Sportscars

Sportscars: Penske-Acura, BMW en Riley-Mercedes met Jeroen Bleekemolen pole-winnaars op Road America

190803 IMSA kwali Acura 6
De nummer 6-Penske-Acura van Cameron/Montoya start morgen vanaf de pole-position

Het circuit van Road America in Elkhart Lake in de staat Wisconsin (bij uw redacteur hoog op het lijstje in de categorie 'nog te bezoeken') is dit weekeinde het decor voor de negende seizoensrace van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, waar ditmaal het voltallige veld weer van de partij is. De Penske-Acura's bezetten de volledige eerste rij bij de prototypes, met de achtste tijd voor Renger van der Zande, die in de Konica-Minolta-WTR-Cadillac pech had met een rode vlag. Tom Blomqvist haalde met de BMW zijn eerste IMSA-pole in de GTLM-klasse, terwijl de nummer 33-Riley-Mercedes-AMG GT3 met Jeroen Bleekemolen en Ben Keating voor het eerst vanaf pole in de GTD-klasse mag vertrekken.

UPD: De vreugde van Tom Blomqvist duurde niet zo lang, want enkele uren na de kwalificatie kwam de mededeling dat beide BMW's bij de technische controle niet de reglementair voorgeschreven minimum wagenhoogte van 50 millimeter bleken te hebben. Daarop werden de tijden van beide BMW's in de GTLM-klasse geschrapt en moeten de M8's nu achteraan in hun klasse starten. De pole ging daarmee naar Oliver Gavin in de nummer 4-Corvette.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Dane Cameron reed in de DPi-klasse in de nummer 6-Penske-Acura in 1:48,715 minuten naar de pole-position. In de slotfase van de sessie, die werd onderbroken nadat de PR1/Mathiasen Motorsport-Oreca van Matt McMurry van de baan was geraakt, reed teamgenoot Helio Castroneves in de zusterauto met het startnummer 7 de tweede tijd. De tijden van beide rijders lagen onder het bestaande ronderecord op Road America, dat nog uit de goede oude tijden van de ALMS stamde en sinds 2009 op naam stond van Marco Werner met een Audi R10 TDI... Oliver Jarvis reed in de nummer 77-Joest-Mazda de derde tijd, voor Jonathan Bomarito in de nummer 55-Mazda. Simon Trummer reed de snelste tijd van de Cadillacs, die opnieuw geen vuist konden maken tegen de Acuras en de Mazda's.

190803 IMSA kwali Zande
De Cadillacs hebben niet de snelheid van de Acura's en de Mazda's

Renger van der Zande reed de achtste tijd en was daarmee de vierde Cadillac-rijder. "Niet zo'n beste kwalificatie, want de rode vlag kwam terwijl ik op mijn snelste ronde was", zei Van der Zande. "Als ik het rondje had kunnen afmaken, waren we misschien de snelste of tweede Cadillac geweest, maar nu moest ik dus terug naar de pits. Daarna hadden we nog twee geklokte ronden. In de eerste had ik verkeer van de LMP2's, de tweede ronde was wel oké, maar de peak van de banden was al ver weg, dus dat was erg jammer. We hadden duidelijk beter kunnen staan. De Acura's en de Mazda's gaan nog wel een klap harder, wij zitten in de Cadillac-Cup. Geweldig overigens om hier weer te rijden, een geweldige baan en een snelle auto. Ik heb zin in de race!"

190803 IMSA kwali Blomqvist
Tom Blomqvist behaalde zijn eerste IMSA-pole in GLTM

In GTLM behaalde Tom Blomqvist zijn eerste IMSA-pole-position. In de nummer 25-BMW-BNW, die hij deelt met Connor de Phillippi, reed de Brit een tijd van 2:00,344 minuten, een nieuw kwalificatierecord in de klasse op Road America. Een regenbui net voordat de GTLM-kwalificatie begon maakte de bandenkeuze voor veel teams lastig, maar Blomqvist gokte goed met zijn keuze voor slicks en was de voltallige concurrentie te snel af. Naast hem op de grid staat de nummer 4-Corvette, waarmee Oliver Gavin als tweede geklasseerd werd, nadat de tijd van Ryan Briscoe in de nummer 67-Ford werd geschrapt vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan. Briscoe zakte terug naar de vierde startplaats, net voor zijn merkgenoot Dirk Müller in de nummer 66-Ford.

De nummer 33-Riley-Mercedes-AMG GT3 van Ben Keating en Jeroen Bleekemolen start voor het eerst dit seizoen vanaf de pole-position in de GTD-klasse. De kwalificatie werd na elf minuten, vier minuten voor het verstrijken van de geplande tijd, afgebroken en niet meer hervat vanwege berichten over mogelijk onweer. Op dat moment stond Ben Keating met zijn tijd van 2:05,250 minuten bovenaan en zo was hij dus zeker van zijn eerste pole-position in het IMSA-kampioenschap. Corey Lewis eindigde in de Paul Miller Racing-Lamborghini als tweede, voor Matt Plumb in de Compass Racing-McLaren.

190803 IMSA kwali Riley
Ben Keating zette de Riley-Mercedes voor het eerst op de pole in GTD

Jeroen Bleekemolen was uiteraard zeer ingenomen met de optimale startpositie van zijn teamgenoot: "Super tot nu toe! In de trainingen waren we al snel, het ging heel lekker. Ben heeft maar één rondje echt hoeven pushen en dat was hem meteen. De auto ging lekker, vanaf het begin hadden we al een goede set-up. Hopelijk hebben we nu een race zonder problemen, dan kunnen we zeker voor de overwinning vechten. Ik kijk ernaar uit: dit is echt mijn favoriete circuit, ik heb hier al vijf keer gewonnen, dus het zou mooi zijn om er daar nog één aan toe te voegen. We gaan ons best doen morgen!"

190803 IMSA Road America uitslag kwalificatie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet