GT

GT: Regen zorgt voor rode vlag in Total 24 Hours of Spa

190728 Liveblog 12h Pitlane
Onder dit soort omstandigheden vond de wedstrijdleiding verder rijden niet verantwoord

Vanwege het risico op aquaplaning is het te gevaarlijk geworden om te rijden, zo oordeelde de wedstrijdleiding van de Total 24 Hours of Spa en liet om 5.42 uur na urenlange regenval gedurende de nacht de rode vlag zwaaien ter onderbreking. Op dat moment hadden de eerste negen teams in het klassement 252 ronden afgelegd. Ook vorig jaar werd de wedstrijd een tijdlang onderbroken, toen echter om medische hulp te kunnen verlenen aan twee rijders na een zwaar ongeval. Gezien de omstandigheden is het dan ook alleszins begrijpelijk dat men de veiligheid laat prevaleren. Een mogelijke hervatting van de race is al tweemaal uitgesteld. Als de auto's weer de baan op gaan, zal er eerst teminste 20 minuten lang onder 'full-course yellow' gereden worden.

UPD 8.05 uur: Het blijft voorlopig regenen, voor 11.30 uur wordt er niet gestart, zo meldt de wedstrijdleiding.


Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

190728 Liveblog 63
De GRT-Lamborghini leidt bij de onderbreking, maar moet nog de vijf-minuten-stop maken

Op het moment van onderbreking rijdt de nummer 63-GRT-Lamborghini met Christian Engelhart aan het stuur op kop, waarbij dient te worden aangetekend dat dit team de verplichte 'technische pitstop' van vijf minuten nog moet maken.

190728 Liveblog 12h Walkenhorst
De Walkenhorst-BMW met Nicky Catsburg rijdt als tweede, maar moet ook nog lang stoppen

Datzelfde geldt voor de nummer 34-Walkenhorst-BMW met ondermeer Nicky Catsburg, die daarmee op het moment van onderbreking de best geklasseerde Nederlander is, en de nummer 54-Dinamic-Porsche. De nummer 72-SMP-Ferrari op de vierde plaats is de eerste auto die de stop voor onder andere het wisselen van de remschijven al achter de rug heeft.

190728 Liveblog 12h 4
De Black Falcon-Mercedes met Yelmer Buurman

Daarachter volgen de nummer 4-Black Falcon-Mercedes van ondermeer Yelmer Buurman, de nummer 88-AKKA ASP-Mercedes, de nummer 90-AKKA ASP-Mercedes als leider in de Silver Cup, de nummer 20-GPX-Porsche en de nummer 1-WRT-Audi met ondermeer Robin Frijns.


190728 Liveblog 12h 1
De Audi met Robin Frijns, een van de eerste auto's die de vijf-minuten-stop maakte, rijdt als negende

Dat zijn de auto's die allemaal 252 ronden hebben afgelegd, op de tiende plaats volgt de nummer 25-Saintéloc-Audi met een ronde achterstand. Dit team kreeg net voor middernacht een 'drive-through' vanwege een fout bij een pitstop, nadat er al eerder een voorwaardelijke straf vanwege eenzelfde incident was uitgesproken.

190728 Liveblog 12h 30
De Honda NSX met Renger van der Zande

De nummer 30-Honda met ondermeer Renger van der Zande rijdt op de twaalfde plaats, de nummer 10-WRT-Audi met Rik Breukers is 17e. De nog resterende nummer 66-Attempto-Audi met Milan Dontje rijdt op de 26e positie. De RAM Racing-Mercedes met Remon Vos en Christiaan Frankenhout rijdt op de 32e plaats algemeen en is derde in Pro-Am, de Open Road Racing-Porsche met Francis Tjia is 50e algemeen.

190728 Liveblog 12h 55
Ook dit jaar geen tastbaar resultaat voor Steijn en Pieter Schothorst

Net als vorig jaar halen de broers Steijn en Pieter Schothorst met de Audi R8 LMS van Attempto Racing de eindstreep niet. Was het toen de versnellingsbak die kapot ging, ditmaal hield even voor middernacht de motor ermee op. Met Steijn Schothorst achter het stuur viel de auto langs de baan stil en moest worden afgesleept. Daarmee kwam er een einde aan de ambities van het team, dat als enige Silver Cup-combinatie in de top 20 startte en vanaf het begin de klasse aanvoerde.

"Al een uurtje of twee voordat het mis ging, begonnen we oliedruk-alarm te krijgen", vertelde de jongste van de beide Schothorst-broers. "Die schoot op en neer, dus op dat moment wisten we al dat het mis kon gaan, maar zolang dat niet zo was, hadden we toch hoop. We gingen goed en lagen op een goede positie, maar uiteindelijk viel de volledige oliedruk weg en de motor hield ermee op. Daarmee einde race, helaas. We hadden een foutloos weekeinde, alles liep goed en we hadden echt meer verdiend, maar dat is ons dus niet gegund."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet