TCR Series

TCR Europe: Dubbel podium voor Tom Coronel. Lloyd en Morgan winnen de races op Oschersleben

2019 TCR EUR Oschersleben Race 1 50 Tom Coronel 10

De voorgaande TCR Europe races op de Oostenrijkse Red Bull Ring gaven al aan dat de progressie van de Honda Civic Type R van Tom Coronel steeds beter werd. Een positieve lijn die zich tijdens het vijfde raceweekend op Oschersleben voortzette. Twee tweede plaatsen brachten het vertrouwen weer helemaal terug. Na de nodige straffen pakte Daniel Lloyd op zaterdag de overwinning. Alex Morgan bleef in de tweede race Coronel maar nipt voor. Met twee derde plaatsen deed Josh Files de beste zaken en vergrote zijn voorsprong in de titelstrijd.


Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: TCR Europe /PR

2019 TCR EUR Oschersleben Race 1 start 2


Race 1: Winst voor Daniel Lloyd na uitsluiten en terugzetten van de nummers één en twee
Daniel Lloyd kwam weliswaar als derde over de finish, maar veroverde toch de zege in de eerste TCR Europe race op Oschersleben. De nummers één en twee werden gediskwalificeerd en teruggezet in de rangschikking. Tom Coronel die als vierde eindigde profiteerde ook van deze beslissing en werd als tweede geklasseerd.

Andreas Bäckman, die als eerste werd afgevlagd, werd na afloop gediskwalificeerd omdat zijn wagen tijdens de controle na de rae niet conform de technische regels was. De voorzijde van zijn Hyundai 130 was hoger dan de voorgeschreven maximum hoogte van 1950 mm.

Tweede man Nelson Panciatici kreeg achteraf een 30 seconden tijdstraf, omdat hij Jessica Bäckman in de tweede bocht na de start aantikte waardoor zij spinde. Door deze straf zakte de Fransman terug naar een tiende plaats. Lachende derde werd Lloyd die de wedstrijd won voor Tom Coronel en Josh Files die respectievelijk tweede en derde werden.

2019 TCR EUR Oschersleben Race 1 123 Daniel Lloyd 54

Race 1
1. Daniel Lloyd (Brutal Fish Racing Team, Honda Civic FK7), 16 ronden
2. Tom Coronel (Boutsen-Gionion Racing, Honda Civic FK7), +0.810
3. Josh Files (Target Competition, Hyundai i30 N), +10.982
4. Dominik Baumann (Target Competition, Hyundai i30 N), +11.354
5. Gianni Morbidelli (WestCoast Racing, Volkswagen Golf GTI), +13.787

Complete uitslag race 1


2019 TCR EUR Oschersleben Race 2 start 18

Race 2: Alex Morgan verslaat Tom Coronel en Josh Files vergroot zijn puntenvoorsprong

Wolf-Power Racing's Alex Morgan pakte zijn eerste TCR Europe overwinning in de tweede race op Oschersleben. De Brit bleef de gehele wedstrijd koploper, ondanks verwoedde inhaalpogingen van Tom Coronel, en kwam uiteindelijk met een voorsprong van drietiende seconde over de finish. Deze winst betekende de eerste overwinning voor het automerk Cupra dit seizoen. Coronel herhaalde zijn tweede plaats van race 1, terwijl Josh Files opnieuw naar een derde plaats reed en zijn voorsprong in de titelstrijd wederom uitbreide naar een comfortabele 78 punten op Luca Engstler, die naar een tweede plaats steeg.

We moeten even wachten op het komende TCR Europe Series evenement, die na de zomerpauze op 21 en 22 september in Barcelona wordt hervat.

2019 TCR EUR Oschersleben Race 2 podium 17

Race 2
1. Alex Morgan (Wolf-Power Racing CUPRA), 16 ronden
2. Tom Coronel (Boutsen-Gionion Racing, Honda Civic FK7), +0.346
3. Josh Files (Target Competition, Hyundai i30 N), +1.294
4. Dominik Baumann (Target Competition, Hyundai i30 N), +1.682
5. Santiago Urrutia (Team WRT, Audi RS 3 LMS), +2.342

Complete uitslag race 2


2019 TCR EUR Oschersleben Race 2 50 Tom Coronel 20

Tom Coronel heeft de stijgende lijn te pakken

"Eindelijk zijn de eerste bekers binnen", verklaarde een tevreden Tom Coronel na afloop. "De vorige keer zaten we er al dichtbij, maar mocht het nog niet zo zijn. Nu wel! In de vrije trainingen ging het al lekker met een dubbele tweede plaats. We zaten er goed bij. In de kwalificatie pakte ik op oude banden een zevende/achtste plaats. Op het moment dat wij banden wilden gaan wisselen ging de aandrijfas kapot. Gelukkig kon dat snel en goed hersteld worden, maar zat een verbetering van de tijd er niet meer in. Ik startte de eerste race vanaf de zevende plaats en kwam goed weg. Voor mij gebeurde er het nodige. Nelson Panciatici tikte Jessica Bäckman van de baan en kreeg daar na afloop een straf van 30 seconden voor. De als eerste geëindigde Andreas Bäckman werd gediskwalificeerd omdat zijn auto niet de juiste hoogte had. En hoewel ik wat problemen met de turbosensor had, kon ik het tempo prima bijhouden. Ik zat op het vinkentouw en volgde wat er voor mij gebeurde, maar dat vond dus pas na de race plaats. Jammer natuurlijk dat ik niet op het podium stond, want ik eindigde als vierde en schoof pas later twee plaatsen op door de besluiten van de sportcommissarissen.

2019 TCR EUR Oschersleben Race 2 5 Alex Morgan 16


In de tweede race kwam ik weer supergoed weg en volgde Alex Morgan met de Cupra op de bumper. Ik bleef constant prikken en kijken of ik erlangs kon, maar hij verdedigde sterk. Dus uiteindelijk zat er niet meer in dan die tweede plaats. De tweede van dit weekend en een goede bekroning voor de manier waarop het team en ik aan dit kampioenschap deelnemen. Echt lekker! Nu hopen dat wij die positieve swing voort kunnen zetten. Dat gaat volgende week verder met mijn allereerste Rallycross in Montalegre-Portugal. Nooit eerder gedaan dus, maar het lijkt mij hartstikke leuk. Eigenlijk koppelt deze TitanRX bolide mijn race-activiteiten aan die van de DAKAR. Ze vroegen mij er wel vaker voor, maar nu past het goed in het schema en heb ik er 'ja' op gezegd. Het gaat om een eenheidsklasse, waar ze met een vierwielaangedreven Pantera RX6 rijden. Die heeft een Ford Mustang 530 pk 2,3 liter turbomotor en het is dus iets waar ik echt naar uitkijk. Daarna race ik voor David Hart historisch op Circuit Zandvoort en gaan we voor de volgende W-TCR races met de Cupra naar China. Daarna verschijn ik weer een week later in Barcelona met de Honda weer in de volgende ronde van de TCR European Touring Car Series."

Stand
1. Files 254; 2. Engstler 176; 3. Briché 166

Volledige tussenstand

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet