Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Liroy Stuart verslaat Belg Kenny Kerremans en Daan Pijl op nat Zandvoort

20190714-RBN 0707


Junior Jari Benschop mag door de omgedraaide eerste tien op d startgrid vanaf de eerste plaats starten, met naast hem Colin Caresani. Liroy Stuart start als derde met naast hem Daan Pijl, die gisteren tot vier maal toe de snelste tijd werd afgenomen vanwege het negeren van de track limits. Rik Koen, die gisteren in de allerlaatste seconden zijn snelste tijd verloor aan Laurens de Wit, vertrekt vanaf een negende plaats met De Wit daarnaast op plaats tien.

Tekst en foto's: PR


De ervaren Liroy Stuart is het snelste weg, gevolgd door Daan Pijl en David De Saeger, die vanaf een achtste plaats prima weg is. Daarachter de tweede Belg Kenny Herremans. Colin Caresani kent een dramatische start en valt vanaf een tweede plaats terug naar een elfde. Laurens de Wit heeft wel een wereldstart en ligt al op een vijfde plaats.

Pijl

Stuart aan kop neemt een flinke voorsprong. Daarachter knokt een flinke groep om de andere podiumplaatsen. Zij aan zij strijden Daan Pijl en Kenny Herremans uitkomend Tarzanbocht om de tweede plaats, waarbij de Belg aan het langste eind trekt. Daan Pijl en Jari Benschop zijn 'under investigation' vanwege hun contact aan het begin van de race. Gedurende de race wordt hierover nog geen beslissing genomen en zal na de race uitgezocht worden.

BP-1246
(Foto: Co van der Gragt)

Veel duw- en trek- werk in de Tarzanbocht, waarbij Jules Grouwels het slachtoffer wordt en zijn Fiesta aan de kant moet zetten. Ook deze schermutseling tussen drie wagens wordt bekeken door de wedstrijdleiding.

BP-1244
(Foto: Co van der Gragt)


Even later volgt in de Gerlachbcht een zware crash voor de Belg Giovanni Van Lil, die heel hard de betonblokken ingaat van de Hugenholtzbocht. De rijder is gelukkig ongedeerd, maar de auto heeft forse schade. De safetycar verschijnt op de baan om gelegenheid te geven om de brokstukken weg te halen en de auto weg te slepen.

Grouwels heeft zijn Fiesta weer aan de praat gekregen en rijdt weg vanaf zijn veilige positie in de Gerlachbocht. Hij rijdt echter de pitstraat in en moet opgeven.

Herstart

Na de herstart valt het op dat er flinke gaten vallen tussen de verschillende groepen. Stuart blijft aan de kop gevolgd door Herremans en Pijl. Laurens de Wit is al aangekomen op de vierde plaats en gevolgd door de Belg De Saeger en Rik Koen. Colin Caresani heeft zich opgewerkt naar een zevende plaats.

Stuart-Herremans


De strijd voor de overwinning wordt een echt Nederland-België gevecht. Kenny Herremans maakt het Liroy Stuart erg lastig en probeert in de slipstream te komen richting de Tarzanbocht. Ook daarachter een gevecht tussen jong en iets ouder. Zij aan zij strijden Daan Pijl en Laurens de Wit om de algemene derde plaats, maar moeten ook opletten op een aanvallende Rik Koen.

20190714-RBN 0768

Zeven wagens strijden om de zevende plaats waarbij Benschop naar zeven gaat ten koste van Colin Caresani, die het moeilijk heeft. Daarachter rijdt de Belg Bert Longin, gevolgd door Dilango de Vos en Jorn Boertien.

Stuart-portret


In de laatste ronden zijn het een drietal Fiesta's die gaan uitmaken wie deze eerste race gaat winnen. Liroy Stuart wint uiteindelijk toch de race voor Kenny Herremans en Daan Pijl. Vierde wordt Laurens de Wit voor De Saeger, Benschop, de teruggevallen Koen, Bert Longin, De Vos en als tiende Colin Caresani. Wederom een fraaie race.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet