Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup zorgt voor spanning en sensatie. Joshua Kreuger wint race 1

20190714 RL2 9490

Vanwege de omgekeerde tien van de kwalificatie gaat poleposition rijder András Király vanaf een tiende plaats vertrekken. Maxime Oosten, die zich gisteren als tiende had gekwalificeerd, mag van de eerste startplaats vertrekken, met naast hem Marcel Dekker die tijdens de kwalificatie niet echt van voren was te vinden. Het is drijfnat op Zandvoort ,na diverse buien in de ochtend, maar nu is het even droog. We gaan ons opmaken voor een spannende race. Het is de eerste race van de Mazda's op een nat wegdek.

Tekst en foto's: PR


20190714 RL2 9486


Het is glibberen en glijden geblazen, maar iedereen is veilig weg. Marcel Dekker heeft de beste start voor een prima vertrokken Dirk Warmerdam en Toine Kreijne. Zij aan zij vechten Dekker en Warmerdam door de Tarzanbocht voor de koppositie, waarbij Dekker na een foutje een prachtige 360 graden slip vervaardigd en terugzakt naar een vijfde plaats.

Een kopgroep van drie wagens met Warmerdam, Kreijne en Kelvin Snoeks lopen iets weg bij de vier achtervolgers Joshua Kreuger, Dekker, Dominique Kraan en Milan Teekens.

 

Toine Kreijne remt als laatste voor de Tarzanbocht, passeert Warmerdam aan de binnenkant en pakt de kop. Bij een deurkruk aan deurkruk gevecht met Kreijne verliest Warmerdam een plaats aan Snoeks, waarbij de beide wagens elkaar licht raken. Door al dit geknok van het leidende drietal mengt de groep daarachter zich in de strijd om de podiumplaatsen. Een fantastische strijd tussen zeven wagens. De spiegels vliegen in de rondte, geweldige cupracen op deze vroege ochtend. Toine Kreijne en Kelvin Snoeks profiteren van alle schermutselingen en nemen iets afstand.

  20190714 RL2 9556

Het valt op dat de snelste van de kwalificatie András Király blijft hangen op een tiende plaats.

Kelvin Snoeks krijgt een gemeen tikjeop zijn achterkant in de Hugenholtzbocht en spint in de rondte. Toine Kreijne blijft op kop met in zijn kielzog Joshua Kreuger, die het meest heeft geprofiteerd van de onderlinge schermutselingen. Marcel Dekker vecht zich terug naar een derde plaats voor de aanvallende Dominique Kraan en Olivier Naaktgeboren die flink komt opzetten. Dirk Warmerdam heeft de meeste plekken verloren na het tikwerk in de Hugenholtz en is teruggezakt naar een zevende plaats.

  20190714 RL3 1757

De gespinde Mazda van Kelvin Snoeks staat hinderlijk in de weg onderaan de Hugenholtzbocht en de wedstrijdleiding besluit de safetycar de baan op te sturen. Het hele veld schuift weer in elkaar en er komen dan nog een viertal hele fraaie afsluitende ronden.
Kreijne is het beste weg na de herstart, Kreuger zit niet op te letten en krijgt Dekker op zijn achterbumper. Kreuger herstelt zich snel en gaat vol in de aanval op Kreijne in het Scheivlak. Wat een wedstrijd, een kopgroep van acht auto's. Kreuger passeert Kreijne aan de binnenkant van de Tarzanbocht, maar ook Dekker en de achtervolgers gaan zich ermee bemoeien. Zij aan zij, deurkruk tegen deurkruk gevechten. Eén van de fraaiste races van het seizoen.

  20190714 RL2 9532
Joshua Kreuger aan kop met Toine Kreijne daar vlak achter. Op een tiental meters Dekker gevolgd door Kraan en de opvallende Max de Bruijn, die Olivier Naaktgeboren achter zich moet houden. András Király schiet eraf bij het uitkomen van de Hans Ernst-bocht en raakt de banden, maar kan door en zakt terug naar de 13de plaats.

Acties tot aan de laatste bocht, waarbij Kreuger deze fantastische wedstrijd wint voor Kreijne en Dekker. Max de Bruijn, gekomen vanaf een negende startplaats, pakt na duwen en trekken de vierde plaats voor Dominique Kraan en Olivier Naaktgeboren. Milan Teekens wordt zevende voor Berry van Elk en de teruggevallen Dirk Warmerdam. Het was ondanks het vroege tijdstip genieten geblazen. Vijf verschillende raceleiders in deze wedstrijd. Zeker een reden om binnenkort deze race nog eens op RTL7 te gaan bewonderen.

  20190714 RL3 1829

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet