NASCAR

NASCAR: Christopher Bell behaalt vijfde Xfinity seizoensoverwinning in New Hampshire

JGR Toyota-coureur Christopher Bell behaalde op de New Hampshire Motor Speedway in de ROXOR 200 zijn vijfde Xfinity seizoensoverwinning. Overigens evenveel als zijn directe Ford rivaal Cole Custer die overigens als tweede eindigde. In de 200 ronden tellende wedstrijd reed Bell er overigens 186 aan de leiding.

2019 Bell Winner
Vijfde seizoensoverwinning van Christopher Bell in de Xfinity-series. De nieuwe generatie heeft zich duidelijk aangekondigd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Christopher Bell behaalt vijfde seizoensoverwinning in New Hampshire
Kort voor zijn vijfde seizoensoverwinning verlengde Christopher Bell overigens zijn contract bij het team van Joe Gibbs Racing voor het volgende seizoen. Overigens is nog niet bekend voor welke NASCAR serie. Het is niet zeker of Bell in 2020 zijn Xfinity programma continueert of dat hij in de Cup gaat uitkomen.

Voor Bell betekende het zijn dertiende Xfinity-overwinning, vijfde seizoensoverwinning en de tweede achtereenvolgende op de New Hampshire Motor Speedway. Met dertien overwinning in 59 Xfinity-wedstrijden kwam Bell op gelijk hoogte met NASCAR legende Darrell Waltrip. SHR-coureur Cole Custer mocht vanaf pole vertrekken maar reed geen enkele ronde aan de leiding.

Cole Custer: " Op het einde beschikten we over een auto waarin we het tegen hem konden opnemen maar in het begin van de wedstrijd deed ik het eigenlijk niet goed en bovendien raakten we achterop in de afstellingen. Daarna moest e.e.a inhalen."

2019 Cole Custer Pole
Cole Custer mocht vanaf pole vertrokken maar dat was dan ook het enige.

Het eerste wedstrijdsegment leverde een overwinning voor Brandon Jones op. Naast Jones gingen Bell en Reddick drie breed over de finish. In het tweede wedstrijdsegment ging Bell met een voorsprong van ruim 6.5 secs. op Justin Allgaier als eerste over de streep. Voor Allgaier betekende het overigens zijn eerste Top 5 resultaat in negen deelnames op de New Hampshire Motor Speedway.

De eerste neutralisatie kwam na 33 ronden toen John Hunter Nemechek zonder remmen de muur inging. Bij dit incident werden er door de teams verschillende strategieën gekozen. Een aantal deelnemers besloot naar binnen te komen. Anderen bleven dan weer op de baan.

Het tweede wedstrijdsegment vond zonder neutralisaties plaats en kwam op naam van Christopher Bell. Het betekende zijn elfde segment overwinning dit seizoen. Noah Gragson wist zijn auto net uit de groove nog onder controle te behouden maar in de 142e ronde moest er vanwege brokstukken geneutraliseerd worden.

Na de herstart vond er een keihard duel tussen Harrison Burton en Paul Menard plaats, waarbij laatstgenoemde in de 155e ronde keihard met Burton afrekende. Burton spinde en ging de muur in. Menard kwam als vijfde over de streep terwijl Burton als 29e gekwalificeerd werd. Na afloop kwam het in de pitlane tussen beide rijders tot een mondelinge confrontatie.

Winnaar Christopher Bell: " Ik ben erg dankbaar dat ik deze Toyota Supra's voor het team van Joe Gibbs mag besturen. Ze leveren werkelijk snelle auto's af en ik ben de gelukkige die ze mag besturen." Met een performance zoals in de ROXOR 200 op zaterdag lijkt een Cup-debuut eigenlijk niet ver weg meer.

2019 Burton Menard Het keiharde duel tussen Paul Menard en Harrison Burton eindigde in tranen voor de No 18 Toyota-rijder.

Uitslag ROXOR 200
1. Christopher Bell Toyota 200 ronden
2. Cole Custer Ford 200 ronden
3. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
4. Tyler Reddick Chevrolet 200 ronden
5. Paul Menard Ford 200 ronden
6. Chase Briscoe Ford 200 ronden
7. Ryan Truex Chevrolet 200 ronden
8. Ryan Sieg Chevrolet 200 ronden
9. Brandon Jones Toyota 200 ronden
10. Noah Gragson Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet