michigan waar hij in 2010 voor de eerste maal won. Vanwege een lekke band verloor Harvick in de openingsfase een ronde en leek niet voor de eindzege in aanmerking te komen. Hij versloeg JGR-coureur Denny Hamlin met een voorsprong van 1.054 secs.

Harvick Race
Ondanks tegenslag in de slotfase toch winnaar. Kevin Harvick blijft een sluwe vos.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kevin Harvick wint wederom economy run in Michigan
In de 32e ronde werd Harvick het slachtoffer van een lekke band en verloor daardoor een ronde maar kon in de slotfase alsnog toeslaan. 18 ronden voor het einde moest Logano zijn leiderspositie aan Harvick prijsgeven en moest uiteindelijk drie ronden voor het einde voor een splash/dash stop naar binnen. Acht ronden eerder moest zijn Penske-teamgenoot Brad Keselowski eveneens voor hetzelfde euvel naar binnen. En ook Kurt Busch en Austin Dillon kwamen in de slotfase zonder brandstof. Kyle Larson eindigde voor het team van Ganassi als derde.

2019 Keselowski start Michigan
Brad Keselowski neemt de start in zijn thuiswedstrijd op Michigan.

Nog voor de start werden zes deelnemers naar de achterste startrijen teruggezet waaronder Martin Truex Jr. die een klein jubileum vierde. Voor Martin betekende het zijn 500e start op Michigan. Brad Keselowski nam bij de start van zijn thuiswedstrijd direct de leiding en reed de eerste 32 ronden op kop met Harvick in zijn kielzog. Na een routinestop moest Keselowski zijn leiderspositie aan Denny Hamlin prijsgeven. Martin Truex Jr. begon aan een fenomenale inhaaljacht en vond al snel aansluiting bij de Top 15 en wist uiteindelijk zelfs het eerste wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. Brad Keselowski eindigde als tweede en Joey Logano als derde.

Het tweede wedstrijdsegment kwam op naam van Kyle Busch terwijl zijn JGR teamgenoot Martin Truex Jr. als tweede eindigde. In het tweede wedstrijdsegment werden vrijwel alle tankstops onder groen afgewerkt maar kort voor het einde kwam Brad Keselowski vanwege een klapband op het gras en zorgde alsnog voor een neutralisatie. Vervolgens een herstart maar richting finishvlag crashten alsnog enige deelnemers waaronder Austin Dillon, Daniel Hemric en Aric Almirola.

Pitstop Logano
Brandstoftekort voor Joey Logano.

Veel neutralisaties in slotfase
Bij de start van het laatste wedstrijdsegment nam Joey Logano voor het eerst de leiding. Ook na een herstart wist de Penske-coureur deze te behouden. Vervolgens raakte Clint Bowyer na een touché met Paul Menard de muur. Vrijwel niemand ging vervolgens voor een brandstofstop naar binnen. 51 ronden voor het einde zorgde Ricky Stenhouse Jr. met een klapband wederom voor een neutralisatie. Ryan Blaney kwam vervolgens als eerste weer terug op de baan. Eén van de weinigen die overigens bij liet tanken terwijl de meesten alleen hun banden lieten vervangen. Vervolgens lag het Ford Trio Blaney, Keselowski, Logano aan de leiding maar zij werden allen het slachtoffer van een splash/dash stop. Voor Brad Keselowski werd het op zijn thuiscircuit niet meer dan een teleurstellende 19e plek en voor zijn teamgenoten Logano en Blaney resp. een 17e en 24e positie.Brad Keselowski: "Je verwacht niet dat de Shell auto zonder brandstof komt. Soms win je, soms verlies je, maar de gok werkte ditmaal dus niet."

2019 Harvick Burnout 1 Kevin Harvick weet hoe hij races moet winnen.

Uitslag
1. Kevin Harvick Ford 200 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
3. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
4. Martin Truex Jr. Toyota 200 ronden
5. Daniel Suarez Ford 200 ronden
6. Kyle Busch Toyota 200 ronden
7. Ryan Preece Chevrolet 200 ronden
8. William Byron Chevrolet 200 ronden
9. Chase Elliot Chevrolet 200 ronden
10. Alex Bowman Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet