Diversen

Indy Lights: Inhaalrace brengt Rinus van Kalmthout op plek drie in Mid-Ohio


67197247 2173542166102550 4380817842501582848 n

TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout heeft op het circuit van Mid-Ohio in de eerste Indy Lights-wedstrijd van dit weekend een derde plaats gescoord. De 18-jarige TeamNL-rijder moest vanaf de zesde plaats aan de race beginnen, maakte bij de start direct een plek goed om in de 30 ronden durende race nog twee posities winst te boeken en op slechts 0,9 seconden van de tweede positie als derde de finish te passeren.

Tekst: KNAF
Foto:PR


Na in de vrije training de eerste tijd op de klokken te hebben gezet, speelden problemen met de vloer van zijn Juncos Racing-auto Rinus van Kalmthout tijdens de eerste kwalificatie parten waardoor de 18-jarige Hoofddorper bleef steken op plek zes. Dat de snelheid er wel was, bewees de TeamNL-rijder in de kwalificatie die de startvolgorde voor de race van zondag moest bepalen, want met de inmiddels gerepareerde auto klokte Van Kalmthout de tweede tijd.

Vanaf plek zes had Van Kalmthout direct bij de start een positie te pakken en sloot aan bij de strijd om de plaatsen drie en vier. Toen vervolgens de rijder voor hem spinde, had de TeamNL-rijder weliswaar een positie gewonnen, maar omdat hij om een aanvaring te voorkomen in de remmen moest, viel er meteen een gat naar de rijder op plek drie. Net toen Van Kalmthout terrein begon goed te maken, zorgde een crash voor een safetycar-situatie waardoor de Nederlander weer de aansluiting had met de top drie. Bij de herstart kon Van Kalmthout niet direct profiteren, maar toen zijn banden weer op temperatuur waren opende de Juncos Racing-rijder de aanval op plek drie. Tot twee keer toe werd Van Kalmthout zodanig geblokt dat hij zelfs met twee wielen door het gras moest. Bij de derde poging was het wel raak en veroverde de TeamNL-rijder met een fraaie actie de derde positie. In de resterende vijf ronden wist Van Kalmthout het inmiddels ontstane gat naar de nummer twee nog terug te brengen van 3,3 naar 0,9 seconden, maar de Nederlander kwam net een ronde tekort om nog een positie winst te boeken.

In de tweede wedstrijd die morgen om 18.45 uur Nederlandse tijd wordt verreden start Van Kalmthout van de tweede positie.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet