IndyCar

Indycar: Simon Pagenaud pakt in Toronto zijn derde seizoensoverwinning

De Fransman Simon Pagenaud vierde de Bestorming van de Bastille op zijn eigen wijze. Hij domineerde gedurende de Indycar-wedstrijd in Toronto. Voor Pagenaud betekende het zijn derde seizoensoverwinning en de veertiende in zijn carrière. En dat ook nog eens op de Franse nationale Feestdag.

2019 Toronto Start
Start van een redelijk eentonige Indycar-wedstrijd in Toronto.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Simon Pagenaud pakt in Toronto zijn derde seizoensoverwinning
In de 85 ronden tellende wedstrijd in Toronto reed Pagenaud ruim 80 ronden aan de leiding en wist tevens vijfvoudig kampioen Scott Dixon achter zich te houden. Simon Pagenaud: "Ik ben er erg trots op om de Franse vlag in een zusterland te laten wapperen en ik denk dat mijn landgenoot Julian Alaphillippe vandaag in de Tour de France aan de leiding gaat. Ik vond dat ik maar eens hetzelfde moest doen."

Gedurende de wedstrijd werd Pagenaud een paarmaal bedreigd. De eerste maal gebeurde dit in de openingsronde in Turn 1 toen Scott Dixon hem uitdaagde maar er niet in slaagde om de Penske-coureur te passeren. Pagenaud begon direct een voorsprong van maar liefst acht seconden op te bouwen voordat hij in de slotfase in het verkeer wat verloor.

Pagenaud Toronto
Pagenaud zegevierde op Franse wijze en was oppermachtig.

Pagenaud: "We gingen er vandoor en de auto deed het perfect. Met de bandenslijtage beschikten we duidelijk over een voordeel. Ik wist dat we over een goede auto beschikten en dat we ongeveer gelijk waren aan de Honda power van Scott Dixon. Dankzij Chevrolet beschikten wij over een nog betere performance."

Na contact met de muur in de openingsfase beschikte Dixon over een beschadigde stuurinrichting. Scott Dixon: "Ik maakte een grote fout, waarschijnlijk in de 12e of in de 15e ronde toen ik in Turn 9 de binnenkant van de muur raakte. De ophanging was behoorlijk beschadigd en ik zag dat ik zelfs een lekke band had."

Robert Wickens
Robert Wickens en zijn verloofde Karli Woods.

Andretti Autosport-coureur Alexander Rossi eindigde als derde net voor Josef Newgarden die in de tussenstand van het kampioenschap aan de leiding gaat. Omdat zowel Rossi als Dixon voor Newgarden wisten te eindigen begint het spannend te worden. Simon Pagenaud heeft overigens een achterstand van 39 punten op de koplopers in het kampioenschap. De uit Toronto afkomstige James Hinchcliffe eindigde als zesde in zijn thuiswedstrijd. Overigens wist hij gedurende de wedstrijd de meeste posities(8) goed te maken.

Robert Wickens die hier exact een jaar geleden nog als derde wist te eindigen gaf de wedstijd een inspirerende start door met een "hand controls" gestuurde Honda NSX over het circuit te rijden. Wickens gaf ook het commando om de wedstrijd te starten. Zijn verloofde Karli Woods was eveneens in de Honda NSX van de partij.

2019 Wickens Startveld Robert Wickens mocht voor het startveld uitrijden met deze fraaie Honda NSX.

Uitslag
1. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 85 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda 85 ronden
3. Alexander Rossi Dallara Honda 85 ronden
4. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 85 ronden
5. Felix Rosenqvist Dallara Honda 85 ronden
6. James Hinchcliffe Dallara Honda 85 ronden
7. Colton Herta Dallara Honda 85 ronden
8. Sebastien Bourdais Dallara Honda 85 ronden
9. Graham Rahal Dallara Honda 85 ronden
10. Marco Andretti Dallara Honda 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet