Formule 1

Formule 1: Eindelijk eerste poleposition Max Verstappen

Verstappen

Na 92 races, 26 podiums, 7 overwinningen en 7 starts vanaf de eerste startrij, heeft Max Verstappen eindelijk zijn eerste poleposition gegrepen. Op de Hungaroring moest de Nederlander er hard voor vechten, en hij had uiteindelijk maar 0.018 marge op Valtteri Bottas. Maar dat is genoeg, éíndelijk staat die eerste poleposition waar hij zo lang tegenaan hikte achter zijn naam.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Leclerc met schrik vrij
Charles Leclerc heeft in Q1 al een prima ronde gereden, als hij – niet voor het eerst – de fout in gaat. De Ferrari-rijder spint in de laatste bocht en gaat met behoorlijke vaart de bandenstapel in. Leclerc heeft geluk bij een ongeluk dat de impact precies achteruit is, waardoor hij in ieder geval door kan rijden richting pits en de schade lijkt mee te vallen. Het team heeft nog even tijd voor Q2, om in ieder geval de achtervleugel te vervangen.

Lichtpuntje voor Williams
Achterin is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor Williams. Voor het eerst staan ze niet meer stijf laatste, althans George Russel niet. De Brit staat net boven de streep als zijn laatste ronde aanvangt. Hij klimt naar p10, maar er komen nog veel mensen en de baan is beduidend sneller. Kubica blijft stijf laatste, maar Stroll en Perez komen niet aan de tijd van Russell. Nog grotere verrassing is Daniel Ricciardo, die in het treintje voor de laatste ronde vast komt te zitten achter Perez en geen vrije ronde meer heeft. Van de ene kant is het jammer voor Williams dat Russell op 0.053 seconde na Q2 mist, maar dit is desalniettemin een hoogtepunt voor het geplaagde team.

5x mediums
In Q2 weten de vijf topmannen, inclusief Leclerc, een snelle tijd te zetten op mediums. Daar mogen ze morgen dus op starten. Gasly is op de mediums 8 tienden langzamer dan zijn teamgenoot, en moet nog wel naar softs.Voor de zekerheid gaan de koplopers echter ook naar buiten – ze willen niet verrast worden door een plotseling sneller wordende baan. Het blijkt echter al snel onnodig.

Ablon, Kvyat, Giovinazzi, Magnussen en Räikkönen staan op de uitvalposities als de laatste run begint. Van die vijf weet alleen Räikkönen zijn tijd te verbeteren: hij klimt naar p10 ten koste van Hülkenberg. Die kan het stuivertje niet terug wisselen en blijft steken op p11.

Tijd voor poleposition
Max Verstappen zit nog steeds tegen zijn eerste poleposition aan te hikken en op de Hungaroring lijkt hij wederom een serieuze kans te maken op de eerste starplek. In Q1 was hij de snelste, in Q2 0.025 langzamer dan Hamilton. Bij Red Bull is er serieuze hoop dat het vandaag kan lukken, maar Q3 blijkt zo vaak een ander verhaal.

De eerste slag is een uiterst ferme, en die is voor Max Verstappen. Hij rijdt een 1:14.958 en is daarmee 0.178 sneller dan nummer twee Bottas. Wordt dit dan éíndelijk de eerste pole? Er is nog een poging en het zou niet voor het eerst zijn dat er iemand boven zichzelf uitstijgt wanneer Max de pole kan ruiken.

Spanning om te snijden
De laatste poging is extreem spannend, want iedereen zit na de eerste sector onder de tijd van Max. Leclerc zit er ook nog onder in de tweede sector. Hij komt als eerste, maar komt net te kort. Verstappen komt daarna en scherpt zijn tijd aan met 0.368. Dat is maar net genoeg, want Bottas komt achter hem aan en geeft slechts 0.018 toe op de Nederlander. Hamilton komt als laatste, maar is niet zo snel als zijn teamgenoot en blijft steken op p3. Vettel is de langzaamste van de vijf en wordt voor de vijfde kwalificatie op rij verslagen door Leclerc.

Aan de reactie van Verstappen en zijn engineer is te voelen hoezeer hij tegen zijn eerste pole aan zat te hikken. "Beter laat dan nooit maat!", roept zijn engineer. "Yes! Dit voelt goed!" reageert de rijder.

"Dit is geweldig", glundert Verstappen als hij is uitgestapt. "Een pole ontbrak er nog aan. De auto is het hele weekend al goed. Ik weet dat de kwalificatie altijd spannend is, maar vandaag lukte het. De auto vloog. We hebben nog wel een race te rijden morgen, dat is het allerbelangrijkste. Maar deze is wel erg lekker voor mezelf en het team."

Uitslag kwalificatie Hongarije
1. Max Verstappen, 1:14.572
2. Valtteri Bottas, op 0.018
3. Lewis Hamilton, op 0.197
4. Charles Leclerc, op 0.471
5. Sebastian Vettel, op 0.499
6. Pierre Gasly, op 0.878
7. Lando Norris, op 1.228
8. Carlos Sainz, op 1.280
9. Romain Grosjean, op 1.441
10. Kimi Räikkönen, op 1.469

11. Nico Hülkenberg, 1:16.565
12. Alex Albon, 1:16.687
13. Daniil Kvyat, 1:16.692
14. Antonio Giovinazzi, 1:16.804
15. Kevin Magnussen, 1:17.081

16. George Russel, 1:17.031
17. Sergio Perez, 1:17.109
18. Daniel Ricciardo, 1:17.257
19. Lance Stroll, 1:17.542
20. Robert Kubica, 1:18.324
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet