Porsche Cups

Porsche Supercup: Wilhelmus voor Larry ten Voorde, maar Dylan Pereira wint de race

pereira

Een tikkeltje chaotisch deze ingekorte Porsche Supercup race op de Hockenheimring. Halverwege kwam de regen zo onverwachts, dat de rijders volkomen verrast werden. Koploper Dylan Pereira schoot rechtdoor in Bocht 2, waardoor Larry ten Voorde de koppositie kon overnemen. Daarachter werd er flink schade gereden, waardoor de wedstrijdleiding niets anders kon doen dan de wedstrijd af te breken. Ten Voorde lag vooraan en werd gehuldigd als overwinnaar. Na het uitdelen van de bekers en het spuiten van de champagne kwam de organisatie er pas achter dat de einduitslag na een code rood moest worden bepaald na de voorlaatste volle ronde. Uiteindelijk werd Pereira de winnaar voor Ten Voorde en Tio Ellinas. Geen van de coureurs verdiende bovendien kampioenschapspunten, omdat er minder dan 50% van de race-afstand is gereden. De zege in de ProAm klasse ging naar Roar Lindland.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: RaceCam.de/PR

ten-voordeDe toeschouwers op de Formule 1-tribunes zagen een turbulente race. Larry ten Voorde reed naar zijn eerste poleposition in de Supercup, maar kwam na de start, door te veel wheelspin moeilijk van zijn plaats. Pereira en Michael Ammermüller (D/BWT Lechner Racing) profiteerden en kwamen als eersten door de NordKurve. Pereira kon door de strijd achter hem afstand nemen van het hevig strijdende drietal. Hectisch werd het in de vierde ronde bij het aanremmen van de Spitzkehre. Ammermüller, Ten Voorde en Mikkel Pedersen (DK/Dinamic Motorsport) kwamen met elkaar in aanraking. Ammermüller en Pedersen vielen uit, Ten Voorde kon doorgaan.

  ten-voorde-2


De safetycar moest op de baan verschijnen en na de herstart werd de nieuwe volgorde Pereira, Ten Voorde en Tio Ellinas (CY/Momo Megatron Lechner Racing). Kort daarna kwam uit het niets een flinke plensbui naar beneden, waar de rijders door verrast werden. Een tweede safetycar situatie was een feit. Toen de regen verhevigde, besloot de wedstrijdleiding om de race met de rode vlag te beëindigen, aangezien alle Porsche op slicks reden. Als einduitslag gold de laatste volledige ronde. Na het rechtdoor schieten van Pereira had Larry ten Voorde de kop overgenomen en werd als winnaar gehuldigd, maar verloor toch de winst aan Pereira, die zijn eerste overwinning in de Supercup behaalde. Tio Ellinas werd derde en behaalde daarmee zijn eerste podium in deze klasse.

Porsche-Junior Julien Andlauer (BWT Lechner Racing) eindigde als vierde voor zijn landgenoot Florian Latorre (Fach Auto Tech). Jaap van Lagen reed naar een zesde plaats. Joey Mawson werd de beste rookie op plaats zeven, gevolgd door Al Faisal Al Zubair (OM/Lechner Racing Middle East) en Leon Köhler (D/Lechner Racing Middle East). Porsche-Junior Jaxon Evans (NZ/Fach Auto Tech) maakte de eerste tien compleet.

  jaap van lagen

Zesde plaats brengt Jaap van Lagen geen enkel punt
Het racen 'voor spek en bonen' zorgde voor teleurstelling bij Jaap van Lagen. In de Porsche van Martinet by Almèras legde de routinier een prachtige wedstrijd op het asfalt. Tijdens 'raceday' vielen op het Duitse Grand Prix circuit de puzzelstukjes in elkaar, na een moeizame vrije training en kwalificatie.

Samen met zijn engineer dokterde Jaap een nieuwe afstelling uit en dat bleek zondagmiddag een schot in de roos. In het startveld met 30 Porsches was de routinier al na twee ronden opgerukt van de 9e naar de 7e plaats. Toen een drietal coureurs elkaar raakte in de hairpin, reed Jaap om de problemen heen naar de vijfde plaats.
Kort na een safetycarperiode verslikte een aantal coureurs zich in plotselinge regen ter hoogte van bocht 2. "Ineens was het daar kletsnat. Ik moest ook even alle zeilen bijzetten, maar kwam door de bocht met voldoende marge." Dit gold niet voor een aantal gentleman coureurs, die fors crashten.

Nadat de race werd gestopt, gold de laatste volledige ronde. "Pech, want daardoor werd ik als zesde geklasseerd in plaats van vijfde." Nog meer teleurstelling volgde nadat bleek dat minder dan de helft van de race-afstand was afgelegd. Jaap van Lagen: "In zo'n geval worden geen punten toegekend voor het kampioenschap. Echt balen. Mijn zesde plaats zou goed zijn geweest voor tien punten. Met de wetenschap dat een aantal concurrenten was uitgevallen, had ik een mooie sprong kunnen maken in de tussenstand."

  buuren

Op Hockenheim kwam er nog een derde landgenoot op de baan. SimRacer Rudy van Buren maakte voor MRS GT-Racing zijn debuut in de Porsche Supercup. 'World's Fastest Gamer' Van Buren is de simulator-rijder voor het Formule 1-team van McLaren en moest nu ondervinden hoe het werkelijke racen op een circuit ging. In het begin van de race steeg hij in de top 20, om uiteindelijk als 23ste geklasseerd te worden.

Voor de Porsche Mobil 1 Supercup gaat de strijd gelijk door naar Hongarije voor de zesde ronde op de Hungaroring op 4 augustus.

Uitslag:
1. Dylan Pereira (Momo Megatron Lechner Racing)
2. Larry ten Voorde (MRS GT-Racing) +0.408
3. Tio Ellinas (Momo Megatron Lechner Racing) +0.679
4. Julien Andlauer (BWT Lechner Racing) +0.883
5. Florian Latorre (FACH AUTO TECH) +1.477
6. Jaap van Lagen (martinet by ALMERAS)+1.662
7. Joey Mawson (Rookie) (Team Australia)+2.186
8. Al Faisal Al Zubair (Lechner Racing Middle East) +2.747
9. Leon Köhler (Rookie) Lechner Racing Middle East +2.983
10. Jaxon Evans (FACH AUTO TECH) +3.337
23. Rudy van Buren (Rookie) (MRS GT-Racing) +8.771

Stand (eerste 10) na vijf races:
1. Julien Andlauer 67p.
2. Michael Ammermuller 64p.
3. Ayhancan Güven 50p. (eerste Rookie)
4. Mikkel O. Pedersen 47p.
5. Florian Latorre 47p.
6. Larry ten Voorde 46p.
7. Jaap van Lagen 43p.
8. Jaxon Evans 34p.
9. Tio Ellinas 31p.
10. Al Faisal Al Zubair 26p.

16. Roar Lindland (eerste Pro Am)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet