Liveblogs

DTM: Liveblog vanaf Brands Hatch

190810 Liveblog opening

Na de geslaagde première in Assen van drie weken geleden is de DTM dit weekeinde te gast op het circuit van Brands Hatch voor de zesde ronde van het seizoen. Op de prachtige baan in het graafschap Kent in het zuidoosten van Engeland staat tevens de seizoensfinale van de W-Series op het programma, waarin de beslissing in de titelstrijd tussen Jamie Chadwick en Beitske Visser gaat vallen. Daarnaast is de Lotus Cup Europe net als in Assen te gast bij de DTM, aangevuld met het Mini 7 & Miglia Championship. Vanwege de strenge geluidsrestricties die samenhangen met het gebruik van het Grand Prix-circuit wordt het hele programma in twee dagen afgewerkt. AUTOSPORT.NL is ter plekke en doet verslag via dit liveblog.

Tekst: René de Boer (vanaf Brands Hatch, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, PR

18.05 uur: Vanuit de wedstrijdleiding wordt gemeld dat de uitslag definitief is, ook voor ons het sein om een punt te zetten achter de verslaggeving via dit liveblog. Later deze week doen we nog de groeten uit Brands Hatch. Voor nu een fijne avond gewenst en voor wat betreft de DTM: volgende afspraak op de Lausitzring over twee weken, waar op zondag de 500e race uit de historie van de serie verreden wordt.

190811 Liveblog Mini

18.00 uur: Ook de laatste race van het weekeinde eindigde eerder dan gepland, nadat Rob Davis met zijn blauwe Mini ondersteboven in de grindbak van Paddock Hill Bend tot stilstand was gekomen. Aanvankelijk wist Davis de auto na een mooi synchroon uitgevoerde drift met James Cuthbertson nog mooi onder controle te houden, maar toen kwam de terugslag en tolde hij alsnog de grindbak in, waar de auto 'hapte' en op het dak rolde. De wedstrijd werd daarna niet meer hervat. Aaron Smith sloot evenals de eerste race ook deze wedstrijd als winnaar af, gevolgd door Rupert Deeth en Kane Astin.

17.05 uur:
Met Bence Balogh en Tamas Vizin eindigden er twee Hongaarse rijders op de eerste en tweede plaats in de slotrace van de Lotus Cup Europe. Balogh won daarmee voor de tweede keer dit weekeinde met zijn Evora GT4. Zijn voornaamste concurrent, de Belg Pieter Verlinde, zag zijn kansen letterlijk in rook opgaan toen zijn motor bij de start plofte. De race werd met de rode vlag gestaakt nadat de auto van de Zweed Robin Nilsson vlam vatte en langs de baan tot stilstand kwam. De rijder kwam met de schrik vrij.


190811 Beitske pk
Beitske Visser doet verslag in de persconferentie, rechts naast haar kampioene Jamie Chadwick

16.00 uur: Beitske Visser heeft er alles aan gedaan, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat haar grootste concurrente, de Britse Jamie Chadwick, de boeken ingaat als de eerste kampioen in de W-Series. Weliswaar eindidge onze landgenote na een spannende strijd in de afsluitende race van het seizoen op het circuit van Brands Hatch als derde nog op het podium, maar voor Chadwick was de vierde plaats in de wedstrijd genoeg om met een marge van tien punten op Visser de titel voor zich op te eisen.

Chadwick startte vanaf pole en leidde gedurende de eerste ronden, maar kwam meer en meer onder druk van de zichtbaar snellere Powell, die op haar beurt de Finse Kimilainen in de nek had. Mooi samenwerkend wisten Powell en Kimilainen Chadwick in de achtste ronde achterop het Grand Prix-circuit te passeren, waarop de titelpretendente nog slechts derde was. Vervolgens raakte Koyama in de 14e bocht van de baan en kwam dwars op de rijrichting te staan, waarop de wedstrijdleiding de safety-car de baan op stuurde. In ronde 17 volgde de herstart, een ronde later profiteerde Visser toen Chadwick in de fout ging en kon zo de derde plaats overnemen. Met nog vijf minuten op de klok kon Visser het gat naar Powell en Kimilainen niet meer dichtrijden, maar als derde sloot ze het seuzoen in ieder geval nog met een podiumplaats af. "Ik had niks te verliezen, heb het maximale eruit gehaald", vond Visser. "Het hielp natuurlijk niet dat ik gisteren maar weinig kon rijden op dit voor mij nog onbekende circuit, dus ik moest eigenlijk vandaag in de kwalificatie de baan nog goed leren kennen. Gaandeweg de dag ging het steeds beter."

190811 DTM R2 podium
Robin Frijns (2e van rechts), na Hockenheim eindelijk weer eens op het podium

15.00 uur: Robin Frijns, die vanmorgen nog steeds hoofdpijn had na alle uitlaatgasdampen van gisteren die hij binnenkreeg, was tevreden dat hij eindelijk weer eens op het podium stond na een DTM-race. Met de vierde plaats van gisteren en de derde plaats van vandaag behaalde hij zijn op één na beste weekeindescore in de Duitse serie, na Misano 2018. "Een goede race", oordeelde hij na afloop. "Ik denk dat we het maximale eruit gehaald hebben. De power was goed. Ik had een fatsoenlijke start. Daarna zat ik eerst achter Loïc. Ik was iets sneller en kon hem na de pitstop voorbij. Daarna ging het erom, de banden te sparen en de auto over de finish te brengen achter Nico en René. Een goede dag vandaag."

190811 Liveblog DTM actie RAS
René Rast zet met zijn vierde seizoenszege een flinke stap op weg naar de titel

14.45 uur: Na de totale Audi-dominantie in de kwalificatie bepaalde het merk met de vier ringen ook de gang van zaken aan kop van het veld in de wedstrijd. En zoals verwacht werd pole-sitter en de leider in de tussenstand van het kampioenschap, René Rast, niet al teveel in de weg gelegd. Alleen net na de start moest Rast de iets beter weggekomen Loïc Duval even voor zich dulden, maar nog in de eerste ronde stelde Rast zonder al teveel tegenwerking van zijn Franse merkgenoot weer orde op zaken, nam de leiding over en reed vervolgens zijn vierde overwinning van het seizoen naar huis. Voor Rast was het wel de eerste keer dit jaar dat hij vanaf de pole-position een DTM-race won.

190811 DTM R2 start
Start van de tweede race met Duval voor Rast, Frijns en Green

Terwijl Duval wat terrein verloor, reed Nico Müller het grootste deel van de race op de tweede plaats, en dat ondanks tijdverlies bij de verplichte pitstop, toen er bij hem een wiel niet goed op ging. Müller kwam in de slotfase nog wel dichtbij Rast, maar het was duidelijk dat hij geen serieuze bedreiging zou vormen, wat voor hem persoonlijk ongetwijfeld frustrerend moet zijn geweest, omdat hij minstens zo snel als de Duitser was, maar zo zit fabrieksmatige autosport nu eenmaal in elkaar.

190811 Liveblog DTM Race top 3
De top drie met Rast voor Müller en Frijns

Voor Robin Frijns was er voor het eerst sinds de seizoensstart op Hockenheim weer eens een podium: onze landgenoot eindigde als derde, voor Duval, die rondenlang zijn handen vol had aan de hevig aandringende BMW-rijder Philipp Eng, maar toch de vierde plaats wist vast te houden. Eng hield als vijfde de schade voor BMW nog beperkt. Daarachter volgden Mike Rockenfeller (Audi), Sheldon van der Linde (BMW) en de beide R-Motorsport-Aston Martin-rijders Daniel Juncadella en Jake Dennis. Marco Wittmann, die net als Jamie Green koos voor een twee-stop-strategie, sloot de race als tiende af, maar moest wel met lede ogen toezien hoe René Rast een flink stuk verder uitliep in de titelstrijd.

190811 Liveblog DC demo

12.50 uur: Formule 1-geluid hoor je niet meer zo vaak op het circuit van Brands Hatch, waar in 1986 voor het laatst een Grand Prix verreden werd. Ditmaal echter zorgde David Coulthard voor flink spektakel met een RB7 uit 2011, een auto als die waarmee Sebastian Vettel dat jaar de wereldtitel won. Coulthard reed een aantal demonstratieronden inclusief talrijke donuts, tot groot enthousiasme van het publiek.

190811 Liveblog Lotussen

12.35 uur: En nog meer Brits autosportspektakel met de eerste race van de Lotus Cup Europe, waarin de Hongaar Bence Balogh met zijn Evora GT4 na 19 ronden als winnaar over de eindstreep kwam. De Belg Pieter Verlinde leidde in de beginfase, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in zijn Hongaarse opponent en kwam uiteindelijk als tweede over de eindstreep. De Hongaar Tamas Vizin werd derde met een Exige V6 Cup R.

Mini 1

11.40 uur:
Veel Britser dan een race met een vol veld met Mini's op Brands Hatch wordt het niet. De compacte auto's maakten er een geweldige show van, met de winst voor Aaron Smith met de roze auto, na een rondenlang duel met Rupert Deeth met de nummer 23-auto (de zilver met oranje Mini), terwijl in de slotfase ook Kane Astin met de blauw-gele auto zich nog in de strijd mengde en uiteindelijk zelfs nog voor Deeth als tweede eindigde.

11.15 uur:
Een voordeel voor Jamie Chadwick in de titelstrijd van de W-Series met Beitske Visser: in de kwalificatie verzekerde de Britse zich met een tijd van 1:22,425 minuten van de beste uitgangspositie voor de beslissende race van vanmiddag. Al vrij snel stond Chadwick met haar vroeg gereden tijd van 1:22,817 bovenaan en leek comfortabel aan de haal te gaan met de pole-position, maar Alice Powell plaatste in de laatste tien minuten nog een serieuze aanval met haar tijd van 1:22,793. Daarop herstelde Chadwick echter vlot weer de oorspronkelijke rangorde door bijna 0,37 seconde sneller te rijden dan Powell en daarmee de pole-position voor zich op te eisen. Met Powell en Esmee Hawkey op de plaatsen twee en drie bezetten drie Britse rijdsters de volledige top drie. Daarachter volgde de Finse Emma Kimilainen, die daarmee haar goede prestaties in de vrije trainingen van gisteren bevestigde. Beitske Visser moest 0,785 seconden op Chadwick toegeven en werd als vijfde geklasseerd, waarmee ze vanmiddag vanaf de derde rij mag vertrekken.


190811 Liveblog DTM quali
De top drie in de kwalificatie: vlnr Duval, Rast en Frijns

10.25 uur: De kwalificatie voor de tweede DTM-race van dit weekeinde op Brands Hatch liep uit op een galavoorstelling voor Audi. René Rast reed een tijd van 1:15,134 minuten en behaalde daarmee de pole-position, 0,298 seconden voor zijn merkgenoot Loïc Duval. Robin Frijns reed de derde tijd, exaxt zeven tiende van een seconde achter Rast.

De acht Audi's in het veld bezetten de eerste acht plaatsen in de startopstelling: achter de genoemde top drie eindigden Jamie Green, Mike Rockenfeller, Nico Müller, Pietro Fittipaldi en Jonathan Aberdein op de plaatsen vier tot en met acht. Daarachter was Philipp Eng als negende de enige BMW-rijder die erin slaagde om een top-tien-tijd te rijden, Daniel Juncadella completeerde als beste rijder met een R-Motorsport Aston Martin de top tien.

190811 Liveblog Fitti

10.00 uur:
Goed nieuws vanuit het WRT-front: de monteurs van het Belgische team hebben de hele nacht gewerkt en de auto van Pietro Fittipaldi, die gisteren zwaar crashte in Paddock Hill Bend, is klaar om in de kwalificatie van vandaag van start te gaan.

190811 Liveblog Zo opening

zondag 9.00 uur:
Goedemorgen vanaf Brands Hatch, waar de bezoekers langzaam, maar zeker binnenkomen voor de racedag met de DTM-wedstrijd, de beslissende race in de titelstrijd van de W-Series alsmede de Mini's en Lotussen (Loti, is de gymnasiast in mij altijd geneigd te zeggen - ik heb niet voor niets vijf jaar Latijn gehad). Hoewel er nog wel de nodige wolken te zien zijn, is de weersverwachting voor vandaag wel een stuk positiever dan gisteren: er is geen regen voorspeld en het waait aanmerkelijk minder hard. Het programma voor vandaag is als volgt:

10.00-10.20 uur: kwalificatie DTM
10.30-10.55 uur: kwalificatie W-Series
11.10-11.30 uur: race 1 Mini 7 & Miglia
11.50-12.20 uur: race 1 Lotus Cup Europe
12.30-12.40 uur: demonstratie Red Bull F1
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
15.10-15.45 uur: race W-Series
16.05-16.35 uur: race 2 Lotus Cup Europe
16.50-17.00 uur: demonstratie Red Bull F1
17.20-17.40 uur: race 2 Mini 7 & Miglia

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet