NASCAR

NASCAR: Doorbraak Chase Briscoe in Xfinity Iowa

Christopher Bell, de gedoodverfde favoriet voor de Xfinity-wedstrijd in Iowa, zag zeven ronden voor het einde zijn zegekansen in rook opgaan toen de Ford van Chase Briscoe hem definitief passeerde. Bell reed overigens 234 ronden aan de leiding in de 250 ronden tellende wedstrijd.

2019 Briscoe Iowa 2
En we hebben er na een overwinning weer een prachtige handtekening bij. Chase Briscoe knielt naast zijn auto. Hoe mooi is dit wel niet?

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Doorbraak Chase Briscoe in Xfinity Iowa
Christopher Bell en Chase Briscoe hadden zich goed voorbereid op de wedstrijd in Iowa. Beide concurrenten racen al jaren online tegen elkaar. Zo ook deze week. "En we hebben al dit soort duels" verklaarde Briscoe na zijn verrassende overwinning in de Cellular 250.

99 ronden voor het einde leek Briscoe zich op verloren terrein te bevinden nadat hij in de pits over een jerrycan van zijn team heenreed. Daardoor verloor hij een ronde maar de Ford-coureur bleef rustig omdat hij overtuigd was dat de concurrentie te vroeg de fout inging om hun laatste setje banden op te roken.

Crewchief Richard Boswell: " Het was te vroeg om onze laatste set banden te gebruiken. Ik wist ook als we niet voor brandstof naar binnen zouden moeten komen en het zou groen blijven dat we in moeilijkheden kwamen. Het was een gok. Ten opzichte van Bell hadden we een auto die eigenlijk goed was voor een tweede plek."

2019 Christopher Bell Iowa JGR-coureur Christopher Bell bevond zich op een andere planeet maar verloor toch. Hij had het kunnen weten want de online games met tegenstander Briscoe waren misschien wel een voorbode?

Bell bevond zich eigenlijk de gehele zaterdagmiddag op een andere planeet maar door een spin van Michael Annett 50 ronden begon zijn leiderspositie in gevaar te komen. John Hunter Nemecheck(Chevrolet) was de eerste die de Toyota-rijder in de slotfase onder druk begon te zetten. Uiteindelijk slaagde Briscoe erin om beide te passeren. Briscoe: " Ik wist niet of ik ging winnen wel dat ik een betere uitgangspositie had.

2019 Tyler Reddick
Vijfde plek voor Tyler Reddick.

In vijf Iowa-starts reed Bell 668 ronden aan de leiding en passeerde daarmee Sam Hornish Jr. op de eeuwige ranglijst. In elf starts reed de Penske-rijder 506 ronden aan kop. Justin Allgaier staat met 449 ronden als derde genoteerd. De eindigde overigens als zesde. Bell's grootste concurrenten gingen met lege handen naar huis. Cole Custer, Briscoe' s teamgenoot bij Stewart Haas Racing werd bestraft voor te snel rijden in de pitlane en knalde vervolgens de muur in. Hetzelfde gold voor Austin Cindric(Penske) en JGR-coureur Brandon Jones. Zij werden als 36e en 33e geklasseerd.

2019 Briscoe Iowa 1
Briscoe op weg naar zijn eerste seizoensoverwinning in Iowa met de Haas Automation Mustang.

Uitslag Cellular 250
1. Chase Briscoe Ford 250 ronden
2. Christopher Bell Toyota 250 ronden
3. John H. Nemecheck Chevrolet 250 ronden
4. Noah Gragson Chevrolet 250 ronden
5. Tyler Reddick Chevrolet 250 ronden
6. Justin Allgaier Chevrolet 250 ronden
7. Shane Lee Toyota 250 ronden
8. Justin Haley Chevrolet 250 ronden
9. Zane Smith Chevrolet 250 ronden
10. Michael Annett Chevrolet 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet