IndyCar

Indycar: Josef Newgarden behoudt grip op titelstrijd in Iowa

Vanwege regen en onweersbuien ging de Indycar-wedstrijd in Iowa met ruim vier uur vertraging van start. Penske-coureur Josef Newgarden behaalde zijn vierde seizoensoverwinning terwijl polesitter Simon Pagenaud zijn goede uitgangspositie niet wist te verzilveren.


2019 Newgarden
Josef Newgarden een klasse apart in Iowa.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Josef Newgarden behoudt grip op titelstrijd in Iowa
Josef Newgarden reed een dominante wedstrijd in Iowa. In de 300 ronden tellende wedstrijd reed de Penske-rijder ruim 245 ronden aan de leiding. Met nog vijf races te gaan vergrootte hij zijn voorsprong in de titelstrijd met 29 punten.2019 Opdrogen baan
Vier uur lang wachten totdat er eindelijk geracet kon worden.

De wedstrijd moest vanwege regen met een rode vlag 25 minuten onderbroken worden. Kort daarvoor passeerde Newgarden zijn teamgenoot Will Power en werd door de concurrentie eigenlijk niet meer bedreigd. 50 ronden voor het einde maakte Newgarden zijn beslissende stop. Zelfs een neutralisatie na crash van Ed Carpenter viel niet in het voordeel van een sterk opkomende Scott Dixon uit.
Josef Newgarden na zijn overwinning: " Voor de titel is er nog een lange weg te gaan. Er zijn nog genoeg kanshebbers voor de titel. Afgelopen vrijdag dacht ik dat ik over een auto beschikte die goed was voor de pole. Maar we hadden het niet voor elkaar. Daarom was ik er op gefocust om het voor elkaar te krijgen."

Deze race liet eigenlijk zien waarom vijfvoudig kampioen Scott Dixon één van de besten op dit terrein is. Op een gegeven moment bevond de Ganassi-rijder zich op één ronde achterstand in zestiende positie maar aan het slot van de wedstrijd bedroeg de achterstand op winnaar Newgarden slechts drie seconden. Ook een strategische stop na een crash van Ed Carpenter pakte daarbij in zijn voordeel uit. In zijn lange carrière eindigde Scott maar liefst 90 maal eerste of tweede!


2019 Start
Start met vier uur vertraging. Pagenaud en Power nemen direct het commando.

Scott Dixon: "We zijn tweede? Allemachtig ik dacht ik als 22e geëindigd was. Alle lof voor het team. Die hebben hier goed werk verricht. De strategie was fantastisch. We behaalden hier wel geen overwinning maar deze tweede plek neem ik mee."

James Hinchcliffe eindigde als derde. James Hinchcliffe: " We bevonden ons in de top vijf. Dat was goed. Van een aantal duels op de baan heb ik genoten. Zeker van het harde gevecht met Spencer Pigot. Daarin waren nogal wat "momentjes" Hoe meer rubber erop de baan kwam des temeer de auto's veranderden. "Loose, clean air, dirty air. Een beetje van alles. Prachtig om weer op het podium te staan. Dank aan de fans die ondanks het weer gebleven zijn. Ik hoop dat ze ervan genoten hebben."

Will Power Slechte avond voor Will Power.

Polesitter Simon Pagenaud: " Om eerlijk te zeggen geloof ik dat Josef Newgarden een fantastische avond gehad heeft. We beschikten over een fantastische auto, jammer genoeg gedurende de gehele wedstrijd met iets teveel onderstuur. Daar hadden we moeite mee. Scott Dixon deed op het einde fantastisch werk met de baan. Ik denk wel dat wij het beste eruit gehaald hebben."

Alexander Rossi eindigde als zesde. Alexander Rossi: "Wij wisten dat het een zware avond ging worden. Voor ons was het belangrijk om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Het team heeft het maximale eruit gehaald. Dit is één van die banen waarin we op de concurrentie iets tekort komen."

Sage Karam Out
Einde oefening voor Sage Karam.


Pechvogels
Will Power reed na Josef Newgarden het grootste aantal ronden aan de leiding maar kreeg een tijdstraf opgelegd vanwege het overschrijden van de witte lijn bij het binnenkomen van de pits en viel naar de vijftiende plek terug. "Pech" aldus Power. Nog slechter verging het Marco Andretti. Die werd zelfs door de wedstrijdleiding naar binnen gehaald omdat hij te langzaam in het verkeer was. Na 205 ronden staakte hij de strijd. Andretti won acht jaar geleden voor de laatste maal in Iowa. Ook voor Sage Karam en Takuma Sato werd het een slechte zaterdagavond. Zij reden tegen elkaar aan en moesten de strijd staken.

Mijlpaal voor Bourdais
Viervoudig Champcar kampioen reed in Iowa zijn 200e wedstrijd en eindigde als negende. Dit seizoen wist de Fransman nog geen zege te behalen maar in de vijf voorgaande jaren pakte hij tenminste elk jaar minstens één voerwinning.

2019 Podium
Een happy podium. Vlnr. Dixon, Newgarden, Hinchcliffe.


Uitslag Iowa 300
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 300 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda 300 ronden
3. James Hinchcliffe Dallara Honda 300 ronden
4. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 300 ronden
5. Spencer Pigot Dallara Chevrolet 300 ronden
6. Alexander Rossi Dallara Honda 300 ronden
7. Zach Veach Dallara Honda 300 ronden
8. Graham Rahal Dallara Honda 300 ronden
9. Sebastien Bourdais Dallara Honda 300 ronden
10. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 300 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet