NASCAR

NASCAR: Loris Hezemans Master of Raceway Venray

Wat een spektakel het afgelopen weekend op Raceway Venray! De NASCAR Whelen Series was er te gast met de Elite I en Elite 2. In een adembenemend spektakel was Loris Hezemans de grote triomfator in de Limburgse Peel. Op weg naar een NASCAR carrière ...

2019 Hezemans Villeneuve duel 1
Eén van de beste duels die we ooit op vaderlandse autosportbodem gezien hebben. Loris Hezemans tegen Jacques Villeneuve, 22 jaar geleden wereldkampioen met Williams en nu in duel met de 22-jarige Loris Hezemans. Wat een spektakel.

Tekst en foto's: Willem J. Staat

Loris Hezemans Master of Raceway Venray!
Pure autosport, adembenemend, close racing. Meer ingrediënten hoef je eigenlijk niet op te noemen. Voormalig F1-wereldkampioen Jacques Villeneuve behaalde voor de wedstrijd op Venray de pole, maar die hing vanwege een technisch probleem aan een zijden draadje. Op het allerlaatste moment mocht Villeneuve alsnog vanaf pole vertrekken.

2019 Hezemans Villeneuve 2
Wat hebben de mannen genoten. Jacques Villeneuve kwam Loris als eerste feliciteren.

Gedurende het eerste gedeelte van de 100 ronden durende wedstrijd vochten Loris Hezemans en Jacques Villeneuve een adembenemend duel uit, zoals we ze zelden op de vaderlandse autosportbodem gezien hebben.

2019 Villeneuve Grid
Op het allerlaatste moment arriveerde Jacques Villeneuve op de startgrid.

Vanwege een crash van de Tsjech Martin Doubek in de 66e ronde moest de wedstrijd kortstondig met een Code Rood onderbroken worden. Doubek geraakte in het peloton door een miscommunicatie met zijn spotter in het nauw, raakte de muur en kwam midden voor de start/finishlijn tot stilstand. De wedstrijdleiding had geen andere optie dan met een Code Rood te onderbreken. Doubek bleef overigens ongedeerd.

Na de herstart nam Stienes Longin de leiding over maar de PK Carsport geraakte met Jacques Villeneuve in de clinch. Ze raakten elkaar en Longin werd na afloop vanwege dit incident naar de dertiende plek terugverwezen. In de tussenstand van het kampioenschap bedraagt het verschil met Loris Hezemans nog maar zes punten.

2019 Longin Villeneuve 2
Het duel tussen Longin en Villeneuve liep eigenlijk verkeerd af. Maar dit hoort bij het racen.

Na het contact met Longin viel Villeneuve terug naar de vierde plek, maar behaalde sinds Franciacorta in mei eerder dit jaar wel zijn beste seizoensresultaat. De voormalige wereldkampioen reed op Venray Raceway wel het meeste aantal ronden aan de leiding.

2019 Longin Villeneuve Als dit geen mooie autosport is dan weten wij het ook niet meer.

Jacques Villeneuve: "Aan het einde van de wedstrijd was de auto wat moeilijker te besturen, want het duurde nogal eventjes voor de snelheid er weer terug in zat. Stienes was een beetje te agressief waardoor ik in de problemen kwam. Wat maakt het uit. Hier houden we van, clean racing en intense duels". Het trio Villeneuve Hezemans Longin bracht het publiek met hun acties in ieder geval op de banken. In de vele duels was Hezemans duidelijk wat slimmer met zijn banden omgegaan, waardoor hij in de slotfase iets afstand kon nemen.


2019 Doubek 1
The Big One van Doubek.


2019 Doubek 2
De Tsjech bleef gelukkig ongedeerd.

De Italiaan Niocla Rocca behaalde een uitstekende tweede plek. "Het contact tussen Stienes en Jacques heeft me wel een beetje geholpen. Via de boordradio hoorde ik over de penalty van Stienes dus ik deed het wat relaxter."

Sebastiaan Bleekemolen had zich keurig als zesde gekwalificeerd, maar werd door de wedstrijdleiding bestraft vanwege het niet goed oplijnen na een herstart. Een drive-through betekende een teleurstellende veertiende plek.

2919 Villeneuve Hezemans

Regerend kampioen Alon Day reed een solide wedstrijd, maar kwam niet verder dan een achtste plek. Ondanks zijn Amerikaanse oval-ervaring leek hij op Raceway Venray niet echt uit de voeten te komen.

IMG 0298
Een dolgelukkige Loris Hezemans met één van zijn teamleden.

Voor Loris Hezemans betekende het zijn derde NASCAR Whelen overwinning en de tweede dit seizoen. In de 86e ronde nam de 22-jarige Hezemans definitief de leiding en stond deze niet meer af. Voor Loris betekende het zijn allereerste oval overwinning. Zijn toekomst lijkt in de NASCAR-wereld te liggen. We zouden in de toekomst wel eens mooie dingen van hem kunnen verwachten.

2019 Girelli 2
Zaterdagwinnaar Ghirelli.

Zege voor Vittorio Ghirelli in Elite 2
De Elite-wedstrijd op zaterdag was mogelijk nog boeiender. Hier zegevierde Vittorio Ghirelli voor het team van PK Carsport en hij versloeg de Amerikaan Myatt Snider in een prachtig duel met een voorsprong van slechts 0.291 secs. zonder safetycar interventies. Polesitter Giorgio Maggi had met zijn Hendrick Motorsports Ford Mustang bij de start teveel wielspin en werd eigenlijk door zijn concurrenten direct ingesloten, waardoor hij voor de rest van de wedstrijd geen aansluiting meer met de koplopers kon vinden. Snider, de 2018 Gander Outdoors Rookie of the Year, zorgde voor veel spektakel maar slaagde er niet om Ghirelli te verslaan. Mooi succes voor de 69-jarige Michael Bleekemolen. Hij won zaterdag de Legends Trophy. In de tussenstand van het kampioenschap behoudt Maggi met de Hendrick Motorsports Ford Mustang de leiding.

2019 Loris 1
Eerste ovaloverwinning voor Loris.

Uitslag Elite 1
1. Loris Hezemans 100 ronden 49.13.6842
2. Nicola Rocca 100 ronden + 2.030 secs.
3. Jacques Villeneuve 100 ronden +4.775 secs.
4. Ander Villarino 100 ronden + 4.999 secs.
5. Frederic Gabillon 100 ronden + 9.001 secs.
6. Romain Iannetta 100 ronden + 11.800 secs.
7. Ulyssee Delsaux 100 ronden + 12.214 secs.
8. Alon Day 100 ronden + 12.551 secs.
9. Salvatore Tineo Arroya 100 ronden + 12.893 secs.
10. Henri Tuuomaala 100 ronden + 16.431 secs.

2019 Bleek 2
Podium voor Michael Bleekemolen bij de Legends op zaterdag.

Uitslag Elite 2
1.Vittorio Ghirelli 70 ronden23.48 231
2. Myatt Snider 70 ronden +0291s.
3. Barry Maessen 70 ronden +13088 secs.
4. Andre Castro 70 ronden + 13.250 secs.
5. Giorgio Maggi 70 ronden + 20331 secs.
6. Nicolas Risitano 69 ronden
7. Lasse Sorensen 69 ronden
8. Jesse Vartianen 69 ronden
9. Pierluigi Veronessi 69 ronden
10. Michael Bleekemolen 69 ronden

2019 Dario Caso
NASCAR Puur in de Peel. We hopen dat de NASCAR Whelen nog vele malen terugkomt op Venray Raceway want dit is autosport!!!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet