Formula E

Formule E: Sébastien Buemi bezorgt Nissan eerste Formule E-zege, titelstrijd blijft open

190713 FE Nissan winner
Sébastien Buemi bezorgde Nissan de eerste overwinning in de Formule E

Sébastien Buemi had dit seizoen tot nu toe nog geen Formule E-race gewonnen, maar dat maakte hij vandaag in New York goed. De Zwitser startte vanaf de pole-position en had een vrijwel probleemloze race. Zo won hij voor Mitch Evans en António Félix da Costa. De overwinning van Buemi, zijn eerste in twee jaar, betekende ook het eerste succes voor Nissan in de elektrische raceserie. Buemi werd de negende verschillende racewinnaar van dit seizoen. Van de titelkandidaten – afgezien van Buemi, die ook nog theoretische kansen heeft – scoorde Di Grassi als zesde het beste, na een sterke race vanaf de 14e startplaats. Kampioenschapsleider Vergne verloor in de beginfase al tijd door een lekke band en raakte in de slotronde betrokken bij een aanrijding na te zijn geraakt door Massa. Daardoor scoorde de Fransman geen punten. Robin Frijns werd ook in de beginfase geraakt en viel uiteindelijk uit met technische problemen.

Tekst: René de Boer (vanuit New York, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Buemi pakt de leiding voor Lynn, die Wehrlein het nakijken heeft in de strijd om de tweede plaats. Het veld komt ongeschonden de eerste ronde door. Sims en Wehrlein strijden in de tweede ronde om de derde plaats, waarbij Sims er in de eerste bocht voorbij gaat en de positie overneemt. Verderop gaat het mis als Dragon-rijders Lopez en Günther elkaar licht raken, waarbij ook Bird ertussen zit. Lotterer wordt daarvan het slachtoffer: hij wordt in de rondte getikt en belandt in de afgrenzing. Ook Frijns zit in de chaos. Vergne loopt door contact met zijn teamgenoot een lekke linker voorband op en moet aan het eind van de ronde de pits in. Buemi leidt voor Lynn, Abt, Wehrlein, Günther, Sims, Félix da Costa, Frijns en Evans. Vergne en Lotterer rijden op de plaatsen 18 en 19.

In de negende ronde maken de eerste rijders gebruik van de Attack Mode, maar dit leidt nog niet tot positiewisselingen in een tot dan toe opmerkelijk kalme race. Lucas di Grassi rijdt op de elfde plaats en weet dat hij naar voren moet om Vergne van de titel af te houden; de Fransman rijdt op de 19e plaats. In de tiende ronde passeert Di Grassi Frijns in bocht tien en rijdt daarmee voor het eerst in de punten.

190713 FE FRI
Robin Frijns' inzet werd andermaal niet beloond

In de 14e ronde leeft Lynn het gat naar Buemi dichtgereden, met Sims en Abt direct achter zich, terwijl Bird een tijdstraf van tien seconden krijgt vanwege de aanrijding met López en Günther. Frijns valt met schade uit de openingsfase ondertussen steeds verder terug, hij komt nog slechts als 18e door. Hij komt aan het eind van de 17e ronde de pits in en valt uit. "Op de grid sloeg de auto al niet aan en ik had vanaf het begin te maken met elektronicaproblemen", vertelde Frijns naderhand. "De remmen, het 'brake-by-wire'-systeem werkte niet goed en ik had te weinig power. Het is gewoon niet mijn seizoen..."

Een ronde later valt Lynn op de baan stil. Zijn auto staat bij bocht 11 en er lijkt eigenlijk geen andere optie dan een 'full course yellow' of een safety-car-fase. Voordat het zover is, werken Félix da Costa en Evans zich aan Wehrlein voorbij en nemen daarmee respectievelijk de vijfde en zesde positie over. Dan komt inderdaad de safety-car de baan op. Buemi leidt voor Sims, Abt, Bird, Félix da Costa, Evans, Wehrlein, Günther, Di Grassi en Mortara.

190713 FE DIG
Lucas di Grassi reed goed naar voren en heeft nog steeds titelkansen

De herstart volgt in ronde 23. Buemi verdedigt de leiding, terwijl Abt bijna tegen Sims aan rijdt in de strijd om de tweede plaats. Verderop in de ronde wordt Abt naar buiten gedrukt, kan geen kant uit en valt terug naar de negende plaats, zelfs nog achter zijn teamgenoot Di Grassi. In de 27e ronde plaatst Evans een aanval op Sims en neemt de tweede plaats over. Bird en Wehrlein strijden om de vijfde plaats, waarna Di Grassi Wehrlein passeert. Mortara raakt de muur en valt terug met schade.

In de 34e ronde passeert Di Grassi Bird voor de vijfde plaats en maakt vervolgens jacht op Sims. In de laatste ronde gaat het mis: Vergne en Massa raken elkaar, D'Ambrosio rijdt half over de gestrande auto's heen, ook Lotterer zit weer in de chaos, de baan is half geblokkeerd. Buemi wint voor Evans, Félix da Costa, Sims, Di Grassi, Abt, Wehrlein, Bird, D'Ambrosio en Turvey. Vergne komt met zware schade nog aan de finish, maar scoort als 15e geen punten. Daarmee is de strijd in het kampioenschap nog open, de slotwedstrijd morgen moet de beslissing brengen. Naast Vergne hebben ook Di Grassi (22 punten achter), Evans (23 punten achter) en Buemi (26 punten achter) nog titelkansen. In het teamklassement is de voorsprong van DS Techeetah geslonken tot 24 punten op Audi Sport Abt Schaeffler.

190713 FE Persconferentie
De top drie in de persconferentie, vlnr Evans, Buemi en Félix da Costa
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet