Ford Fiesta Sprint Cup

Laurens de Wit verslaat Rik Koen en Daan Pijl in tweede Ford Fiesta Sprint Cup race

De Wit

Laurens de Wit vertrekt vanaf de beste startpositie voor de 15-jarige Rik Koen en de Belg David De Saeger die zich op Circuit Zandvoort prima manifesteert dit weekend. Als vierde start Jules Grouwels met een heel pak snelle jongens en meisjes daarachter.

Tekst en foto's: PR

Met ingang van de races tijdens de Blancpain GT World Challenge Europe hanteert de Ford Fiesta Sprint Cup een aangepaste startopstelling. Waar eerst de Nederlandse en Belgische deelnemers in een rechte lijn achter hun landgenoten stonden, is nu alleen de rondetijd uit de kwalificatie van een coureur bepalend voor zijn of haar startpositie.

V-Max organisator Dick van Elk legt uit: "In de praktijk kwamen door deze opstelling van de startgrid vaak de snelle en minder snelle rijders in het middenveld met elkaar in gevecht en dat bleek niet altijd een bijdrage tot een veilig verloop. Bovendien was het systeem niet altijd eerlijk: iemand die bijvoorbeeld de 11de tijd reed in de kwalificatie kwam door het opsplitsen van de grid in twee rijen terecht op een 15de plaats. We vinden het daarom verstandig om af te stappen van dit redelijk ingewikkelde systeem en een rijder precies de startpositie te geven waarop hij op basis van zijn rondetijd thuishoort."
 
Start-groep

Na de start gaat alles gelukkig goed. Laurens de Wit heeft een prima start met Rik Koen gelijk op zijn achterbumper. Daarachter twee Belgen met De Saeger op plek drie en Kenny Herremans daar vlak achter. Leuk dat onze Zuiderburen zo lekker meeknokken om de ereprijzen. Ook Youri Verswijveren kent een prima start en ligt vijfde. Daarachter op enkele meters Daan Pijl met in zijn kielzog een slecht gestarte Jules Grouwels en Colin Caresani.

Liroy Stuart, winnaar van de race eerder op de dag, komt er op een droge baan niet aan te pas. De ervaren teambaas wordt ingehaald door Jop Rappange, maar pakt gelijk zijn negende plaats weer terug.

Er is contact geweest tussen Daan Pijl en zijn voorganger Kenny Herremans, wat onderzocht wordt door de wedstrijdleiding. Aan kop heeft De Wit een kleine voorsprong op Koen, die op zijn beurt wat afstand heeft genomen van de twee strijdende Belgen De Saeger en Herremans. Door dit gevecht komen Pijl en Verswijveren dichterbij.

Land

Ex-Formule Ford coureur Johan Land maakt dit weekend zijn debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup en doet dat zeker niet onverdienstelijk. Ook de Belg Kristoff Cox, die voor het Nederlands kampioenschap rijdt, noteert steeds betere tijden en vecht met Doortje Herber voor een positie.
Herremans-Verswijveren

De Nederland-België strijd ontwikkelt zich verder in de strijd om de derde plaats tussen de beide Belgen De Saeger en Herremans waar Daan Pijl zich tussenvoegt na een mooie inhaalmanoeuvre in de Hans Ernst-bocht. Verswijveren daarachter zit te wachten op kansen om zijn positie te verbeteren.

Hanne

Jari Benschop heeft het aan de stok met Liroy Stuart om de negende plaats. Ze hebben contact gehad en dat wordt door de wedstrijdleiding onderzocht. Na een grindbezoek in de Tarzanbocht verliest Youri Verswijveren enkele plaatsen en moet zich nu verdedigen tegen Jari Benschop voor de achtste plaats. Jop Rappange is op een tiende plaats gekomen na het terugvallen van Liroy Stuart.

Laurens de Wit wint uiteindelijk vrij gemakkelijk voor Rik Koen, die in de slotfase nog wel dichterbij komt, maar de routinier niet meer kan bedreigen. Daan Pijl verslaat in de slotfase de twee Belgen en wordt derde. Kenny Herremans is toch nog de meerdere van David de Saeger. Colin Caresani passeert de finish op een zesde plaats voor Jules Grouwels en Verswijveren. Jari Benschop wordt negende voor Ronald Bezuur die in de slotfase Jop Rappange nog passeert.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet