IndyCar

Indycar: Zesde Mid Ohio zege voor Scott Dixon. Vijfvoudig Ganassi-kampioen houdt titelkansen open

Vijfvoudig Indycar-kampioen Scott Dixon maakte op Mid Ohio optimaal gebruik van zijn laatste kansen om nog aanspraak op de titel te kunnen maken. In een bloedstollende laatste ronde wist de Ganassi-coureur zijn Zweedse teamgenoot Felix Rosenqvist achter zich te houden en versloeg hem met een fotofinish verschil van slechts 0.0935 secs. Voor Dixon betekende het overigens de zesde overwinning in Mid Ohio Op de eeuwige ranglijst staat Dixon met 46 overwinningen overigens als derde genoteerd.

2019 Dixon Race
Met de 39-jarige Dixon moet men nog steeds rekening houden. De derde man in de titelstrijd 2019.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Zesde Mid Ohio zege voor Scott Dixon. Vijfvoudig Ganassi-kampioen houdt titelkansen open
Een fotofinish tussen de Ganassi teamgenoten Scott Dixon en Indycar rookie Felix Rosenqvist werd op de streep in het voordeel van de vijfvoudige Indycar kampioen beslist. Voor polesitter Will Power zat er op Mid Ohio andermaal geen overwinning in. De Penske-coureur behield tot de 25e ronde de leiding in handen. Toen nam Felix Rosenqvist voor vier ronden de leiding over. In de 30e ronde kwam Power voor zijn eerste stop naar binnen en gaf de leiding aan Josef Newgarden over. Power finishte viermaal als tweede op Mid Ohio. Na zijn eerste stop was de Penske-coureur eigenlijk geen factor meer voor de eindzege.

2019 Pits Mid Ohio
Drukte in de pits op Mid Ohio.

Voor het team van Schmidt Motorsports begon de wedstrijd desastreus. De teamgenoten James Hinchcliffe en Marcus Ericsson toucheerden elkaar in de eerste ronde in Turn 4. Beiden moesten direct naar binnen. Voor Ericsson die mogelijk zelfs door Felipe Nasr vervangen gaat worden, betekende het einde wedstrijd en Hinchcliffe verloor twee ronden. Ericsson verklaarde dat hij door RLL-coureur Takuma Sato geraakt werd en daardoor de controle over zijn bolide verloor. Marcus Ericsson: "Het was een harde klap."

2019 Power Mid Ohio En weer geen overwinning voor Will Power op Mid Ohio.

Strategie
Strategie speelde op Mid Ohio andermaal een belangrijke rol. Graham Rahal ging als eerste op een driestop strategie op zijn thuiscircuit naar binnen, daarachter volgde bijna de rest van het gehele startveld. Alexander Rossi en de Ganassi-coureurs kozen echter voor een tweestop strategie. Felix Rosenqvist hing ruim tien ronden in de versnellingsbak van polesitter Will Power voordat hij hem eindelijk kon passeren. Power en Dixon zorgden na de eerste pitstopcyclus voor een prachtig duel totdat de Ganassi-coureur definitief met de Penske-coureur afrekende. Tot aan zijn tweede reguliere stop behield Newgarden de leiding maar de brandstoftoevoer bij zijn tweede stop leek een eeuwigheid te duren waardoor men bij Team Penske genoodzaakt was om gedurende de wedstrijd zelfs andere tankinstallatie te gebruiken. De derde stop verliep voor Newgarden succesvoller. Uiteindelijk had hij er weinig baat bij want in de allerlaatste ronde ging de Penske-coureur na een touché met Ryan Hunter Reay vanaf. De Andretti Autosport-coureur had als perfecte buffer voor zijn teamgenoot gefungeerd.

2019 Rosenqvist Race
Felix Rosenqvist begint zich in Indycar goed te ontwikkelen. Komt er dit jaar nog een overwinning?

Daardoor kon Alexander Rossi, die in de 59e ronde zijn laatste stop had gemaakt als vijfde eindigen. Het verschil tussen Newgarden en Rossi bedraagt na Mid Ohio slechts 16 punten. Een magere dag voor Team Penske dus. In de einduitslag betekende dit slechts een veertiende plek voor Newgarden.

Met nog minder dan 10 ronden te gaan opende Rosenqvist de aanval op zijn teamgenoot. Het gat van meer dan 15 seconden voorsprong slonk tot minder dan een seconde. De Zweed moest daarvoor ook nog een trein achterblijvers passeren.

2019 Rosenqvist
Felicitaties voor Felix Rosenqvist. Nipt door Scott Dixon verslagen.

Bovendien voelde Alexander Rossi in vijfde positie dezelfde druk achter zich. Simon Pagenaud, Spencer Pigot, en Bryan Herta kreeg de Andretti Autosport-coureur levensgroot in zijn spiegels te zien, totdat Pagenaud eveneens vanwege brandstofbehoud de achtervolging moest staken.Een strategische overwinning waarmee Scott Dixon de kansen op een zesde titel voorlopig nog openhoudt.

2019 Winnaar Dixon
46 Indycar-overwinningen voor Scott Dixon op de eeuwige ranglijst.

Uitslag
1. Scott Dixon Dallara Honda 91 ronden
2. Felix Rosenqvist Dallara Honda 91 ronden
3. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 91 ronden
4. Will Power Dallara Chevrolet 91 ronden
5. Alexander Rossi Dallara Honda 91 ronden
6. Simon Pagenaud Dallara Honda 91 ronden
7. Spencer Pigot Dallara Chevrolet 91 ronden
8. Colton Herta Dallara Honda 91 ronden
9. Graham Rahal Dallara Honda 91 ronden
11. Sebastien Bourdais Dallara Honda 91 ronden

P10 niet vergeven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet