Formula E

Formule E: Sims laatste pole-sitter seizoen, Frijns start vanaf eerste rij

190714 FE quali 2 Sims
Alexander Sims start voor het eerst in zijn loopbaan vanaf de pole-position

Voor het eerst in zijn loopbaan start de Brit Alexander Sims vanaf de pole-position voor een Formule E-race. In de Super-Pole-sessie voor de laatste wedstrijd van het seizoen op het stratencircuit in Brooklyn reed de BMW-Andretti-rijder een tijd van 1:09,817 minuten en was daarmee 0,095 seconden sneller dan Robin Frijns, die als tweede nog steeds een uitstekende uitgangspositie heeft. De beide titelkandidaten Lucas di Grassi en Jean-Eric Vergne starten naast elkaar vanaf de zesde rij.

Tekst: René de Boer (vanuit New York, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

IVergne zette aanvankelijk de snelste tijd in de eerste kwalificatiegroep, maar moest vervolgens zijn meerdere erkennen in titelconcurrent Di Grassi, Evans en Buemi. De Zwitser eindigde met 1:10,003 minuten bovenaan, voor Evans, Di Grassi en Vergne. Félix da Costa sloot de sessie als vijfde af.

In de tweede heat opende Frijns met de snelste tijd, maar werd naar de tweede plaats verwezen door Daniel Abt, die met 1:09,902 de eerste plaats veroverde. Frijns sloot als tweede af, voor Bird, terwijl D'Ambrosio en Lotterer genoegen moesten nemen met respectievelijk de negende en de tiende plaats.

Virgin-rijder Sims reed 1:09,690 minuten in de derde sessie, voor Vandoorne, die daarmee naar respectievelijk de eerste en de tweede plaats reden. De anderen in deze groep kwamen niet in de top zes terecht: Oliver Rowland reed met de derde tijd in de groep naar de voorlopige zevende plaats en Mortara en Wehrleinb eindigden nog verder daarachter. Voor Felipe Massa kwam de sessie tot een voortijdig einde: zijn Venturi kwam op de baan tot stilstand en zo kwam de Braziliaan niet tot een snelle tijd.

190714 FE quali 2 FRI
Robin Frijns reed de tweede tijd

Vanuit de laatste groep kwam er alleen Vandoorne in de Super-Pole, hij reed de tweede tijd achter Alexander Sims. Daarna was Paffett was de snelste met de negende tijd, Lynn was zelfs nogal teleurstellend 21e. Daarmee bleef Sims aan de leiding in de totaaluitslag voor Vandoorne, Abt, Frijns, Bird en Buemi. Dat waren tevens de rijders die in de Super-Pole mochten starten. De titelkandidaten Di Grassi en Vergne starten naast elkaar vanaf de zesde rij, respectievelijk als elfde en twaalfde.

In de Super-Pole opende Buemi met 1:09,729 minuten. Bird verremde zich eenmaal en gleed ook eenmaal op zijn snelle ronde, waardoor hij wat op de Zwitser moest toegeven. De Brit eindigde met 1:09,895 minuten. Frijns reed vervolgens 1:09,712 minuten, waarmee hij de voorlopige pole-position voor zich opeiste. Daniel Abt was de volgende, maar die kwam niet verder dan 1:10,096 minuten en daarmee voorlopig de vierde plaats. Vandoorne verdrong Abt vervolgens van die positie met zijn tijd van 1:09,994 minuten, zodat alleen nog Sims overbleef om Frijns van zijn eerste Formule E-pole af te houden. De Brit reed een tijd van 1:09,817 minuten en deed dat dus inderdaad, 0,095 seconden sneller dan Frijns, die echter vanaf de eerste startrij nog steeds een uitstekende uitgangspositie heeft voor de laatste wedstrijd van het seizoen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet