Formula E

Formule E: Robin Frijns blij met winst: "Dit maakt alle pech weer een beetje goed"

190715 FE Frijns huldiging
Racewinnaar Robin Frijns door de menigte naar het podium

Nederlanders die in de autosport winnen op WK-niveau in de autosport zijn nog steeds een zeldzaamheid. Ja, uiteraard Max Verstappen, en in de afgelopen jaren incidentele successen in het WK Toerwagens door Tom Coronel en Duncan Huisman, plus Ho Pin Tung in de LMP2-klasse van het FIA WEC. En ja, we weten dat het ABB FIA Formule E-kampioenschap nog geen officiële WK-status heeft, maar de facto is het natuurlijk een WK, met races op vier continenten (zelfs vijf, als je Noord- en Zuid-Amerika apart rekent) en volop inbreng van fabrikanten, meer dan in welk ander autosportkampioenschap dan ook. Zo mooi is dus het succes van Robin Frijns, eerst eind april al in Parijs en nu in New York. Reden te over dus om met Frijns nog eens terug te blikken op dit succes en vooruit te kijken naar de DTM, komend weekeinde in Assen.

Tekst: René de Boer (vanuit New York, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, Audi/Michael Kunkel

190715 Frijns perscentrum
Robin Frijns met Envision-Virgin-PR-man Tom Phillips

"Kijk, dat zijn ze, toch?" Joviaal lachend loopt Robin Frijns na de prijsuitreiking de perszaal binnen, die is ondergebracht in wat normaal de vertrekhal van de ferryterminal van Red Hook in Brooklyn is. Een omhelzing met Tom Phillips, de PR-man van het Envision-Virgin-team, een 'high five' met de twee aanwezige Nederlandse verslaggevers, André Venema van Formule 1 en uw redacteur namens AUTOSPORT.NL. Daags tevoren was de stemming een stuk minder, toen hij voor de zoveelste keer was uitgevallen met een technisch defect. "Iets met de elektronica, de 'brake by wire', het team heeft het me wel uitgelegd, maar ik snapte het zelf ook niet precies", gaf hij op zaterdagmiddag toe.

Frijns' pechreeks was ook wel opvallend: werd hij niet door iemand in de rondte getikt, zoals onlangs nog in Bern, dan was er wel iets technisch dat kapot ging. "Daar geef ik niemand de schuld van", zegt Frijns. Als er een sensor stuk gaat, dan is dat niemands fout. Het gebeurt gewoon. Maar daarmee is het nog wel frustrerend, als je iedere keer zo je best doet, en het komt er dan niet uit. Frustrerend voor mezelf, frustrerend voor het team, waar iedereen er zo hard voor werkt. Als we niet al die pech hadden gehad, dan was ik nu ook gewoon voor het kampioenschap aan het vechten."

190715 Frijns actie 3

Op zondagmiddag kwam echter alles goed. Eerder al had Frijns zich een uitstekende uitgangspositie bezorgd met de tweede plaats in de kwalificatie. Alleen bij de start, vanaf het vuile gedeelte van de baan aan de linkerkant en daarmee in het nadeel ten opzichte van degenen in de andere rij, moest hij één plaats toegeven. Na korte tijd echter was hij Sébastien Buemi al voorbij, met een spectaculaire actie bij het aanremmen van de bocht aan het einde van het rechte stuk van start en finish, handig gebruik makend van de 'attack mode'. Een paar ronden later passeerde hij op dezelfde plek Alexander Sims en nam zo de leiding in de wedstrijd over, die hij vervolgens ook niet meer afstond.

190715 FE Frijns actie 2

"Ik wist dat het snel moest gebeuren", zei Frijns over zijn fraaie inhaalmanoeuvres. "Als je het een paar keer probeert en je komt er niet langs, dan wordt het steeds moeilijker en moeilijker. Ik wist dat ik de 'attack mode' had en Buemi niet, dus ik waagde het erop. Het was clean, van beide kanten. Het was op het randje, maar als je het niet probeert, dan wordt het ook niks." Het werd dus wel wat. "Met Alex (Sims, red.) was het vergelijkbaar: zijn 'attack mode' liep af en ik maakte gebruik van de kans. Daarna kon ik de overwinning naar huis rijden."

190715 FE Frijns ceremonie

Eenmaal aan de leiding was Frijns nog niet helemaal gerust op een goede afloop: "Ik hoopte dat er niets kapot zou gaan, dat de auto me niet in de steek zou laten, zoals in de laatste races. Ik heb echt gebeden dat het allemaal heel zou blijven, en dat was dus gelukkig het geval!" Het succes in New York was een mooi gegeven voor de Maastrichtse rijder, die daarmee samen met Lucas di Grassi en kampioen Jean-Eric Vergne tot het selecte gezelschap behoort dat dit seizoen tenminste twee Formule E-races wist te winnen. "Ja, het is goed om het seizoen op een zo positieve wijze af te kunnen sluiten. Wat mij betreft kan het volgende seizoen beginnen!"

190715 Frijns pak aan

Allereerst echter staat voor Frijns nog de tweede helft van het DTM-seizoen op het programma, te beginnen aanstaand weekeinde op het TT-Circuit in Assen. "Ook in de DTM heb ik de laatste tijd veel pech gehad", zegt hij. "We zijn in Hockenheim goed begonnen met twee podiumplaasen, maar daarna was het lastig: defect in Zolder, defect in Misano, defect op de Norisring. Ja, twee vierde plaatsen ook nog, maar er had zeker meer in gezeten als de auto heel gebleven was. Hopelijk is het nu een keer gedaan met al die pech. Laten we nu deze lijn maar voortzetten, komend weekeinde in Assen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet