NASCAR

NASCAR: Deja Vu voor Chase Elliott en Martin Truex Jr. op Watkins Glen

Een identieke uitslag voor de eerste twee op Watkins Glen. Evenals in 2018 bepaalden Hendrick Motorsports-coureur Chase Elliott en Martin Truex Jr. het wedstrijdbeeld op de roadcourse van Watkins Glen. Ook wist Elliott beide wedstrijdsegementen op zijn naam te schrijven.

2019 Start Watkins Glen
Chase Eliott neemt direct de leiding en zou vrijwel de gehele wedstrijd op kop rijden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Deja Vu voor Chase Elliott en Martin Truex Jr. op Watkins Glen
Voor het tweede achtereenvolgende jaar wisten zowel winnaar Chase Elliott als Martin Truex Jr. hun resultaat van 2018 op "The Glen" te herhalen. Vorig jaar behaalde Elliott zijn alleerste Cup-overwinning op Watkins Glen. Sinds Marcos Ambrose in 2011/2012 was er geen enkele coureur meer in geslaagd om voor een tweede achtereenvolgende maal op "The Glen" te winnen.

2019 Martin Truex Jr
Sterke wedstrijd van Martin Truex Jr. maar geen tweede Roadcourse overwinning op Watkins Glen dit seizoen.

Tevens wist Elliott beide wedstrijdsegmenten op zijn naam te schrijven. In het eerste wedstrijdsegment versloeg hij Denny Hamlin met een voorsprong van ruim vier seconden. Al na vijf ronden beschikte Elliott over een grote voorsprong op zijn teamgenoot William Byron. Aanvankelijk probeerde Kyle Busch Byron te passeren maar slaagde daar niet in en viel naar de tiende plek terug. In zijn opmars naar voren slaagde de JGR-rijder erin om Brad Keselowski, Kyle Larson en Jimmie Johnson te passeren. Met nog vijf ronden in het segment te gaan bevond Busch zich in vijfde positie. In de allerlaatste ronde rekende Byron met Kyle Busch af en beschadigde daarbij het front van zijn Chevrolet hoewel hij nog als vijfde eindigde. Ook het tweede wedstrijdsegment kwam op naam van Chase Elliott te staan. Omdat Bubba Wallace van de baan spinde werd er onder neutralisatie gefinished.

Het derde segment ontaardde in een duidelijke two-men show tussen Chase Elliott en Martin Truex Jr. Beiden bepaalden het wedstrijdbeeld volledig in de laatste 40 ronden. Tien ronden voor het einde zette Truex Jr. definitief de aanval op zijn tegenstander in. Met nog amper zes ronden te gaan zat de JGR-Toyota-rijder boven op de bumper van de HMS Chevrolet. Maar ook in de laatste twee wedstrijdronden slaagde Martin Truex Jr. er niet in om werkelijk een vuist te maken en eindigde op 04.54 secs. achterstand als tweede. Daarachter volgden de JGR Toyota's van Denny Hamlin en Erik Jones terwijl Ryan Blaney met de Penske Mustang als vijfde wist te eindigen.


2019 Elliott Race
Chase Elliott voelt zich in New York uitstekend thuis.

Evenals vorig jaar hetzelfde wedstrijdbeeld. In de 55e ronde opende Truex Jr. de aanval op Elliott maar besloot in de 90 graden rechterbocht naar beneden toch iets van het gas te gaan. In de 60e ronde kwam Elliott overigens voor zijn allerlaatste stop naar binnen. Op dat moment beschikten beiden over een voorsprong van meer dan 12 seconden op de rest van het startveld.

In de 62e ronde moest er geneutraliseerd worden omdat Bubba Wallace duidelijk met de streken van Kyle Busch wenste af te rekenen. Busch ging in de rondte en eindigde als elfde hoewel hij zich als derde gekwalificeerd had. Busch had zich vandaag bij een aantal collega's niet bepaald populair gemaakt. Uiteindelijk zou hij nog als elfde eindigen. Twintig ronden voor het einde begon Truex Jr. inderdaad op Elliott in te lopen maar daar bleef het dan ook bij. Truex Jr. wachtte tevergeefs op een fout Jimmie Johnson maar die kwam niet meer.

2019 Johnson Race
Het is oorlog tussen Jimmie Johnson en Ryan Blaney. We kunnen nog wat verwachten de komende weken.

Ondanks een nieuwe crewchief zag Jimmie Johnson door een spin na een incident met Ryan Blaney andermaal zijn kansen in rook opgaan. Hij werd als 19e geklasseerd en het gaat voor de voormalige zevenvoudige kampioen wel erg lastig worden om zich voor de playoffs te kwalificeren. Overigens kwam het na afloop tot een verbale confrontatie met Blaney. "Hij zegt dat het racen is. Ik kan nauwelijks wachten om te gaan racen. Let maar eens op iedereen" Een oorlogsverklaring die niet duidelijker kon zijn.

2019 Matt Di Benedetto
Mooi resultaat voor Matt DiBenedetto op Watkins Glen. Verdient echter een beter zitje.

De uit Georgia afkomstige Elliott: "Ik ben nooit zo ver van huis geweest en toch voelde ik me er thuis. Ik had nooit gedacht dat ik me in de Staat New York zo zou thuisvoelen. Martin was goed. Misschien wel beter dan wij. De Camaro was snel genoeg. Ik had een goede dag op de pitlane, geen fouten op de baan en "track position" was koning. Mooi om vanuit de dip van afgelopen maand terug te slaan."


Martin Truex Jr: "Ik heb gedaan van wat ik kon doen maar Chase verrichtte uitstekend werk. Ik heb geprobeerd om hem in een paar fouten te forceren maar kreeg het niet voor elkaar. Ben vandaag wel een paar auto's gepasseerd, behalve de laatste dan." Na Sonoma vorige maand had Truex Jr. ook graag op de Roadcourse van Watkins Glen willen toeslaan.


2019 Elliott Winnaar
Het circuit van Watkins Glen is Chase Elliott goed gezind.

Uitslag
1. Chase Elliott Chevrolet 90 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 90 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 90 ronden
4. Erik Jones Toyota 90 ronden
5. Ryan Blaney Ford 90 ronden
6. Matt DiBenedetto Toyota 90 ronden
7. Kevin Harvick Ford 90 ronden
8. Kyle Larson Chevrolet 90 ronden
9. Brad Keselowski Ford 90 ronden
10. Kurt Busch Chevrolet 90 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet